5 razlogov, zakaj bi se morali vsak dan odpraviti v NARAVO

Narava je odlična zdravilka. Preverite, kako lahko pripomore k vašemu počutju.

5 razlogov, zakaj bi se morali vsak dan odpraviti v NARAVO (foto: profimedia) profimedia
13. 3. 2022

1. Zmanjšanje stresa

Zgolj opazovanje narave zmanjša nivo stresa. Raziskave so pokazale, da čas, ki ga preživimo v naravi, zavira izločanje stresnih hormonov. Če nimate časa, da bi vsak dan bili v naravi, si ustvarite naravo doma. Raziskava, ki so jo opravljali v pisarnah, bolnicah in šolah je pokazala, da že rastline v prostoru vplivajo na zmanjšanje stresa.

2. Blaženje bolečine

Narava nam pomaga ublažiti bolečino. V eni izmed raziskav so znanstveniki preučevali paciente, ki so imeli operacijo žolčnika. Polovica je med okrevanjem imela v sobi razgled na drevesa, druga polovica pa ne. Izkazalo se je, da so pacienti z razgledom na naravo lažje tolerirali bolečino in hitreje okrevali. 

3. Izboljšano razpoloženje

Narava pozitivno vpliva tudi na razpoloženje. V eni izmed študij je 95 % udeleženih potrdilo, da se njihovo razpoloženje izboljša, kadar so v naravi. Od občutkov, kot so anksioznost, žalost, razočaranje, so se v naravi počutili bolj umirjeno in uravnovešeno.

4. Izboljšana koncentracija

Opazovanje narave lahko izboljša našo koncentracijo. Ljudje že sami po sebi naravo dojemamo kot nekaj zenimivega, zato se lažje osredotočimo na vse, kar v naravi doživljamo. Zaradi osredotočanja na naravo pa našim mislim omogočamo, da se lažje osredotočajo tudi ob vsakdanjih opravilih in nalogah. Tudi pri otrocih z motnjami v pozornosti in hiperaktivnostjo se je izkazalo, da čas v naravi pomaga pri podaljševanju koncentracije.

5. Fizično zdravje

Seveda pa ima narava pozitivne učinke tudi na naše fizično stanje. Kadar preživimo čas v naravi, se zniža naš krvni tlak, umiri se srčni utrip in napetost v mišicah ter se zmanjša izločanje stresnih hormonov. Vse našteto ima blagodejni vpliv na naše organe in celotno telo.

Ne pozabite preživeti nekaj časa v naravi vsak dan. Naredili boste veliko uslugo svojemu telesu, razpoloženju in splošnemu počutju.