5 spomladanskih ajurvedskih nasvetov

Iskanje harmonije in ravnovesja je vseživljenjski proces, a ajurverda, sistem tradicionalne medicine iz Indije, nam lahko služi kot dober pomočnik na poti. Poglejmo si, kakšna priporočila ima za pomladni letni čas.

5 spomladanskih ajurvedskih nasvetov (foto: profimedia) profimedia
6. 4. 2019

Ko se sneg topi in zrak postaja vse bolj topel, se iz Vata časa počasi premikamo v Kapha elemente. Dnevi se daljšajo, občutimo pomladno radost, poželimo si več časa preživeti v naravi, uživati v sveži zelenjavi in sadju in počasi opuščamo svoj zimski življenski slog. 

Vse od aprila, skozi maj, in tja do junija, naj vam pomagajo naslednji nasveti: 

1. Očistite se

Na vsakem prehodu v drug letni čas je dobro prečistiti svoje telo in um. Poglejte vase (tako v vašo zunanjost in notranjost) ter opazite, kaj potrebuje očiščevanje. Morda je sedaj odličen čas, da poskusite kakšne nove vegetarijanske recepte. Morda pokličete ajurvedskega strokovnjaka in se dogovorite za posvet. Privoščite si Ayurveda Detox vikend. 

Počistite tudi svojo okolico, svojo delovno mizo (adijo vsi nepotrebni papirji), preoblečite posteljo v nove barve, počistite kuhinjske police in hladilnik ter vrzite stran pokvarjeno hrano, pojdite še v kopalnico in odstranite stvari, ki jih ne uporabljate. Urejen prostor vam bo nudil več podpore in imeli boste več inspracije v vsakodnevnem življenju. 

2. Kuhajte hranljivo hrano

Med pomladnimi meseci izbrajte živila, ki uravnovešajo Kapha došo. To so na primer: šparglji, brokoli, cvetača, ohrovt, listnata zelenjava, regrat, ajda, proso, polenta, kvinoja, divji basmati riž, pira, fižol, leča, tempeh, tofu, mandlji (namočeni, olupljeni), lanena, sončnična in bučna semena, mandljevo in laneno olje. Od začimb pa: bazilika, črni ali kajenski poper, kardamom, cimet, koriander, kumina, majaron, paprika, origano, rožmarin, pehtran, timijan, kurkuma...

Ajurverdski kuharji priporočajo toplo, lahko, pravilno začinjeno hrano. 

Zmanjšajte vnos hladne, kisle, sladke, pa tudi slane hrane, izogibajte se tudi mlečnim izdelkom in mesu. Po obroku si lahko privoščite čaj iz ingverja, črnega popra in cimeta. 

Upoštevajte ayurvedska pravila prehrane:

  • ne mešajte surovih in kuhanih živil v enem obroku, 
  • sveže pripravljene hrane ne uživajte skupaj z ostanki hrane, 
  • jejte počasi in vsak grižljaj dobro prežvečite,
  • en dan v tednu namenite uživanju le tekoče hrane, da izboljšate prebavo in očistite črevo, 
  • ne pijte zelo mrzle vode, 
  • ne jejte tri ure pred spanjem, saj slabo vpliva na spanec in prebavo, 
  • negativne misli in čustva med pripravo hrane vplivajo na kakovost hrane, zato nikoli ne kritizirajte hrane pri pripravi in uživanju.

3. Ustvarite si svoj oltar

Nekje doma si uredite svoj majhen prostor, kamor lahko postavite posebne predmete, ki vam veliko pomenijo: nanj lahko postavite fotografije, ki vas inspirirajo, kamne, kristale, kadila, spomladanske cvetlice in lepe predmete, ki vas navdajo s pozitivizmom.

4. Pojdite v naravo

Vzamite si čas, da uživate v lepoti prebujajoče se narave. Nadihajte se svežega zraka, občudujte prve cvetove in prve zelene liste. Odpravite se na krajši sprehod ali na daljši pohod. Narava bo stimulirana vaše možgane in telo. 

5. Vzpostavite nove rituale

Ustvarite novo rutino, katere se boste veselili (zvečer ali zjutraj). Bodisi je to prižiganje svež, globko dihanje, reflektiranje pred spanjem, telovadba, meditacija, pisanje dnevnika, tarot karte, kuhanje, branje... 

Med vikendom raziskujte naravo, berite knjige, obiskujte muzeje, terme, privoščite si masažo, končno pričnite z vadbo joge.

Premislite o tem, kaj ste radi počeli kot otroci in dodajte to dejavnost v svoje vsakdanje življenje. 

Najdite svoj najboljši pristop do zdravja in ne pozabite biti čuječni pri vsem, kar počnete. 

Vir: chopra.com