7 idej, kako lahko prispevate k zmanjšanju masovnega turizma

Znane destinacije, velika mesta in prestolnice se utapljajo v rekah ljudi. Preberite, kaj lahko naredite, da se izognete gneči, pozitivno prispevate k varovanju okolja in obenem kar največ doživite na svojem dopustu.

7 idej, kako lahko prispevate k zmanjšanju masovnega turizma (foto: unsplash) unsplash
12. 8. 2019

Dandanes potuje več ljudi kot kdajkoli prej. Super, da lahko vidimo svet. Malo manj pozitiven pa je rezultat množičnega počitnikovanja in vehementnega "šklocanja" s fotoaparatom. Skriti biseri so postali odkritit in tudi destinacije pri nas, ki so pred nekaj leti veljale za mirne, spokojne, domače, pristne in naravne, so postale prenasičene z ljudmi. Kaj storiti? 

Raja na zemlji ni več

Machu Picchu v Peruju, Isle of Skye na Škotskem, Gion v Kjotu, rdeča cona v Amsterdamu, beneški kanali, makova polja v Kaliforniji, pa tudi marsikateri znan kraj v Sloveniji... trpijo zaradi prevelikih množic nadobudnih obiskovalcev, ki ne znajo ravnati z okoljem, v katerega so prišli, ne spoštujejo kulture in lokalnih običajev, povsod puščajo smeti in zganjajo cirkus.

Zaradi prevelike gneče so v prenovljenem muzeju Louvre v Parizu delavci protestno odkorakali ven. Popularna sanjska plaža Maya beach na Tajskem je zdaj zaradi prevelikega obiska zaprta za nedoločen čas.

Kako lahko preprečimo masovni turizem in uničevanje okolja?

1. Vprašajte se, zakaj vas mika točno ta izbrana destinacija

Samo zato, da boste lahko rekli, da ste bili na, na primer, na sanjskih Sejšelih in objavili nekaj selfijev na Instagramu? Smisel potovanja naj bi bilo tudi odkrivanje samega sebe skozi drugačne perspektive. Kaj se torej o sebi naučijo ljudje, ki onesnažujejo ceste in reke, popivajo in oskrunjajo naravne in kulturne spomenike? Dvakrat preverite pri sebi, zakaj vas v resnici mika določen kraj in kaj je vaš cilj potovanja. 

2. Izberite čas potovanja izven glavne sezone

Na ta način boste prispevali k lokalni ekonomiji tudi v času, ko domačinom finančno ne gre najbolje in imeli več prostora za občudovanje znamenitosti (le kdo se želi prerivati pred berlinskim zidom ali pa v dolgi procesiji hoditi po Tadž Mahalu?!) in resnično spoznavanje kraja.

Tudi v Sloveniji... Zakaj ne bi obiskali krajev, kot so Bled, Bovec, Portorož, Kranjska Gora itd. v vseh letnih časih, ne le poleti? 

3. Naredite konkreten spisek ogledov, vzemite pa si tudi čas za raziskovanje

Zakaj bi odšli, na primer, v Prago samo za dva dni? Preživite tam cel teden in si razporedite oglede na več dni, da vam ne bo potrebno noreti od ene atrakcije do druge. Preden greste na pot, preberite kakšno knjigo češkega avtorja … Ko pridete, boste lahko primerjali vtise o določenem predelu mesta, ki ga opisuje v svojem romanu. Bodite igrivi, raziskujte tudi tiste predele, ki niso tako turistični in si dajte dovolj časa, da zares začutite utrip mesta. Le-tega je najlažje doživeti, če se odločite za spanje pri domačinih, obiščete restavracije in bare, kamor zahajajo lokalni prebivalci in se čim več pogovarjate z ljudmi, ki jih srečate.

4. Pojdite globlje!

Če greste, na primer, na Islandijo, raziščite tudi notranjost dežele. Ni vam treba divjati od ene znamenitosti do druge na točno tak način, kot je predlagan v turističnem vodiču.

Zakaj ne bi bili izvirni? Ne bojte se zaviti na stransko cesto, prehoditi gozdne poti, obiskati odročne kmetije … To bo bolj prvinsko in pristno doživetje, kot fotografiranje pred najbolj slavnim gejzirjem. Če želite še dodatno prispevati k trajnostnemu razvoju, se lahko odpravite na prostovoljno delo v kakšno deželo in jo spoznavate ob tem, ko pomagate domačinom ali pa lokalnim živalim. Možnosti je nešteto.

5. Če imate radi križarjenja, izbirajte manjše ladje

Z njimi boste videli mnogo več, saj velike ladje ne morejo pluti po vseh predelih … V Benetke, Dubrovnik in Barcelono se vsekakor splača oditi s ponudnikom, ki sprejme manj potnikov in s tem zagotavlja kot osebno izkušnjo vsem turistom.

6. Poučite se o deželi, v katero greste in jo cenite takšno, kot je

Na Islandiji in na Japonskem so začeli turistom deliti letake, kjer so napisana pravila lepega obnašanja. Ni odveč, če se pred potovanjem pozanimate o delikatnih posebnosti in kulturi. Ne vam ne domačinom ne bo prav prijetno, če boste, na primer, v mošejo samozadostno zakorakali v majici z globokim dekoltejem.

Naučite se osnove pozdrave v jeziku dežele, v katero odhajate. 

7. Spoštljivo z denarjem!

Praviloma doživimo več, kadar potujemo z majhnim budžetom. Moramo sklepati kompromise, iskati inovativne rešitve in se prilagajati času in prostoru. Četudi ste več mesečev garali v službi, ker si nameravate privoščiti luksuzno potovanje, imejte v mislih dejstvo, da je za marsikatero lokalno prebivalstvo vaša dnevna poraba enakovredna mesečni plači. Ne pokupite vsega, kar vidite, samo zato, ''ker je tako poceni!'' Bodite spoštljivi; ne mečite stran popolnoma užitne hrane, ne izkoriščajte slabega nadzora in ureditev v javnem prevozu, zdravstvu itd.

Nikar ne kupujte izdelkov, ki podpirajo mučenje živali ali delo mladoletnih oseb!

Vsak kraj je prelep ... za tiste, ki tam živijo.

Pomislite, kako bi se počutili vi, če bi vam neki brezobzirni turisti ob fantovščini povsem razdejali mesto, če bi zaradi porasta bogatih obiskovalcev vse vaše priljubljene lokale spremenili v brezbarvne in izumetničene minimalistične kafiče, če bi številni tujci na piknikih pomendrali vso travo in zasvinjali reko s plastičnimi odpadki ... Zavedati se morate, da ste v deželi, kamor potujete, samo začasni obiskovalec, domačini pa so tisti, ki trpijo posledice vaše zabave. Zato bodite strpni, hvaležni in srčni.

Vprašajte se: ali hočem biti trapasti turist ali radovedni popotnik?

Preberite še:

vh

Navdih: BBC

Foto: Profimedia

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri