Kako pogosto menjati rjuhe in posteljnino?

Nekateri menjajo posteljnino enkrat na teden, drugi pa le enkrat na mesec. Kaj je bolj primerno? 

Kako pogosto menjati rjuhe in posteljnino? (foto: shutterstock) shutterstock
10. 2. 2023

Večina zamenja rjuhe na 14 dni

Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je izvedel National Sleep Foundation leta 2012, kar 91 odstotkov ljudi zamenja rjuhe vsak drugi teden. Čeprav je to običajno pravilo, mnogi strokovnjaki priporočajo tedensko menjavanje posteljnine.

Vse je odvisno od vašega življenjskega sloga

Življenjski slog, rutina pred spanjem, kako pogosto se oseba tušira, ali imate hišne ljubljenčke, ali jeste v postelji in kako pogosto seksate, vse to vpliva na to, kako pogosto naj perete posteljnino, piše Express. Na primer, ljudje, ki se pogosto tuširajo, ki ne preživijo veliko časa v postelji, nimajo hišnih ljubljenčkov in spijo v pižamah, bi lahko na pranje rjuh čakali tudi do enega meseca.

Po drugi strani pa je za ljudi, ki veliko jedo v postelji, spijo goli, si posteljo delijo s psom in se veliko potijo, verjetno bolje, da posteljnino zamenjajo enkrat na teden.

Pranje rjuh pogosteje, kot je potrebno, pa lahko povzroči, da postanejo rjuhe bolj obrabljene, kot bi morale biti. Za daljšo obstojnost posteljnine se poslužujte nošenja pižame in tuširanja pred spanjem, kar zmanjša kopičenje bakterij v posteljnini.

Odmrle kožne celice in maščoba, ki jo vaše telo izloča, so eden glavnih higienskih razlogov za redno pranje posteljnega perila. Z nošenjem pižame zaščitite svojo posteljnino tako, da ustvarite pregrado med telesom in posteljnino, poleg tega je pižama veliko manjša in enostavnejša za pranje kot popolna posteljnina.

Vir: N1