Celostni nasveti za žensko zdravje

V sodobnem času se za ženske najintenzivneje dogaja proces vračanja k celovitosti, prestrukturiranju naše psihe tako, da bo delovala holistično in v skladu z našim sebstvom.Ta proces zajema mnoge preobrazbe, med drugim tudi izzive na področju našega zdravja.

Ko se ženske povežemo z naravno okolico, lahko same skrbimo za svoje zdravje.  (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2014

Jung temu procesu pravi "nezavedna kompenzacija", ki jo me ženske še s posebno lahkoto izkusimo v zadnjem tednu našega in Luninega cikla (torej v tednu pred menstruacijo oziroma tednu pred prazno Luno). Nezavedna kompenzacija pomeni, da naše nezavedno komunicira z nami preko čustev, sanj, misli, sinhronicitet (dogodkov v življenju, ki se nas še posebej dotaknejo, saj igrajo na naše "strune", na dele nas, ki so trenutno občutljivi), namen te komunikacije pa je vzpostaviti izgubljeno celovitost psihe, zdravo, uravnovešeno stanje, jasen in razločen odnos med sebstvom – našim središčem – in našim zavestnim jazom.

Fizično se lahko ta proces manifestira kot klasična predmenstrualna napetost in PMS. Ti simptomi sporočajo, da ne živimo tako, kot želimo, temveč tako, kot od nas pričakujejo drugi – ti "drugi" je lahko zelo abstrakten pojem; ni nujno, da pomeni konkretno osebo ali skupino (na primer družino), pomeni lahko vrednostni sistem sodobne patriarhalne družbe, ki smo ga ponotranjile in v skladu s katerim delujemo. Ko ženske začnemo zavračati svojo mamo, ženske sorodnice ali ženske v svojem bližnjem okolju in poveličujemo svojega očeta in moške v svojem bližnjem okolju kot uspešnejše (v kateremkoli smislu), se poistovetimo z moško identiteto, moškimi vrednotami in zavrnemo svoje žensko nezavedno, svoje ženske globine. Na fizični ravni se ta napačna identifikacija kaže kot PMS, ki, če ga podrobno raziščemo, pogosto vključuje tudi nezdrave prehranske navade in nespoštovanje do svojega telesa (tako kot do svoje ženske duše).

Eden od pogostih dejavnikov za neravnovesja v ženskem ciklu in posledično nevšečnosti je sladkor (sladkor deluje na možgane enako kot droga; morda v njegovi sladkobi iščemo ljubezen, za katero smo prepričane, da je od zunaj ne moremo dobiti). Neravnovesja sladkorja v krvi lahko povzročijo: motnje v ovulacijskem vzorcu, motnje v delovanju nadledvične žleze, neredne cikle, zmanjšanje proizvodnje hormona DHEA (pomemben spolni hormon), zmanjšanje proizvodnje testosterona (kar vodi k oslabljeni spolni sli). Prehrana vpliva na količino estrogena v telesu in s tem na uravnovešenost našega cikla.

Stresno notranje življenje (produktivnostna preganjavica, občutek, da "nikoli nisem dovolj dobra", itd), ki je neposredna posledica istovetenja s patriarhalnimi vrednotami. Stresno notranje stanje povzroča preobilico izločanja stresnih hormonov, ki pa preprečujejo normalno delovanje ostalih hormonov, med drugim tudi spolnih, torej povzročajo neuravnovešen cikel, plodnost, itd.

Lunin strok česna - zdravilo za vaginalna vnetja

Vaginalna vnetja najpogosteje povzroči kandidna infekcija - torej kvasovke (ki obožujejo sladkor). Česen je naravni antibiotik, ki uniči škodljive bakterije in glivice. Kadar opazimo znake vnetja, ki ga sprva označuje srbenje in vneta koža, v nožnico vstavimo strok česna. Ponavadi se priporoča, da strok vstavimo zvečer in vzamemo ven zjutraj, saj obstaja med usti in yoni (vagino) močna povezava, zaradi katere v ustih pogosto občutimo okus česna, ki je v nožnici. Če ste radovedne kot jaz, boste česen verjetno vstavile čez dan, da preizkusite ta čudoviti mehanizem ženskega telesa. Če je vnetje že bolj napredovalo - če se pojavlja bel izcedek - je potrebno strok vstaviti več dni/noči zaporedoma. V česen lahko naredimo zareze, da bo učinkovitejši. Poskrbimo, da je yoni čimbolj suha, saj je vlažnost čudovito življenjsko okolje za kvasovke.

Kandidno vnetje se pojavi, kadar je naše telo izpostavljeno neobičajnemu stresu - ob neprimerni hrani, še posebej neprimernim količinam sladkorja in vsega "belega" (bele moke, itd). Močan stres prav tako vzpostavlja notranje neravnovesje, ki vabi vnetje.

Zdravilstvo v sodelovanju z naravo je del ženske dediščine. To je samo-zdravljenje, ki nam omogoča, da pomagamo sami sebi in da smo intimneje povezane s svojimi telesnimi procesi, ki odsevajo naše psihične procese. Prav tako lahko pomagamo drugim - ne le do zdravja, temveč tudi do bolj poglobljenega poznavanja sebe.

Ana Drevenšek, www.rdecisotor.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri