Opazovanje menstrualnega cikla - naravna kontracepcija

Za tokratno prazno Luno meditirajmo o svoji plodnosti – tako v duhovnem kot v zelo praktičnem smislu. Preberite, kakšna je metoda spremljanja menstrualnega cikla oziroma nadzorovanja svoje plodnosti s pomočjo opazovanja svojega menstrualnega cikla.

Opazovanje menstrualnega cikla je najnaravnejša in najbolj harmonična oblika kontracepcije. (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2013

Ženske smo namreč pozabile zelo pomembno stvar: Samo me same imamo pravico nadzorovati svojo plodnost. To pomeni, da je odločitev za to, ali bomo svojo ustvarjalnost izrazile z rojstvom otroka, izključno naša. Prav tako pa to pomeni, da se moramo v polnosti zavedati, kaj pomeni biti plodna - torej biti sposobna ustvarili novo življenje.

V sodobnem svetu smo obsute z najrazličnejšimi sredstvi za kontracepcijo, ki pa so v resnici sredstva za omogočanje nenasitne, prekomerne, neodgovorne in neobčutene spolnosti. Kako lahko je namreč preprosto zadušiti svojo ali partnerjevo plodnost ter tako preprečiti, da bi se izrazila – kakšen ustvarjalni potencial s tem zadušimo? Ne pravim, da bi vsak spolni odnos moral voditi k nosečnosti – nikakor – pravim le, da ima plodnost, tako kot vsak fenomen v pojavnem svetu, dve plati, yin yang.

Metoda opazovanja menstrualnega cikla z namenom nadzorovanja svoje plodnosti temelji na opazovanju dveh temeljnih prvin menstrualnega cikla:

  • telesni temperaturi (takoj po prebujenju zjutraj, ti. "waking temperature") ter
  • plodni tekočini, tekočini materničnega vratu.


Predvsem pa je pomemben način uporabe metode spremljanja svoje plodnosti: ob plodnih dnevih (ki jih je v nasprotju z našimi pričakovanji in naučenim prepričanjem, da je vsak spolni odnos veliko tveganje nosečnosti) se vzdržimo spolnega odnosa – v primeru, da ne želimo zanositi. Ta miselnost je za nekatere ljudi pretirana, saj se ne sklada, z miselnostjo "vse kar želim, lahko dobim kadarkoli hočem", se pravi z nenasitno in pretirano spolno udejstvovanje.

Vendar si je narava zamislila povsem drugačno spolno vedenje ljudi: tako kot na vseh področjih, tudi v spolnosti velja igra yina in yanga, v tem primeru v tem smislu, da obstaja obdobje ljubljenja in obdobje fizične ločitve.

Tako kot nam naš menstrualni cikel prinaša zavest o cikličnosti življenja, usklajen red, ki nam nudi tako možnost za ustvarjalnost in s tem udejstvovanjem v zunanjem, pojavnem svetu, kot tudi možnost za umik in meditacijo, torej vrnitev v notranji, duhovni svet, tako nam spremljanje in predvsem zavedanje svoje plodnosti prinaša novo, poglobljeno doživljanje spolnosti, plodnosti in odnosa s partnerjem.

Spolnost lahko na tak način globlje občutimo, saj si dopustimo obdobje fizične ločenosti. Na ta način lahko oba meditirava, kaj nama spolnost pomeni, kaj nama pomeni fizični stik z drug drugim. Na ta način v spolnosti ves čas rasteva, spolnost pa ni več zgolj naključno dejanje, temveč zavestna odločitev in zavestna izkušnja.

Metoda spremljanja plodnosti prav tako razbije naš mit, ki ga na primer spodbuja tabletka – da je ženska odgovorna za zaščito. Ženska je namreč plodna le nekaj dni v mesecu (jajčece je živo le 24 ur!), moški pa takorekoč vsak dan!

Prav tako je znano, da je čas ovulacije tudi čas vrhunca spolne in kreativne energije pri ženski, čas vrhunca spolne sle. Če ženska v času ovulacije podleže svoji biologiji z nezaščitenim spolnim odnosom, je velika verjetnost, da bo zanosila. To pa ne bi ustrezalo človeški naravi. Ljudje se ne odločamo za starševstvo iz nagonov. Smo zavestna bitja, ki razkrivamo resnico in sporočilo za vsem, kar se dogaja v Naravi, v pojavnem svetu. Če se par v času ovluacije vzdrži spolnega odnosa z namenov preprečitve zanositve, lahko ženska meditira o svojem spolnem poželenju, o svoji spolni energiji, predvsem pa o zavestni spolnosti, o nadzorovanju spolne energije in usmerjanju svoje kreativne energije.

"Iz mirnih, tihih voda mističnega oceana večnosti, se počasi vzdigne majhen žarek svetlobe, kot odsev polne Lune na vodi. Vrata tvoje percepcije se odprejo in tvoji čuti sežejo navzven kot svetleči sij mesečine, dabi objeli neskončne ritme in izraze Kreacije. Ko se sproščaš v razširjajočo se lepoto Univerzalnega plesa, te tolažeči valovi nebeške milosti obkrožajo in ljubkujejo v neskončnem toku topline in nežnosti. Tvoje srce se odpre, ko začutiš nežen dotik Božanske Matere, vzvišene svetlobe in energije Božanskega, ki hrani in oživlja jasen, svetleč plamen tvojega lastnega nesmrtnega Duha."

~Sharron Rose

Sharron Rose opisuje žensko kreacijo. Opisuje zgodbo Ženskega, zgodbo o ženstveni ustvarjalnosti. Namen kreacije je vedno učenje. Vse, kar je kreirano, je minljivo, je le senca, odmev, privid.

Namen kreacije – prenosa potencialnega v pojavni svet – je vedno le učenje in tega ne smemo pozabiti. Ustvarjati zato, da bi napolnili svojo čustveno praznino, je vedno vzrok bolečine. Meditirajmo danes o kreaciji, o pomenu in namenu kreacije. Meditirajmo, kaj storimo, ko podarimo telo nesmrtni, nefizični duši. Na kakšen način bi morale duše prihajati na Zemljo? Česa bi se morali "starši" (tisti, ki ustvarijo telo) zavedati, kaj gojiti? Meditirajmo na današnjo prazno Luno o tem.

4 osnovna pravila metode opazovanja menstrualnega cikla

1. Pravilo prvih 5 dni

Prvih pet dni menstrualnega cikla (prvi dan cikla je prvi dan krvavitve) je zagotovo varnih za nezaščiten spolni odnos. Ovulacija se namreč ponavadi ne zgodi prej kot okrog 10. dneva cikla.

Pomembno je z gotovostjo vedeti, da je krvavitev res menstrualna in ne ovulacijska, kar pa potrdimo s temperaturno spremembo, ki se je zgodila 12-16 dni pred krvavitvijo (ta temperaturna sprememba je znak, da se je ovulacija zgodila).

Za ženske, ki imajo izredno kratke cikle (manj kot 25 dni), velja, da so namesto 5 dni, prvi 3 dnevi zagotovo varni.

Ženske, ki so v obdobju menopavze in doživljajo znake kot na primer vaginalna suhost ali vročinski vali, naj tega pravila ne uporabljajo. Med menopavzo namreč ženske doživljajo intenzivne hormonske spremembe, ki lahko povzročijo tudi zelo zgodnjo ovulacijo.

2. Pravilo suhih dni

Pred ovulacijo je nezaščiten spolni odnos brez tveganja zanositve možen vsak "suhi" dan. To pomeni, da maternični vrat ne proizvaja plodne tekočine, torej da je yoni (vagina) suha.

V splošnem velja pravilo, da je spolni odnos varen po 18.00 uri suhega dne – s tem naj bi se zagotovilo, da je dan res "suh". Pri spolnem odnosu pred 18.00 uro pa se priporoča, da se še dodatno zagotovi, da se res ni začela ustvarjati plodna tekočina – to lahko naredimo, da se samopregledamo ter s tem ugotovimo prisotnost tekočine, prav tako pa neploden, nizki položaj materničnega vratu (maternični vrat namreč skozi cikel spreminja svoj položaj).

3. Pravilo tempreraturne spremembe

V metodo spremljanja menstrualnega cikla spada tudi merjenje jutranje telesne temperature takoj po bujenju (ko smo še v postelji).

Ko se zgodi ovulacija, se temperatura dvigne – temperaturni dvig lažje opazimo po nekaj ciklih spremljanja. Temperatura se ponavadi dvigne za 3 desetinke stopinje.

Velja pravilo, da je spolni odnos zagotovo brez tveganja zanositve tretji zaporedni dan od dneva temperaturne spremembe (prvi dan se šteje dan, ko si zjutraj namerila temperaturno spremembo). Če po tretjem dnevu temperatura zopet pade na približno višino pred spremembo, to pomeni, da se ovulacija ni zgodila, zato tudi spolni odnos ni varen.

Med boleznijo temperatura ni zanesljiva, zato takrat tega pravila ne upoštevamo. Na temperaturo prav tako vpliva uživanje alkohola, premalo spanca itd. V teh primerih temperatura prav tako ne more biti zanesljiv indikator plodnosti.

4. Pravilo vrhunca plodne tekočine.

Plodno tekočino proizvaja maternični vrat, ko se približuje ovulacija. Tekočina je sprva gostejša, nato pa postaja vse bolj tekoča in sluzasta, podobna beljaku. Ta element plodnosti je izredno pomemben za sodobne ženske, saj smo naučene, da je vse, kar priteče iz naše yoni umazano in se zato sramujemo naše plodne tekočine.

Ponavadi je plodna tekočina tudi vzrok za napačne diagnoze vaginalnih vnetij, ki jih v resnici sploh ni. Normalno je, da določen čas v menstrualnem ciklu čutimo vlažnost. Bolj ko se približujemo ovulaciji, več je te tekočine, bolj je tekoča in bolj je občutna, vidimo jo lahko na hlačkah in tudi čutimo jo lahko med gibanjem.

Tekočina ovulacijo nakazuje takole: ko se zgodi ovulacija (jajčece prodre iz jajčnika), je tekočine največ, je najbolj tekoča. Naslednji dan pa lahko tekočina popolnoma izgine, ali pa postaja bolj gosta, njena količina pa manjša. Tudi pri tem znamenju smo bolj vešče definiranja dneva vrhunca, ko smo nekaj ciklov že spremljale.

Velja pravilo, da je nezaščiten spolni odnos varen 4. zaporedni dan po dnevu vrhunca plodne tekočine.

Včasih pa se res zgodi vaginalno vnetje in v tem primeru moramo znati ločiti plodno tekočino od tekočine, ki jo povzroča vnetje. Če gre za vnetje, je tekočina nenavadne barve in vonja, spremlja pa jo lahko tudi srbenje, otečenost, pekoč občutek itd. Če partner med spolnim odnosom ejakulira vate, včasih lahko zamešaš spermo za plodno tekočino (ko gre sperma zopet iz tebe). To zmedo najlažje preprečiš tako, da po spolnem odnosu delaš vaje s stiskanjem vaginalnih mišic (Keglove vaje), da spermo izločiš iz svojega telesa.

Veliko sodobnih žensk sploh ne pozna mehanizmov svoje plodnosti, znamenj, s katerimi nam telo sporoča, kako plodno je. S tem smo izgubile veliko svobode, samozavesti, brezskrbnosti, predvsem pa razumevanja sebe in namena plodnosti.

Spremljanje in razumevanje menstrualnega cikla nam povrne našo moč ter nam omogoči globlje razumevanje procesa kreacije, plodnosti.

Čas je, da iz procesa spočetja otroka izločimo strah, negotovost – spočetje naj se zgodi v popolnem spokoju, zavestnosti, radosti in meditaciji. Kadar pa čutimo, da za nas ni čas, da bi ustvarjale fizično življenje, se lahko posvetimo usmerjanju svoje kreativne sile v druge kreacije, učenje na drugih področjih, poglabljanje vase, meditacijo, zavestno spolnost in partnerstvo.

Želim vam prelepo potovanje v skrivnosti plodnosti!

Ana Drevenšek, Rdeči šotor

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri