Naravna zeliščna kontracepcija

Zeliščna zaščita pred zanositvijo je starodavni pristop za ženske, ki želijo na naraven in do svojega telesa spoštljiv način nadzorovati svojo plodnost ter zagotoviti, da se vsi otroci rodijo načrtovani, željeni in ljubljeni!

Naravna zeliščna kontracepcija za odgovorno starševstvo.  (foto: Profimedia) Profimedia
4. 8. 2013

Naravne metode uravnavanja rodnosti imajo veliko prednosti pred kemičnimi sredstvi kot so spermicidi, kontraceptivni obliži in IUD-ji (ang. intra-uterine device - sredstva, ki se vstavijo v maternico), ki oddajajo umetne hormone ali kontracepcijsko tabletko, ki zruši ravnovesje v črevesni flori in lahko povzroči avtoimune bolezni pri materi in kasneje rojenih otrocih. 

Zelišča na različne načine vplivajo na plodnost. Nekatera vplivajo na jajčnike, druga na maternico, vplivajo na normalno produkcijo hormonov ali blokirajo določene hormone, delovanja nekaterih pa še ne razumemo, vendar so vseeno učinkovita. Nekatera zelišča vplivajo na implantacijo ("ukoreninjenje" oplojenega jajčeca v steno maternice) in ta se lahko uporabljajo namesto jutranje tabletke. Nekatera sredstva vplivajo na moško plodnost, saj se vmešajo v normalno produkcijo sperme ali v mobilnost spremijev. Vsako zelišče se uporablja na svoj način, zato je potrebno podrobno poznati njegovo delovanje, način uporabe in doziranje.

Dnevna zeliščna kontracepcija

Nekatera zeliščna kontracepcijska sredstva se kumulirajo v telesu in zato jih je potrebno redno jemati (ponavadi dnevno), da ohranijo kontracepcijsko delovanje. V večini primerov je potrebno nekaj časa, da se vzpostavi kontracepcijsko delovanje, zato naj se do takrat uporablja drugo zaščitno sredstvo (kondom, spermicid...) Kot dnevni zaščitni sredstvi poznamo divji yam in neem (nim). 

Zanesljivost divjega yama ni stoodstotna zato je njegova uporaba vprašljiva. Glede njegovega učinkovanja je potrebno več raziskovanja in preizkušanja.

Olje neem-a, drevesa iz Indije se uporablja tudi kot kontracepcijsko sredstvo. Ženske ga uporabljajo vaginalno, kot spremicid, moški pa kot dnevno kontracepcijsko sredstvo, ki povzroči začasno sterilnost.

Grenivka se je uporabljala kot kontracepcijsko sredstvo v antiki. Semena grenivke vsebujejo hormon oestron, ki je identičen hormonu estrogenu v telesu. Semena grenivke naj bi bila najboljši vir oestrona.

Inhibitorji implantacije

Kot preprečevalce ukoreninjanja oplojene jajčne celice v maternico se uporabljajo semena navadnega korena (daucus carota), rutin, olje neema, semena popraste dresni (polygonum hydropiper) in pečka marelice. Implantacija se zgodi v povpreču 6 dni po oploditvi jajčeca. Če se oplojeno jajčece ne more ukoreniniti v steno maternice, začne razpadati in pojavi se krvavitev, podobna menstruaciji.  

Navadni koren (Daucus carota) ima najboljši sloves kot kontracepcijsko sredstvo. Cvetove in semena uporabljajo ženske iz Apalaških gorovij do Indije. To zelišče je najbolj zanesljivo in podprto z največ raziskavami. 

Navadni koren deluje kot jutranja tabletka, uporablja pa se lahko redno. Prvi odmerek se vzame v 8 urah po izlivu, ki mu lahko sledita še 2 odmerka. Uporablja se lahko tudi v obliki tinkture, saj so semena, ki jih je potrebno žvečiti precej neokusna. Uporaba tinkture prav tako pomaga pri vaginalni suhosti - pomanjkanju naravne lubrikacije. 

Navadni koren najbolje deluje pri ženskah, ki imajo normalne cikle. Navadni koren ne deluje pri ženskah, ki so uporabljale kontracepcijske tabletke, so pravkar rodile ali doživele kakršenkoli drugačen hormonalni šok, ki poruši običajno hormonalno stanje.

Rutin ali vitamin P v 500 mg odmerkih na dan pomaga preprečiti nosečnost, če se jemlje nekaj dni pred in nekaj dni po ovulaciji, ali če se jemlje po izlivu, do pričetka krvavitve. 

Olje neema prav tako preprečuje implantacijo. Raziskave so pokazale, da je učinkovit tudi v 10 dneh po odnosu, najučinkovitejši pa je v 3 dneh po odnosu. Neemovo olje je v splošnem bolj poznano kot spermicid ali oralno kontracepcijsko sredstvo za moške. 

Poprasta dresen (polygonum hydropiper) raste po celem svetu in se povsod uporablja kot kontracepcijsko sredstvo. Vsebuje rutin, kvercitin in galno kislino, ki vsi vplivajo na normalno nosečnost. Čaj se pripravlja iz 115 g sveže poprove dresni ali 30 g suhih listov v četrt litra vrele vode. Čaj se pije neomejeno dokler se ne pojavi krvavitev. Poprova dresen se uporablja za preprečevanje implantacije ali za pospeševanje zaostale menstruacije. Če čaj ne deluje (se implantacija vseeno zgodi), naj ne bi bilo varno donositi plod. 

Pečke marelice imajo protirakav učinek in zato lahko povzročijo, da materino telo zazna fetus kot tujek. Uporablja se kot preprečevalec implantacije. Trikrat na dan po 5-10 pečk se jemlje takoj po odnosu in vse do pričetka krvavitve.

Ostali preprečevalci implantacije so:

- olupek korenine bombaža

- rutica (ruta graveolens)

Zelišča, ki vzpodbudijo menstruacijo

Ingverjeva korenina najhitreje povzroči pričetek krvavitve. V skodelico vrele vode vmešamo 1 čajno žličko suhe ingverjeve korenine in pijemo ta čaj vroč, vendar primeren za pitje 4 skodelice dnevno, ne več kot 5 dni. 

Vitamin C (askorbinska kislina) se lahko uporablja za indukcijo menstruacije v terapevtske namene. 500 mg se jemlje vsako uro 12 ur na dan, največ 6 dni. Driska je lahko stranski učinek prevelikih doz aksorbinske kisline.

Začasna/stalna sterilnost

Lithospermum ruderale so uporabljale ženske v plemenih Dakota. Korenino se namoči za več ur v hladno vodo in se pije po 1 skodelico na dan, 6 mesecev. Indijanke iz plemena Dakota so prav tako vdihavale dim iz rastline, ki so jo žgale, saj je povzročala permanentno sterilnost.

Korenina arizeme (arisaema triphyllum) ni tako močna kot korenina lithospermum ruderale, vendar se uporablja za enak namen. Eno žličko uprašene suhe korenine zmešamo s polovico skodelice hladne vode. Precejeno tekočino so pile ženske iz plemena Hopi. 

Indijanci Quinault so uporabljali bodečo nežo (osat) za indukcijo začasne sterilnosti. Celo rastlino so potopili v vrelo vodo in pili zelo grenko in močno pijačo. 

napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri