8 naravnih antidepresivov

25. 1. 2020
Deli
8 naravnih antidepresivov (foto: profimedia)
profimedia

Kaj pomaga pri boju z depresijo? 

Depresija ni naravna človeška bolezen. Je bolezen civilizacije, ki jo povzroča velik stres, industrijski in moderen življenjski slog, ki ni kompatibilen z našo gensko evolucijo, pravi avtor knjige "The Depression Cure", Stephen Ildari.

Človek ni bil ustvarjen za današnji tempo stresnega življenja, niti ni bil ustvarjen za dolgo presedena življenja za štirimi stenami, za socialno izolacijo, hitro prehrano, pomankanje spanca in sonca... Zaradi današnjega načina življenja marsikdo trpi za depresijo. Razlogov je sicer več, kot le omenjeni, a vendar obstaja nekaj univerzalnih načinov, ki pomagajo pri boju z depresijo. 

1. Telovadba, hoja in fizična aktivnost sprošča endorfine - hormone sreče.

2. Sveža in nepredelana hrana. Zelenjava in sadje. Poudarek tudi na omega 3 maščobnih kislinah. 

3. Sončna svetloba in svež zrak. Pomanjkanje vitamina D in depresija sta tesno povezana.

4. Urejen ritem spanja -  tisti, ki hodijo v posteljo po polnoči naj bi imeli za četrtino več možnosti za pojav depresije, kot tisti, ki gredo spat pred deseto uro. 

5. Sproščanje, meditacija, joga - potrebno je, da prepoznamo, kaj nosimo v sebi, kaj v nas povzroča žalost, nezadovoljstvo, brezvoljnost in depresijo ter to tudi zavestno odstranimo. Da bi našli vzroke, pa je potrebno delo na sebi in čas zase. 

6. Druženje s prijatelji - v živo, ne preko računalnika ali telefona. 

7. Druženje s terapevti na štirih tačkah: psi, mačke, konji... Živali so odlični terapevti, ki v nas zbudijo pozitivne občutke. 

8. Za vsako bolezen rožca raste: Šentjanževka je rastlinski antidepresiv, ki dokazano deluje proti depresiji. 

Tudi, če ne spremenite življenjskega sloga popolnoma čez noč. Si en dan privoščite sprehod, en dan meditacijo, en dan poskušate jesti lažjo hrano, en dan se dogovorite s prijateljem... Boste preventivno lahko odgnali znake depresije. Skrivnost je v malih korakih. 

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode