8 plastičnih stvari, ki se jim lahko takoj odpovemo

Človek letno proizvede več kot 300 milijonov ton plastike! Polovica tega je namenjena za enkratno uporabo, vsako leto pa okoli 8 milijonov ton konča v naših oceanih. Ogromno plastike, ki jo uporabljamo, je v resnici čisto nepotrebne. Poglejmo, katerim stvarem se lahko brez težav odpovemo že danes.  

8 plastičnih stvari, ki se jim lahko takoj odpovemo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2018

Če bi vso plastiko, ki smo jo proizvedli v zadnjih desetletjih, spremenili v folijo, bi brez težav z njo »ovili« celotno Zemljo. Z današnjim tempom proizvodnje se bo ta številka kmalu povečala še za nekaj plasti.

Več kot 50 odstotkov plastike, ki jo proizvedemo, je uporabljena samo enkrat in nato vržena stran!

Plastika pa potrebuje med 500 in 1000 let, da se razgradi. Kar 8 milijonov ton plastike pa letno pristane v morju.

In kaj lahko kot posamezniki naredimo? Za začetek se lahko odpovemo nekaj stvarem, ki jih v resnici ne potrebujemo. 

8 plastičnih stvari, ki se jim lahko takoj odpovemo

1. Pokrovčki za kavo

Če bi se v celoti odpovedali "take-out" kavnim lončkom, bi bilo ideano, sicer pa se odpovejte vsaj plastičnemu pokrovčku (in plastični žlički).

Odlična alternativa: danes imate na voljo veliko šalčk za večkratno uporabo, ki so narejene iz recikliranega bambusa.

2. Papirnate možnosti

Kadarkoli imate na voljo izdelek v papirnati embalaži ali plastični, izberite papir. Bodisi jajca v papirnatem kartonu, namesto v plastiki, ter vse, kar je v škatli, namesto v plastiki.

3. Slamice

Je slamica zares potrebna? Več kot 500.000.000 plastičnih slamic se DNEVNO uporabi v ZDA. Zakaj? Ker smo preveč leni, da bi dvignili kozarec k ustom? Ljudje, ki imajo zares fizične težave in potrebujejo slamice, je to razumljivo, ostali – ne uporabljajte slamic! Ko naročite pijačo v gostilni, natakarja predhodno opozorite, da ne želite slamice. 

4. Zapakirana živila

Izbirajte živila, ki niso zapakirana v plastiko - izberite solato, sadje, ki ni v embalaži in imejte vedno s seboj svoje vrečke za sadje in zelenjavo.

5. Trgovinske vrečke

Še vedno kupujete plastične vrečke? Najmanj, kar lahko naredimo je, da se privadimo in hodimo v trgovino s svojimi vrečkami za večkratno uporabo. 

6. Plastična folija

Plastična folija za živila naj ne bo več del vašega gospodinjstva! Namesto da zavijate hrano v plastično folijo za živila, uporabljajte steklene ali druge posode, ki jih pokrijete s pokrovko.

7. Plastični krožniki in plastični kozarčki

Kadar imate zabavo, namesto da kupite plastične krožnike in pribor, raje uporabite star servis. Ko vam kdo ponudi pijačo v plastičnem kozarčku, jo enostavno zavrnite. 

8. Plastenke za vodo

Ne le, da se iz plastenk izloča snov bisfenol A, ki škoduje zdravju, v marsikateri vodi iz plastenke so našli sestavine zdravil, sledi umetnih gnojil in drugih škodljivih kemikalij. Prav tako je voda iz plastenk tako neekološka, saj se v proizvodnem procesu za 1 liter ustekleničene vode porabi kar 3 litre vode! Zato imejte svojo stekleno flaško, ki si jo sami polnite, če voda iz pipe, kjer ste, ni najboljša, jo filtrirajte ali prekuhajte. 

In ne pozabite: VSAKO DEJANJE ŠTEJE! 

VABLJENI TUDI NA DOGODEK TOUCH of WATER 

Vsi rabimo vodo. Vsi smo iz vode. Vodo imamo radi, potrebujemo jo. A človek premočno vpliva na njeno kvaliteto, količino, distribucijo, celo ceno…
Vodni športi niso izjema med slabimi vplivi a hkrati prav z aktivnostmi na in pod vodo prikazujemo, kako lepa je narava in kako pomembno je, da jo varujemo. Filmski večer Touch of water zato ne želi biti samo to, ampak dogodek in druženje z zavestjo, da so vodni viri omejeni in ranljivi. Vabljeni v kino, pod gladino, med valove.

Na dogodku 10. maja ob 20.00 v kinu Komuna si boste ogledali 105 minut akcije na vodi (10 filmov) in tudi to, kako plastika vlada oceanom. Med športnimi filmi (surfanje, kiteboarding, wakeboarding, jadranje, prosto potapljanje) bo prikazan tudi naravovarstveni film Plastic Ocean, ki predstavlja problematiko onesnaževanja oceana s plastiko.


Vrhunski potapljač Samo Jeranko bo premierno prikazal kratek film 108M, o svojem potopu 108 metrov pod gladino. Samo bo pred projekcijami razstavil tudi serijo podvodnih fotografij.
Na dogodku se bodo predstavile nekatere blagovne znamke, ki so povezane z naravo in vodo.

NAKUP VSTOPNIC:
Najlažji način do vstopnice je preko mojekarte.si; cena 6 EUR
(na vhodu nakup ne bo možen).

Na voljo tudi na vseh prodajnih mestih (razen bencinskih postaj).

Več na Facebook strani: Touch of Water 

Vir: treehugger.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri