Občutek lakote, ki ga v možganih uravnava hipotalamus, lahko spodbudi vonj po hrani, pogled nanjo ali sam pogovor o jedeh …
Pogosto pa željo po hrani sprožijo stresne situacije, pomanjkanje čustvene pozornosti ali dolgočasje – vse to lahko vodi do zatekanja k hrani, ki nam predstavlja tolažbo in ne vira energije za preživetje.
Analiza čustvenega stanja
Preden zanesete v usta naslednji grižljaj, se vprašajte, ali ste resnično lačni. Analizirajte svoje trenutno čustveno stanje. Ste potrti, jezni, žalostni, osamljeni …? Če se nahajate v obdobju čustvenega neravnovesja, potem raje izberite drugačen način potešitve 'lakote'.
Zdrave alternative
Namesto, da skušate potešiti svoja občutenja z nepotrebnimi grižljaji, raje:
- poklepetajte s prijateljico ob kavi ali po telefonu,
- privoščite si masažo ali obiščite savno,
- pojdite v knjižnico in si sposodite knjižno uspešnico,
- pojdite v zavetišče in sprehodite psa,
- kupite lončnice in jim namenite svoj prosti čas,
- udeležite se katerega od tečajev in na novo spoznajte svojo nadarjenost …
Brez odpovedovanja
Pomembno je, da spoznate, da v resnici 'hrano' potrebuje vaša duša in ne želodec. Dobra stran takšne 'hrane' je, da si jo lahko privoščite v izobilju in to brez slabe vesti.
Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja