Recept: Jesenske ameriške palačinke z bučo

Jesen je čas, ko na naš jedilnik na najrazličnejše načine vključujemo buče. Poleg klasične bučne juhe, pireja, polpetkov ipd., jo lahko vključimo tudi v sladke recepte, kot so mafini, bananin kruh z bučo in... PALAČINKE!

Recept: Jesenske ameriške palačinke z bučo (foto: Sabina Turk) Sabina Turk
14. 11. 2016

Odločila sem se za ameriške palačinke, ki sem jih pekla na res zelo mali, nelepljivi ponvi, na kapljici ali dveh kokosovega olja, ki se odlično poda k jedi. Ker sem želela, da bi bile palačinke bolj zdrave in polnovredne, sem namesto same moke kombinirala pirino moko in ovsene kosmiče.

Za ameriške palačinke z bučo potrebujemo:

  • ¾ šalice na koščke narezane buče
  • 1 velika banana
  • ½ šalice ovsenih kosmičev
  • ¾ šalice pirine (ali katere druge) moke
  • ovseno mleko
  • 1 čajna žlička lanenih semen ali chia semen
  • ščep soli
  • cimet, muškatni orešček in nastrgana pomarančna lupina po okusu
  • žlička kokosovega olja

Vse sestavine stresemo v električni mešalnik. Ovsenega mleka nalijemo na začetku približno pol šalice in zmešamo, da dobimo gosto maso. Mleko po potrebi dodajamo in zopet mešamo, tako, da dobimo maso, ki je malo gostejša od tiste za navadne tanke palačinke. Čajna žlička lanenih ali chia semen v receptu deluje kot vezivo, vendar jo lahko, če nobene od omenjenih sestavin nimamo, tudi izpustimo. Na ponvi segejemo kokosovo olje in vlijemo maso, iz katere kmalu nastane približno 2 cm debela palačinka, ki jo med peko obrnemo, da se lepo zapeče z obeh strani. Pri tem pazimo, da pečemo počasi, na majhnem ognju.

Ko so palačinke pečene, jih zložimo eno na drugo. Stopimo nekaj koščkov temne čokolade in jo prelijemo po palačinkah. Poleg stopljene čokolade se odlično poda tudi mandljevo maslo in orehi. Sladkobo razbijemo z jagodivčejem, kot so maline, robide, ribez, borovnice in granatno jabolko.

Recept in fotografija: Sabina Turk

Poglejte si še: