Siesta - zdravilen popoldanski spanec

Kaj boste delali na počitnicah, ko bo točno poldne? Kaj boste počeli danes, ko bo ura poldne? Morda spali?

Siesta - zdravilen popoldanski spanec (foto: Mare Milin, Kristina Lenard, Shutterstock) Mare Milin, Kristina Lenard, Shutterstock
7. 7. 2012

Zdravilen popoldanski spanec

To bi vam svetovali vsi, ki uživajo v dobrih učinkih sieste. Čeprav termin izvira iz naziva hora sexsto (šesta ura od sončnega vzhoda) in je kmete preganjal, naj se umaknejo s svojih polj ter se spočijejo v senci svojih domov, danes siesto vsak človek dojema po svoje.

Enim se sliši eksotično, drugim leno, večina pa jo bo povezovala s Španijo in drugimi mediteranskimi kraji, vključno z našo obalo.

Kaj pomeni siesta in kako drugačna je od prvotnega pomena, ko je pomenila dve uri spanja po kosilu, najbolje vedo tisti, ki si vzamejo čas za popoldanski počitek.

Številne študije v različnih državah so pokazale, da krivulja budnosti in spanja v popoldanskih urah kaže premik proti zaspanosti med 14. in 17. uro. Popoldanskega spanja ne popravlja le naš subjektiven občutek, temveč tudi fiziološke funkcije in delovanje na testih kognitivnih sposobnosti, kar je pred kratkim potrdila tudi kitajska raziskava.

Številnim ljubiteljem popoldanskega spanja, kot so Bill Clinton, Margaret Thatcher, Winston Churchill, Napoleon ali Albert Einstein, je prav popoldansko spanje pomagalo, da so bili bolj pripravljeni in so bolje opravljali vsakdanje naloge. A žal je ob modernem življenjskem slogu, delu in številnih drugih obveznostih siesta luksuz, ki si ga ne moremo pogosto privoščiti.

Priložnost za popoldansko spanje

Poletne počitnice so idealna priložnost, da ponudite priložnost popoldanskemu spanju in se tako izognete najmočnejšem soncu. Tak počitek in sproščanje vam bosta dala povsem novo energijo ne glede na to, ali ga izvajate v hotelski sobi, na vikendu ali doma.

Pravila za spanje ni, toda doktor Đogaš svetuje: "Potreba po spanju, tako nočnem kot dnevnem, je individualna, čeprav bi bilo spanje med 14. in 17. uro usklajeno z našim notranjim ritmom budnosti in spanja. Nekaterim je dovolj tudi nekaj minut, da se počutijo spočiti, nekateri pa potrebujejo več. Korist kratkega spanja (5–15 minut) je očitna, takoj ko se prebudimo, toda traja manj časa (1–3 ure). Posledica daljšega spanja (več kot 30 minut) je lahko kratkotrajna zmedenost po prebuditvi ter stanje zaspanosti in upočasnjenosti, ki lahko traja 10 minut ali celo dve uri po prebuditvi, a kognitivni dobri učinki trajajo dlje. V vsakem primeru ni dobro, da je popoldansko spanje predolgo."

Pravila sieste

Popoldansko spanje ima veliko ljubiteljev. V promoviranje njegovih dobrih učinkov se je vključila organizacija Siesta Awareness. Na njeni spletni strani boste našli koristne informacije o tej človeški potrebi.

Začetnikom popoldanskega spanja Siesta Awareness svetuje:

  • Izklopite telefone, mobilnike, televizijo.
  • Alarm nastavite na 10–20 minut ali, kot Albert Einstein, v roki držite svinčnik. On je največ dobrih učinkov čutil po kratkem popoldanskem spanju. Da ne bi globoko zaspal, mu je pomagal svinčnik, ki ga je prebudil, ko mu je padel iz roke.
  • Zaprite oči. Zaradi dnevne svetlobe vam bo prišla prav maska za spanje ali kos blaga.
  • Pustite, naj vam misli odplavajo. Predstavljajte si, kako vam telo tone vedno globlje v posteljo ali kavč, na katerem počivate. Celo če ne zaspite, vas bo ta proces sprostil in osvežil.
  • Takoj ko se prebudite, boste hitro prišli k sebi po koščku temne čokolade in kozarcu vode.


Kristina Ivčić, foto: Mare Milin, Kristina Lenard, Shutterstock