Študija razkrila, pri kateri starosti je najbolje opustiti KAJENJE

Nova raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki prenehajo kaditi pred 35. letom starosti, v določenem obdobju podobno stopnjo umrljivosti kot tisti, ki sploh nikoli niso kadili.

Študija razkrila, pri kateri starosti je najbolje opustiti KAJENJE (foto: profimedia) profimedia
14. 12. 2022

Rezultati tudi kažejo, da so imeli tisti, ki so opustili kajenje v poznejši starosti, še vedno pomembne koristi, vendar je njihova smrtnost presegla stopnjo tistih, ki so opustili kajenje preden so dopolnili 35 let.

Na primer, nekdanji kadilci, ki so prenehali kaditi med 35. in 44. letom, so imeli 21 odstotkov višjo stopnjo smrti zaradi katerega koli vzroka v primerjavi z ljudmi, ki nikoli niso kadili cigaret. Ljudje, ki so prenehali kaditi v starosti od 45 do 54 let, so imeli 47 odstotkov višjo stopnjo umrljivosti zaradi vseh vzrokov kot ljudje, ki nikoli niso kadili.

Avtorji študije so navedli, da je kajenje povezano z vsaj dvakrat višjo stopnjo umrljivosti zaradi vseh vzrokov. "Opustitev kajenja, zlasti v mlajših letih, je bila povezana z znatnim zmanjšanjem relativne prekomerne umrljivosti, povezane z nadaljnjim kajenjem."

To je tretja velika študija, ki nakazuje, da je 35 leto morda optimalna starost za opustitev kajenja, zlasti za mlade kadilce, je dejal John P. Pierce, zaslužni profesor na oddelku za družinsko medicino in javno zdravje na Univerzi Kalifornije v San Franciscu.

Analiza v tej študiji je vključevala podatke več kot 550.000 odraslih, ki so izpolnili vprašalnike med januarjem 1997 in decembrom 2018 in so bili v času ankete, uporabljene za spremljanje zdravja prebivalcev ZDA, stari med 25 in 84 let.

Ti podatki so vključevali ljudi, ki nikoli niso kadili (manj kot 100 cigaret v življenju), nekdanje kadilce in sedanje kadilce.

Glede na nacionalni indeks smrti je do konca leta 2019 umrlo skoraj 75.000 teh ljudi. V primerjavi s tistimi, ki nikoli niso kadili, so kadilci pokazali bistveno višje stopnje smrti zaradi vseh vzrokov, pa tudi višje stopnje smrti zaradi raka, srca bolezni in bolezni pljuč.

Price je poudaril, da nas rezultati opominjajo, da bi moralo biti zmanjšanje intenzivnosti, torej števila pokajenih cigaret na dan, eden od ciljev programa za nadzor nad tobakom.

"Opustitev kajenja je bila povezana z znatno zmanjšanim tveganjem za vse skupine," so dodali avtorji študije.

Natančneje, tisti, ki so prenehali kaditi do 45. leta, so zmanjšali tveganje prezgodnje smrti za do 90 odstotkov, tisti, ki so opustili kajenje pred 35. letom, pa so imeli zelo podobno stopnjo umrljivosti kot pri ljudeh, ki nikoli niso kadili, poroča ScienceAlert.

Poudariti je treba tudi, da po 35. letu še ni vse izgubljeno – študija tudi nakazuje, da opustitev kajenja v starejših letih še vedno zmanjša tveganje smrti, a ne v tako pomembni meri kot pred 35. letom. 

Vir: n1info.hr