Uporabite svoj menstrualni cikel za večjo uspešnost

Spoznajte "cycle-syncing", trend, ki ga prakticirajo številne ženske po vsem svetu.

Uporabite svoj menstrualni cikel za večjo uspešnost (foto: shutterstock) shutterstock
22. 2. 2023

"Cycle-syncing" je nov trend, s katerim ženske sledijo svojemu menstrualnemu ciklu in temu primerno prilagodijo svoje načrte, prehrano in preživljanje prostega časa.

Dan cikla ima vpliv na naš nivo energije, potrebe in produktivnost. S tem, ko svoje življenje prilagajamo ciklu, še bolj prisluhnemo svojem telesu in se povežemo s sabo. Tudi številne poslovne ženske prakticirajo "cycle-syncing" in verjamejo, da ravno ta praksa poskrbi za še boljše rezultate.

Kako poskrbeti zase glede na dan cikla?

Preverite, kako svoje dneve prilagoditi glede na dan cikla, v katerem ste. Trajanje cikla se sicer razlikuje, zato je pomembno, da si sami za začetek beležite trajanje svojega cikla in na podlagi tega naredite točen izračun.

Dan 1 - 5: menstruacija

V tem času naše telo potrebuje nekaj dodatnega počitka in nežnosti. Privoščite si počasen sprehod v naravi, izogibajte se intenzivnim vadbam. Za kosilo si pripravite okusne enolončnice, za boljše počutje pa poskrbite za zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin, železa, magnezija in vitamina C.

Dan 5 - 14: folikularna faza

Po obdobju menstruacije se vaša energija počasi dviguje. Izboljšata se vaša samozavest in počutje. To obdobje izkoristite za intenzivnejše vadbe in bolj pomembne projekte, ne pozabite pa na zadosten vnos zelenjave ter beljakovin.

Dan 15: ovulacija

Ovulacija navadno nastopi v 15. dnevu cikla. Takrat sta vaše počutje in produktivnost na vrhuncu. To je odlična priložnost, da se lotite zahtevnejših projektov, ki od vas zahtevajo veliko kreativnosti. Privoščite si hrano, bogato z vlakninami ter poskrbite za zadosten vnos tekočine.

Dan 16 - 28: lutealna faza

Sledi obdobje, ki nastopi pred menstruacijo. V tem času vam navadno ustreza, če se držite zase, nastopi pa lahko tudi PMS. Privoščite si gibanje, ki pa naj ne bo pretirano intenzivno, v tem času pa je priporočljivo tudi, da zmanjšate vnos ogljikovih hidratov.