Vaje za šesto čakro

2. 5. 2012
Deli

Najprej preverite, ali je pretok energije skozi vašo šesto čakro oviran. Predstavljamo vam nekaj preprostih načinov, kako lahko čelno čakro znova harmonizirate.

Če imate občutek blokirane intuicije, če si težko predstavljate svoje življenjske cilje oz. smer, če vas pogosto preganja občutek brezsmiselnosti ali strah in ste zato depresivni, če se težko skoncentrirate in preusmerite svoje misli k delu, če si žalite prost dostop do lastnega domišljijskega sveta, če vas pogosto boli glava ali imate težave z vidom ali sluhom, potem je čas, da poskrbite za boljši pretok energije skozi šesto čakro.

Čelno čakro krepijo:

- nočni sprehodi in zrenje v nočno zvezdnato nebo
- branje domišljijskih romanov in pravljic
- pisanje sanjskega dnevnika
- branje tako vzhodne kot zahodne duhovne literature (Lao Ce, Epikur, Seneka, Platon, Plotin, Sokrat, Shopenhauer...)
- obleke indigo oz. temno modre barve in stanovanjski dodatki v omenjenih barvah 
- redno izvajanje vaj za korensko čakro (brez dobro delujoče prve čakre šesta čakra ne more biti uravnotežena)

Aromaterapija: Izberite eterično olje vijolice ali limonske trave. Kanite tri do štiri kapljice ene od rastlinskih esenc v dišečo lučko, primešajte jih k losjonu za telo ali dodajte kopeli. Šesto čakro boste boste tudi spodbudili, če boste eterično olje vtirali v sredino čela, da bo esenca delovala neposredno.

Vaje za 6. čakro

1. Položaj 'mačji' ali 'konjski' hrbet

Izvajanje: Pokleknite, postavite se na vse štiri (roke so oprte na tla, hrbtenica je vzporedna s tlemi). Ob vdihu dvignite glavo in zadnjico (položaj spominja na konjski hrbet). Iz tega položaja preidite v mačji položaj z ukrivljenim hrbtom. Ob vdihu znova preidite v položaj konjskega hrbta. Vajo izvedite sedemkrat.

2. Položaj 'speči otrok’

Izvajanje: Začetni položaj je sedenje na petah. Zgornji del telesa počasi spustite navzdol in se s čelom dotaknite tal. Roki naj ležita ob telesu, dlani so obrnjene navzgor. Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite in se miselno osredotočite na čelo. Postopno se dvigujte (kot bi dvigovali vsako vretence posebej) in se zravnajte. Glavo nekoliko naslonite na tilnik, odprite oči in za nekaj sekund poglejte navzgor. Vajo ponovite štirikrat.

Meditacija

Šesto čakro lahko harmonizirate tudi s pomočjo meditacije. Lezite na hrbet in zaprite oči. Levo dlan mehko položite na sredino čela, desno pa položite čeznjo (roki ležita diagonalno ena čez drugo). Sprostite se, globoko zadihajte in si predstavljajte, da pri vdihu vsrkavate življenjsko energijo, ki jo pri izdihu prelijte v čelo. Energija, ki jo vsrkavate, naj bo izrazito temno modra, najprej naj prežarja vaše dlani, nato naj se preliva na čelo in se potem  razliva po vsem telesu. V tem položaju vztarjajte sedem vdihov. Na koncu meditacije položite roke ob telo na tla in še nekaj časa uživajte.

Opozorilo: Dokler druge čakre niso dovolj harmonizirane, se ne osredotočajte na čelno čakro.      

Vir:
Govinda, Kalashatra: Atlas čaker: pot k zdravju in duhovni rasti. Mladinska knjiga, 2005.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan