Vse bolezni se začnejo v črevesju

Naše zdravje je v veliki večini odvisno od črevesne flore, mikro-bitij, ki predstavljajo 90% celičnega in genetskega dela v naših telesih! Osupljiva spoznanja, ki temeljijo na tisočletnih izročilih tradicionalnih medicin, odkrivajo, da poškodovana črevesna flora povzroči bolezni kot so shizofrenija, depresija in avtizem.

Vse bolezni se začnejo v črevesju (foto: pixabay) pixabay
23. 2. 2019

Antični pojem, da je izvor vseh bolezni v črevesju, ki ga zasledimo tako v ayurvedi kot tradicionalni kitajski medicini (TKM), je spodbudil veliko sodobnih znanstvenikov, da raziskujejo antično trditev. Po pričakovanjih vsi odkrivajo, da so stare modrosti resnične. Še več, osupljiva spoznanja kažejo, da se s pravilno prehrano in pravilnim načinom življenja lahko pozdravi kompleksne bolezni, kot so depresija, shizofrenija in avtizem.

Črevesna flora ima močan vpliv na delovanje (in pri otrocih na razvoj) možgan in možganskih funkcij. To osupljivo, a tako očitno dejstvo je spoznala Dr. Natasha Campbell McBride, rusko-angleška specialistka nevrologije in človeške nutricionistike, ki je z zdravljenjem črevesne flore svojega sina pozdravila avtizma. Odkrila je, da se zaradi slabe prehrane in nestabilnega načina življenja, ravnovesje v črevesni flori poruši. To pomeni, da se začno prekomerno razmnoževati škodljiva mikro-bitja (bakterije, gljive itd.).

Le-ta škodujejo telesu s proizvajanjem ogromno toksinov - strupov, ki jih prebavni sistem absorbira in skozi kri potujejo po vsem telesu do možgan. Ne le, da je hudo poškodovan prebavni sistem in absorbcija telesu potrebnih snovi - strupi, ki jih izločajo škodljivi mikrobi, škodujejo delovanju možgan in možganskih funkcij (zaznavanje, obdelava zaznav, čustvovanje, socialne veščine, itd.). Zaradi tega se razvijejo bolezni, kot so depresija, shizofrenija, anoreksija in mnogo mnogo drugih.

Medicinski (in famracevtski) monopol je potlačeval pomembno vlogo črevesne flore s pretirano uporabo najrazličnejših antibiotikov, ki uničijo vse mikrobe v telesu, tudi koristne. 

Prehrambena industrija brezčutno zapostavlja pomen črevesne flore s proizvajanjem procesirane hrane, ki vsebuje več kemikalij, kot naravnih snovi. Poleg tega embalaže prikrivajo strupeno vsebnost hrane, kar še otežuje razločevanje zrna od plev. 

Dokaz za brezbrižnost prehrambene industrije je raziskava Univerze v Kaliforniji Los Angeles, kjer so izvedli preizkus za ugotavljanje povezave med probiotiki in možganskim delovanjem. Preizkus je pomagala vzpostaviti skupina raziskovalcev iz Danone Research (sekcije podjetja Danone, ki proizvaja "probiotične" produkte), vendar jim je bila prepovedana interpretacija rezultatov. Le zakaj?

Dr. Natasha Campbell McBride pravi:

"Vse bolezni se začnejo v črevesju! Oče sodobne medicine, Hipokrat, je izrekel to trditev že pred več kot 2000 leti. Več kot se naučimo z orodji sodobne znanosti, bolj nam je jasno, kako prav je imel Hipokrat: vse bolezni se res začnejo v črevesju!

Znanost je odkrila, da približno 90 % vseh celic in genetskega materiala v človeškem telesu pripada črevesni flori - mešanici različnih mikrobov, ki živijo v našem prebavnem traktu. Tako je vaše telo v resnici le školjka, 10 %, ki zagotavlja življenjski prostor tej masi mikro-bitij, ki živijo v vas; in njihova vloga v vašem zdravju in fiziologiji je neskončna. Naš sodobni svet vsebuje mnogo nevarnosti za človeško črevesno floro, in ko je le-ta enkrat poškodovana, je ogroženo zdravje celotnega telesa, ki mu grozijo različne bolezni."

Najpreprostejša stvar, ki jo lahko naredite za svojo črevesno floro, ki vam takorekoč zagotavlja zdravje in fizično in psihično blagostanje je, da se izogibate predelani hrani, vsem oblikam sladkorja, še posebej rafiniranemu sladkorju in koruznemu sirupu z veliko vsebnostjo fruktoze. Črevesni flori pri delu pomaga fermentirana hrana, kot so razne vrste azijske hrane (miso, natto, nattokinase) ter kefir (ki je lahko tudi veganski - narejen v vodi).

napisala: Ana Drevenšek

Poglejte si še: Kateri hrani se moramo izogibati, če se želimo počutiti dobro?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri