Zakaj ni dobro piti pivo iz aluminijaste pločevinke?

V enaki meri, kot je pivo blagodejno za živce, pa so aluminijaste pločevinke zanje breme.

Zakaj ni dobro piti pivo iz aluminijaste pločevinke? (foto: shutterstock) shutterstock
20. 1. 2023

"Eno pivce za živce"

Verjetno ste že velikokrat slišali, da nekateri pijejo pivo, ker jih pomirja. Kaj vsebuje pivo, da pomiri živčnost? Odgovor se skriva v grenkem okusu, saj spodbuja jetra, ki jih napetost kaj rada zablokira, ter v vitaminih skupine B, ki so nujni za obnovo jeter in živčevja. 

Seveda ni vsako pivo dober vir koristnih vitaminov. Največ vitaminov skupine B vsebujejo žitna piva, ki so varjena v steklenici, lahko pa jih uživate tudi v točeni obliki.

Zakaj stran od aluminijaste pločevinke?

V enaki meri, kot je pivo blagodejno za živce, pa so aluminijaste pločevinke zanje breme. Kisline v pivu in tudi naša slina, ki je v stiku pločevinko, topijo aluminijeve ione, zaradi česar se nalagajo v živčevju in pospešujejo njegovo propadanje. Več aluminija pa pomeni tudi hitrejši razvoj demence.

Če ste brali knjigo Kako ohraniti možgane, ste se spoznali s številnimi dokazi o neposredni povezavi med aluminijem in Alzheimerjevo boleznijo. V možganih ljudi s težkimi oblikami demence so našli od 10- do 50-krat več aluminija kot pri enako starih osebah, ki ne trpijo za demenco. Navada, da posegamo po pločevinkah, lahko postane naša »usoda«, zato raje izberite pivo v steklenicah.

Vir: zazdravje.net

Značke: pivo