Marsikdo je presenečen, ko preizkusi ta krožnik, saj ne pričakuje tako bogatega okusa umešanega tofuja.
U M E Š A N T O F U z avokadom, pečenimi paradižniki, solatko in tahini omako
Obožujem umešan tofu – z veliko narezane zelenjave in kremastim tahinijem ter sveže pečenim kruhkom zame predstavlja popoln slan zajtrk. Podoben recept imamo na voljo na brunch meniju v Barbarella BTC. Marsikdo je presenečen, ko preizkusi ta krožnik, saj ne pričakuje tako bogatega okusa umešanega tofuja. Možnosti za pripravo je veliko; vedno lahko uporabite zelenjavo, ki jo imate v hladilniku, in vsakič boste imeli nekoliko drugačen krožnik. Zraven dodajte vložene paradižničke, olive, artičoke, kisle kumarice, gorčico, humus, avokado, žlico najljubšega namaza ipd.
Sestavine za 2 osebi
Umešan tofu:
• 1 čajna žlička olivnega olja
• 2 stebli mlade zelene čebulice, nasekljani na drobno
• 1 jušna žlica prehranskega kvasa v kosmičih (kvasni posip)
• 1 jušna žlica sojine omake
• 1 čajna žlička kurkume
• sok 1⁄2 stisnjene limone
• 400 gramov naravnega ekološkega tofuja (en paketek tofuja)
• 3 jušne žlice sojine smetane za kuhanje
• 20 g drobnjaka
Ostale sestavine:
• 2 vejici češnjevih paradižnikov • olivno olje, sol
Tahini dresing:
• 100 g tahini omake
• 250 ml vode
• 1⁄2 čajne žličke česna v prahu
• 2 jušni žlici limoninega soka
• 1 jušna žlica sojine omake
• 1 jušna žlica kvasa v kosmičih
• 3⁄4 čajne žličke soli
Priprava
Umešan tofu: Tofu nadrobite na manjše koščke in ga s papirnato serveto večkrat popivnajte, da izlo čite odvečno vodo. Na olivnem olju prepražite mlado zeleno čebulico, nato dodajte nadrobljeni tofu, kvas v kosmičih, sojino omako, kurkumo in pražite par minut. Zatem dodajte sol, limonin sok ter sojino smetano in vse skupaj dobro premešajte in še malo prepražite. Na koncu dodajte nasekljan drobnjak.
Paradižniki: Paradižnike pokapajte z olivnim oljem in nežno solite. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Paradižnike pecite v segreti pečici 15 do 20 minut.
Tahini dressing: Vse sestavine zmešajte v blenderju do gladkega.
Serviranje
Umešan tofu razdelite na dva krožnika. Zraven dodajte pečene paradižnike, avokado, solatko in postrezite s tahini dresingom, popečenim kruhkom in priljubljeno zelenjavo.
Še več Barbarellinih receptov je v tiskani reviji Sensa avgust/september.
Preberite še:
- Barbara Radojlovič: Veganstvo je najbolj prijazna dieta na svetu
- Ddr. Ana Vovk v oddaji Sensa pogovori: Brez duhovne znanosti ni prave znanosti (video)
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem