Barbara Radojlovič: Veganstvo je najbolj prijazna dieta na svetu

Barbara Radojlovič je goreča zagovornica zdravega načina življenja, ki ga vzdržuje s presno in vegansko prehrano, s katero se je seznanila pred leti, ko so jo pestile alergije na umetne snovi v hrani.

Barbara Radojlovič: Veganstvo je najbolj prijazna dieta na svetu (foto: Pexels) Pexels
30. 5. 2011

Na začetku je bila sprememba zanjo velik šok, kmalu pa je sprejela ta življenjski stil in tako je nastala njena blagovna znamka Barbarella.

Kako se vam je od takrat, ko ste sprejeli ta način prehranjevanja, spremenilo življenje, zdravje in splošno počutje?

Včasih se je moje življenje vrtelo večinoma okoli materialnih, duhovno neoprijemljivih stvari. Služba, veliko žuranja in neprespanih noči. S spremembo prehrane pa sem v prvi vrsti veliko naredila pri sebi, ne samo fizično, ampak tudi mentalno. Z zavestnim prehranjevanjem sem v sebi začutila ravnovesje in boljšo usklajenost, moji cilji in življenjska pot so se formirali bolj jasno in prvič v življenju sem začutila, da želim, da to postane tudi del mojega poslovnega življenja. Zelo hitro so se začele nizati različne priložnosti, življenje mi je pripeljalo nekaj novih, ključnih oseb in tako je nastala tudi Barbarella. Že od zgodnjega otroštva imam vzdevek Barbarella, ta psevdonim pa zame pomeni nedolžnost, prvinskost, čistost, ogromno energije in zdravja, vse to, kar sem v otroštvu imela in kar želim ohranjati tudi danes.

Kaj je sploh bistvo veganstva in organskih sestavin?

Veganstvo je najbolj prijazna dieta na svetu. Do okolja, do živali in do lastnega telesa. Veganska hrana s poudarkom na čim večjem deležu svežih, organskih in neobdelanih sestavinah daje ogromno energije, miselnih sposobnosti, čudovito kožo in ima sposobnosti zdravljenja lažjih in težjih oblik bolezni, kot so alergije, migrenski glavoboli, vnetja, kardiovaskularne bolezni, rak ipd. Nepredelana rastlinska hrana, ki je ne obdelujemo nad 48 stopinj Celzija, alkalizira naše telo in ustvarja pravilni pH v krvi. Kadar je naša kri v alkalnem stanju, ni možnosti za razvoj bolezni. Naše telo pa močno zakisajo industrijsko pridelani izdelki (vsa hrana, ki je pripravljena vnaprej, mesni in mlečni izdelki, sladke gazirane pijače). Poleg tega so sezonsko in ekološko pridelane sestavine bolj hranljive, bolj okusne in ne onesnažujejo okolja. Ta hrana je nekoliko dražja, a dolgoročno investiraš v zdravje planeta, prihodnost in zdravje svojih otrok in navsezadnje lastnega telesa.

Med ljudmi veganska prehrana še vedno ni dovolj prepoznavna, zato med laiki obstaja prepričanje, da gre le za surove, puste in monotone jedi.

Opažam, da je v zadnjem letu nastalo veliko spletnih trgovin s ponudbo veganske super hrane, tudi promotorjev je vedno več, prav tako ponudbe ekoloških izdelkov. Torej imamo na voljo vsa orodja, potrebujemo pa še motivacijo in navdih, zato sem se pred dobrim letom odločila organizirati delavnice, da ljudem prikažem, kako lahko vse te barvite sestavine spremenimo v čudovite in okusne kreacije.

Spomladanska in poletna delavnica je namenjena bolj lahkim receptom in čiščenju telesa, pri receptih uporabljamo takšne sestavine, ki naše telo regenerirajo, topijo maščobe, ustvarjajo lepšo kožo, razgrajujejo celulit. Tako uporabljamo sestavine, ki so na voljo v pomladnem in poletnem času. Prirejam pa tudi delavnico, ki je namenjena vsem sladokuscem. Na tej delavnici so običajno vsi vzhičeni in presenečeni, kako okusne in privlačne so lahko sladice iz rastlinskih in nepredelanih sestavin. V juniju bom v sodelovanju s kolegico Mašo v čudovitem ambientu gostilnice XXI v Ljubljani organizirala prvo Elegantno presno večerjo, ki bo nekaj čisto svežega v Sloveniji. S tovrstnimi večerjami želiva popestriti dogajanje na tem področju in ljudem ponuditi možnost druženja ob prvinski in stilsko dovršeni hrani.

Kako bi nekomu, ki bi rad sprejel takšen način prehrane, pa ne ve, kako naj se tega loti, svetovali, da začne?

Najboljša motivacija so knjige in izpovedi različnih avtorjev. Obisk delavnice je zelo priporočljiv, saj posameznik lahko okusi različne recepte in sodeluje pri pripravi, spozna enakomisleče ljudi. Najbolj pa deluje sistem, ki si ga je v začetku treba postaviti. S sistemom mislim določen načrt prehranjevanja in vadbe, ki daje motivacijo in te ohranja na poti. Sčasoma, ko se privadiš, pa stvari potekajo intuitivno.

Od kod pa ste sami na začetku črpali ideje za zdrave in pestre veganske obroke?

Največ s spleta in iz knjig, nato sem obiskala različne seminarje in delavnice v tujini, jeseni pa načrtujem daljše izobraževanje na svetovno priznani presni veganski kulinarični akademiji v ZDA.

Se spomnite prve jedi, ki ste jo pripravili?

Seveda - malinova torta in mangov sorbet. Mislim, da še nisem jedla boljše torte, bila je kremasta, sočna, brez priokusa masla ali margarine, skratka, božanska.

Katera pa je tista specialiteta, na katero ste najbolj ponosni?

Pred kratkim sva s kolegico Mašo testirali recepte za večerjo in za predjed sem si želela ustvariti nekaj lahkega in osvežilnega. S pomočjo recepta, ki mi je bil navdih, in lastnih sestavin sem ustvarila zares okusne, osvežilne grške dolme - oviti vinski listi, polnjeni z mešanico zelenjave, kot so kumara, meta, pinjole, sušeni paradižniki, koriander. Prav tako sem ponosna na tiramisu tortico, pripravljeno brez moke, mleka, sladkorja, smetane, kave, in pa mandljev sorbet.

Kuhanje ima pri vas malo drugačen pomen, kot ga poznamo, saj je vaš glavni gospodinjski pripomoček multipraktik, in ne štedilnik. V čem se razlikuje priprava hrane?

Pri pripravi gre večinoma za sekljanje, mešanje, pripravo z mešalnikom, uporabljajo se tehnike sušenja s pomočjo dehidratorja. Priprava je zelo enostavna, nekoliko se je treba organizirati in misliti vnaprej, sicer pa se jedi pripravijo zelo hitro.

ADRENALINSKI ŠPORTI

Veganski bodibilderji niso redkost

"Obstaja veliko profesionalnih presnih in veganskih bodibilderjev, maratonskih tekačev in triatloncev, ki imajo lepo grajeno telo in mišice. Z rastlinsko hrano prejemamo popolne esencialne aminokisline, potrebne za gradnjo tkiv in mišičevja, absorbcija hranil je hitrejša, presnova lažja, naša jetra delujejo optimalno in tako je regeneracija po treningih hitrejša. Uživam v adrenalinskih športih, kot sta wakeboardanje in kiteboardanje, zelo rada pa tudi tečem. Za vse to in še za kaj več mi ostaja energije!"

Mavrični Smoothie

Sestavine za ananasovo plast:

  • 2 skodelici ananasovega soka
  • 2 zmrznjeni banani
  • 2 jušni žlici limetinega soka

Sestavine za borovničevo plast

  • 1 zmrznjena banana
  • 1 skodelica jabolčnega soka
  • ½ skodelice borovnic
  • ½ čajne žličke camu camu


Priprava: v močnem mešalniku zmešate ananasovo plast in jo vlijete v spodnjo plast kozarca. Nato zmešate še borovničevo plast in jo prek slamice ali žlice počasi vlijete na ananasovo plast, da ustvarite dvobarvni smoothie. Postrezite v elegantnem kozarcu.

Napisala Anja Kontrec

Fotografije Primož Predalič, osebni arhiv