1. dan novoletnega izziva: Majhne spremembe v odnosih

Pričenjamo z našim 12-dnevnim izzivom: Z nasmehom v novo leto. Danes je naš cilj, da izpeljemo eno majhno spremembo v odnosih, ki bo narisala nasmeh na naš obraz kot tudi na obraz nekoga drugega.

1. dan novoletnega izziva: Majhne spremembe v odnosih (foto: profimedia) profimedia
20. 12. 2019

Premislite tekom današnjega dne, kakšni so bili vaši odnosi v tem letu. Tisti dobri in tisti slabi. Lahkotni in težki. Nasmejani in razočarani. Mnogim ste polepšali dneve tekom leta, včasih pa ste tudi delali napake. Nekatere napake ste vztrajno ponavljali. In drugi prav tako.  

Premislite, katere napake ste v odnosih nenehno ponavljali? Kako ste se vedli do svojega partnerja, staršev, prijateljev, otrok, sosedov ali sodelavcev? 

In nikar ne imejte občutka krivde. Ste samo človek, ki se vsak dan znova uči. To je življenje. Sprejmite svojo človeškost. Zavedajte pa se tudi, da lahko napake prav v vsakem trenutku popravite. In sedaj, ko se bliža konec leta, je najbolj primeren čas, da te napake pustite za seboj oz. jih popravite. Seveda boste nekatere tudi v naslednjem letu še vedno ponavljali ali pa počeli kaj drugega, kar morda ne bo najbolje. Pa vednar lahko sedaj stopite korak višje v svojem razvoju! 

Kako ste lahko danes za čisto majhno malenkost boljši?

Izberite si en odnos (lahko pa tudi več), ki vas je najbolj "mučil" v tem letu in poskusite danes vanj vnesti eno majhno spremembo.

Pri tem vam lahko pomagajo majhna, preprosta dejanja. Nikoli ne bomo ustvarili revolucije čez noč. Do velikih sprememb bomo prišli z vztrajnostjo in potrpežljivostjo ter z majhnimi koraki, ki jih delamo vsak dan. 

Razmislite torej o tem, kako lahko danes spremenite nekaj majhnega pri sebi. 

Če se je partner recimo celo leto jezil nad tem, da ne znate pospravljati za seboj, danes pospravite za seboj ali pomite posodo.

Če ste vedno znova pozabljali poklicati starše in jih povprašati, kako so, jih danes pokličite. 

Če ste pozabljali prisluhniti prijatelju, mu danes pošljite sporočilo in s tem pokažite skrb zanj.

Verjetno ne pišete več fizičnih novoletnih voščilnic. Kaj pa, če bi jo vseeno poslali nekomu in mu s tem polepšali dan? 

Kaj pa, če bi sosedi podarili božično zvezdo?

Ali pa nekomu podarili dobrodelni piškot Nasmeškotek, ki ima čarobno moč, da pričara kar tri nasmehe: tistemu, ki ga podari, tistemu, ki ga prejme, še posebej pa otrokom pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji.

To so majhne reči, ki nekomu pomenijo ogromno... In tako počasi in vztrajno lahko ustvarimo nekaj večjega in lepšega... 

Se še niste pridružili našemu novoletnemu izzivu? To lahko še vedno storite tukaj.