3. dan novoletnega izziva: Solsticijski sprehod

Danes je prelomen dan leta, saj imamo najkrajši dan in najdaljšo noč. Tukaj je zimski solsticij! 

3. dan novoletnega izziva: Solsticijski sprehod (foto: profimedia) profimedia
22. 12. 2019

Zimski solsticij je bil pomemben dogodek v življenju naših prednikov, ki so častili Sonce, brez katerega ni življenja. Domovi so bili takrat okrašeni z zimzelenim rastlinjem: božje drevce, bršljan, omela, tisa… Ostale navade na ta dan vključujejo še: ogenj oz. kurjenje kresov, vence, ki simbolizirajo krog leta, pa gostije, obdarovanja, plese, maske, ljudske igre, okrašena drevesa in sveče. Vsa ta dejanja imajo globlji namen, da se počasti vrnitev Sonca ter prihod nove kreativne in aktivne sile življenja.

O večih idejah, kaj početi na ta poseben dan, smo že pisali tukaj. 

Danes se torej veselite, da v naša življenja zopet prihaja več svetlobe. Sonce bo počasi z vsakim dnem spet dobivalo na moči. Se vam to zdi samoumevno? Naj ne bo! Veselite se in praznujte na svoj način. 

Mi vam predlagamo, da počastite Sonce in naravo tako, da se podate na sprehod in tekom sprehoda po naravi v mislih izrazite hvaležnost za vse, kar vam je dano. Če vreme danes pri vas ne bo naklonjeno, pa si doma ustvarite udobno praznično vzdušje.

Na sprehod pa le ne pozabite jutri, ko bo lepši dan, in lahko še vedno uresničite to nalogo.

Če ste nemirni, v stresu ali drugih rušilnih čustvih, predlagamo, da hodite po naravi toliko časa, dokler se ne umirite. Morda boste potrebovali uro ali dve... A olajšanje bo zagotovo prišlo. Pomirite se. Razmišljajte o svojih željah. 

Solsticijska energija bo lažje stekla skozi vas, če bo telo razgibano in napolnjeno s svežim zrakom.

Hoja v naravi je svojstvena meditacija, med katero lahko marsikaj ozavestite, dobite odgovore in potrebene ideje, sprostite um in nemirne misli. 

Ko imamo psihične težave, so naše mišice napete, zakrčene, zato jih je potrebno sprostiti. Na ramenih imamo običjano kupe bremen, zato jih danes čim bolj razmigajte, da bodo hitreje odšla.

Če imate radi družbo, si poiščite zanimivega partnerja za hojo, če pa veliko delate z ljudmi, boste morda bolj uživali v samoti ali s psom.

Pojdimo torej v naravo, naj tudi ona naredi svoj praznični čudež za nas. Nasmeh pa bo v naravi prišel sam po sebi. 

Nasmehe pa vedno narišejo na obraz tudi posebni piškoti Nasmeškotki.

Se še niste pridružili našemu novoletnemu izzivu? To lahko še vedno storite tukaj.