Stare kozmologije in moderni preroki

19. 9. 2012
Deli
Stare kozmologije in moderni preroki

V Cankarjev domu bo predzadnji teden v septembru potekal cikel predavanj po zamisli dr. Ivana Šprajca: o prerokbah Majev, piramidah, megalitih in drugih slavnih ugankah preteklosti.

Ponedeljek, 24. septembra 2012, ob 18. uri

Dr. Michael Rappenglück: Nebesna znamenja – cikli časa, katastrof in poslednjih dni: Kako razumeti predstave o svetovnih dobah in prerokbe o koncu sveta

Ljudstva različnih kultur so vselej napovedovala določene časovne cikle, velike katastrofe, strahovite kataklizme, svetovne dobe in konec sveta ter jih s strahom pričakovala. Včasih so celo upali na katastrofe, ki naj bi v zasebnem in družbenem življenju povzročile globoke in revolucionarne spremembe. V njihovi predstavi kataklizme pogosto napovedujejo in povzročajo vesoljski pojavi, npr. kometi, nove zvezde (nove ali supernove), premikanje nebesnih polov in spomladanskega enakonočja ali vplivi nebesnih teles. Usoda sveta naj bi bila vkodirana v jeziku neba, ki časovno določa njegovo uničenje in ponoven začetek. Danes človeško domišljijo zelo razvnemajo privlačni filmi, kot je npr. 2012 Rolanda Emmericha, ki govori o kataklizmah poslednjega dne, ali dokumentarci o katastrofah, ki jih je povzročilo delovanje naravnih ali človeških sil. Katere so z astronomijo utemeljene prvine starodavnega in sodobnega pojmovanja velikanskih globalnih in celo vesoljnih sprememb, katastrof in konca sveta? Na kakšnih psiholoških in ideoloških nagibih temeljijo te predstave? Kaj danes znanstveniki menijo o katastrofah, ki naj bi jih povzročili vesoljski pojavi, kot so sončne protuberance, trčenje velikega telesa, bližnja supernova ali izbruh gama žarkov?

Dr. Michael Rappenglück je vodja izobraževalnega centra za odrasle Ljudske visoke šole Gilching, Nemčija, predsednik Evropskega združenja za arheoastronomijo in astronomijo v kulturi (SEAC) in predsednik nemškega Društva za arheoastronomijo. Kot zgodovinar znanosti in filozof se posveča zlasti astronomskim pojmovanjem v zgodnjih prazgodovinskih obdobjih, s posebnim poudarkom na primerjalnih vidikih.

Torek, 25. septembra 2012, ob 18. uri

Dr. Clive Ruggles: Megaliti, skrivnosti in blazneži – arheoastronomska dediščina norosti in njene hujše posledice

»Obrobne« teorije se že od vsega začetka navezujejo na arheoastronomijo in – kot dokazuje pojav teorij o letu 2012 – pri tem nepopustljivo vztrajajo. Pomenijo nekakšno odvečno prtljago, ki jo morajo arheoastronomi prenašati, jo vse prepogosto odkrito priznati in do nje pokazati izrecno odklonilno stališče, preden poskusijo uveljaviti bolj znanstvene razlage.

Kadar gre za številne najbolj presenetljive »skrivnosti« človeške materialne kulture – bodisi za megalite, piramide ali črte v puščavi (od katerih mnoge nedvomno so povezane z astronomijo) – je javnost dozdevno veliko bolj pripravljena sprejeti preproste in spektakularne razlage, ki zajemajo vse od zemeljskih silnic do vesoljcev, kot pa poslušati kompleksnejše, čeravno bolj suhoparne interpretacije uveljavljenih znanstvenikov. Čeprav se lahko številnim obrobnim teorijam posmehujemo – upam, da se jim na tem predavanju bomo – v zvezi s tem obstajajo pomembna vprašanja, ki jih ne smemo spregledati. Zakaj razumni ljudje »nasedejo« tem teorijam? Zakaj je prav arheoastronomija vanje tako močno vpletena in zakaj so tako vztrajne? Morajo del krivde sprejeti priznani strokovnjaki te znanstvene panoge, ker jim niso dovolj odločno ugovarjali? Ali neugodno vplivajo na odnos arheoastronomov do svoje stroke?

Dr. Clive L. N. Ruggles je upokojeni profesor arheoastronomije na Univerzi v Leicestru, Združeno kraljestvo, predsednik Prazgodovinskega društva in Komisije za zgodovino astronomije pri Mednarodni astronomski zvezi (IAU) ter vodja delovne skupine za svetovno astronomsko dediščino pri isti zvezi. Delal je na Britanskem otočju, kjer se je posvetil zlasti preučevanju usmeritev na prazgodovinskih megalitskih najdiščih, ter v Oceaniji, Peruju in drugod. Je eden vodilnih in najvplivnejših strokovnjakov za arheoastronomijo v svetovnem merilu.

Sreda, 26. septembra 2012, ob 18. uri

Dr. Ivan Šprajc: Kaj so zapisali Maji o 21. decembru 2012?

Starodavni Maji so imeli enega najzanimivejših koledarjev v zgodovini človeštva, kot skrbni opazovalci neba so znali napovedati razne astronomske pojave, zapustili pa so tudi veliko prerokb, ki so zapisane v svetih knjigah Chilam Balam in hieroglifskih besedilih, vklesanih v kamnite spomenike. Kaj so napovedali za 21. december 2012? Globalne katastrofe, konec sveta ali duhovno prenovo?

Dr. Ivan Šprajc je arheolog, zaposlen na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani (ZRC SAZU), kjer je trenutno predstojnik Inštituta za antropološke in prostorske študije. Vrsto let se posveča mezoameriški arheologiji in arheoastronomiji, zlasti arheološkim raziskavam v malo znanih osrednjih predelih polotoka Jukatan in preučevanju astronomskega pomena orientacij v mezoameriški arhitekturi. Poleg več znanstvenih del v tujini je v slovenščini objavil knjigi Quetzalcóatlova zvezda: planet Venera v Mezoameriki (2006) in Izgubljena mesta: Arheološka iskanja v deželi Majev (2009).

Četrtek, 27. septembra 2012, ob 18. uri

Dr. Juan Antonio Belmonte Avilés: Zgodbe o nebu – vedno gre za piramide (ali: brez piramid ne gre)

Obstoj piramid na obeh straneh Atlantskega oceana pogosto velja za nesporen dokaz kulturnih povezav med Starim in Novim svetom pred Kolumbom, vendar te trditve ne predvidevajo nikakršnega arhitekturnega prekrivanja, ki bi zahtevalo uporabo podobnih gradbenih metod za dosego enakih učinkov v enakih okoliščinah. Omenjene domneve se zelo pogosto opirajo tudi na astronomske orientacije in simbolizem. V prvem delu predavanja bo predstavljena podrobna analiza resničnih ali domnevnih astronomskih lastnosti piramid v dolini reke Nil, tako v Egiptu kot Sudanu. Kritično se bomo tudi posvetili teorijam, ki želijo v »piramidah« Kanarskih otokov, zlasti v okolici Güímarja, na otoku Tenerife, najti manjkajoči člen med piramidami na obeh straneh Atlantika. Ovrgli bomo domnevne povezave med starimi Egipčani in Maji, med katerimi naj bi bili Gvanči, staroselski prebivalci Kanarskih otokov, poglavitni vezni člen. V sklepnem delu bomo opozorili na previdnost, ki je potrebna pri astronomskih analizah vprašljivega ali spornega najdišča (npr. bosenskih »piramid«).

Dr. Juan Antonio Belmonte je raziskovalec na Inštitutu za astrofíziko Kanarskih otokov, Tenerife, Španija. Po izobrazbi je astrofizik, a se je specializiral za arheoastronomijo in se osredotočil na kulture Kanarskega otočja, Iberskega polotoka in drugih predelov Sredozemskega bazena, predvsem pa na orientacijo templjev v starem Egiptu. Je sekretar Komisije za zgodovino arheoastronomije pri Mednarodni astronomski zvezi (IAU) in član delovne skupine za svetovno astronomsko dediščino pri isti zvezi.

Petek, 28. septembra 2012, ob 18. uri

Dr. Nicholas Campion: Miti o zvezdni odrešitvi in uničenju

Svetovna zgodovina je prepolna teorij o smrtonosnih in uničevalnih zvezdah ter upanja na odrešitev. Nekateri verjamejo, da so trčenja s kometi povzročila svetovne katastrofe, Biblija pa ob poslednji sodbi napoveduje padec zvezd in rdečo luno. V sodobnem času se je uveljavilo tudi prepričanje, da bo Vodnarjeva doba prinesla novo obdobje miru in ubranosti, ter verovanje, da majevski koledar za december 2012 napoveduje konec sveta – ali začetek novega. Zgodovinar dr. Nicholas Campion se bo poglobil v ozadje omenjenih verovanj o uničenju in odrešenju, ki naj bi ju prinesle zvezde, in poskusil raziskati njihovo morebitno vlogo. Razložil bo, zakaj konca sveta ne bo letos ali naslednje leto in verjetno ne vse dotlej, ko ljudi že dolgo več ne bo na zemlji!

Dr. Nicholas Campion je strokovnjak za zgodovino astronomije, astrologije, magije, novodobnih verskih gibanj in milenarističnih pojmovanj. Predava na Šoli za arheologijo, zgodovino in antropologijo Univerze v Walesu, Združeno kraljestvo, in v okviru te ustanove vodi tudi Center Sophia za proučevanje kozmologij v kulturi. Je avtor številnih knjig in člankov ter urednik revije Culture and Cosmos, a Journal of the History of Astrology and Cultural Astronomy.

Predavanja v angleščini bodo simultano prevajana.

Kosovelova dvorana

Posamezno predavanje 8 EUR, ves cikel 32 EUR

Informacijsko središče in prodaja vstopnic CD (podhod Maxija):

T (01) 2417 299 F (01) 2417 322 E vstopnice@cd-cc.si

Ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami. Nakup vstopnic tudi pri pooblaščenih prodajalcih (Kompas, Petrol, Alpetour, M holidays, Last Minute Center idr.), s plačilnimi karticami po telefonu (01) 2417 300, ob delavnikih od 9. do 18. in ob sobotah od 11. do 13. ure, ter na spletu www.cd-cc.si.

Dodatne informacije: T 01 2417 146 E janina.pintar@cd-cc.si

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez