5-tedenski izziv za Zemljo Promocijsko sporočilo

4 miti o trajnosti, ki jim še vedno radi verjamemo

30. 5. 2022
Deli
4 miti o trajnosti, ki jim še vedno radi verjamemo (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko trajnostno življenje postaja vedno bolj glasna tema naših vsakodnevnih pogovorov, pa nas lahko k pravim korakom za lepšo prihodnost ustavijo številni miti o trajnosti, ki se vztrajno vpletajo v diskusijo o tem pomembnem aspektu našega bivanja. Zato se strokovnjaki, poznavalci in ustanovitelji trajnostnih podjetij trudijo, da bi kar najbolj jasno razložili, kaj se dejansko skriva za temi miti.

Trajnostno življenje je predrago

Medtem, ko se svet sooča z neizogibno tranzicijo v trajnostno življenje, lahko v prehodu na t.i. eko-življenje hitro dobimo občutek, da je temu pripeta precej zajetna cena. A v sami osnovi ideja trajnostnega življenja v bistvu vodi k nižjemu trošenju in s tem – nižjim stroškom. Zelo specifičen primer je recimo moda – po poročanju raziskovalne agencije GlobalData, se za naslednjih 10 let pričakuje kar 185-odstotna rast na področju trajnostne mode in le 20-odstotna rast na področju hitre mode, kar pomeni, da trajnostno osnovana modna sfera postaja vedno cenejša in vedno dostopnejša, s tem pa tudi bolj kakovostna v segmentu t.i. second-hand mode. 

Ob tem strokovnjaki poudarjajo, da se trajnostni izdelki morda zdijo dražji ob samem nakupu, a potrošniki privarčujejo denar na dolgi rok. Potrošni izdelki, ki jih moramo neprestano obnavljati, nas namreč na letni ravni stanejo več kot trajnostni izdelek, ki ga kupimo samo enkrat.

Trajnost niti še ni dobro definirana

V bistvu imajo Združeni narodi zapisano definicijo trajnosti in trajnostnega življenja, ki nam že ob prvem branju da misliti. Pravi namreč, da je trajnost »razvoj, ki izpolnjuje potrebe sedanjosti ne da bi prihodnjim generacijam škodil pri izpolnjevanju njihovih.« Morda se zdi, da je zastavljena nekoliko filozofsko, a vsekakor nudi pravilno izhodišče za razumevanje bistva trajnosti – delajmo že danes tako, da bomo jutri še vedno imeli lepo življenje. 

Trajnostno življenje vzame preveč časa

Po tem, ko smo kot vrsta desetletja, če ne stoletja razvijali civilizacijo tako, da bi imeli kar čim bolj udobno življenje, kjer je vse dosegljivo hitro, enostavno in kadarkoli, je zdaj seveda težko ljudi prepričati, da se delčku tega udobja odrečejo.

Trajnost danes, ko še ni prevzela vse aspekte naših življenj, resda ponekod zahteva nekaj raziskovanja, razmišljanja in dodatnega časa za izvedbo, a dobra novica je, da lahko začnete tam, kjer bo minimalno vplivalo na vaše vsakdanje rutine

Recimo – poskrbite, da imate pri nakupih vedno s seboj svojo vrečko. Tu ne zapravite čisto nič dodatnega časa in v bistvu še privarčujete. Če se želite znebiti še delujoče elektronike, pohištva ali oblačil, to lahko podarite, namesto da zavržete. Vestno ugašajte luči, ko zapustite prostor ali stanovanje. Ne puščajte vklopljenih naprav in polnilcev, ker še vedno trošijo energijo. Malenkosti, ki so dobra spodbuda za naprej.

Če hočeš živeti trajnostno, moraš biti vegan

Prehranske navade, ki vključujejo več hrane rastlinskega izvora, so dejansko eden najboljših način za zmanjševanje vpliva na okolje, a to še ne pomeni, da trajnostno življenje pomeni 100 % prehod na vegansko prehranjevanje. 

Bolj premišljen pristop k prehranjevanju, predvsem na način, da kupujemo toliko hrane, kot jo dejansko pojemo, namesto da dodajamo h kopici zavržene hrane, je že zelo odločilen korak v smeri trajnostnega življenja. Seveda pa okolju pomaga vsakršno zniževanje konzumacije mesa in mlečnih izdelkov. 

Za primer – raziskave recimo kažejo, da če bi prebivalci Združenih držav zmanjšali količino zaužite govedine, svinjine in perutnine za četrtino, bi prihranili kar 82 milijonov metričnih ton emisij. 

Da je trajnostno bivanje v resnici celo bolj varčno in smiselno dokazuje tudi podjetje Telemach, ki je v sklopu iniciative Misli zeleno začelo sprejemati raznolike ukrepe za bolj trajnostno poslovanje. Če iščete navdih ali ideje, kaj vse nam prinaša trajnostna prihodnost, lahko skočite na Telemachovo stran za inciativo Misli zeleno in odkrijete ne le to, da so uspeli s svojo sončno elektrarno na strehi privarčevati več deset tisoč evrov električne energije, od konca leta 2019 pa so prihranili že impresivnih 430 ton ogljičnega odtisa