4 pomembne lekcije, ki nas jih učijo domače sončne elektrarne

Odgovornost do okolja danes ni več samo pomemben aspekt poslovanja, ampak koncept, ki ga moramo ozavestiti na individualni ravni. Dolgoletne dobre prakse, med katerimi je tudi vedno pogostejše obračanje k sončni energiji, so nam pri tem lahko vzgled in spodbuda, obenem pa tudi vir zelo pomembnih lekcij.

4 pomembne lekcije, ki nas jih učijo domače sončne elektrarne (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2022 | Promocijsko sporočilo

Odlična donosnost naložbe

Na prvi pogled se naložba v solarno energijo zdi kot finančno zahteven projekt, a se investicija hitro povrne. Strokovnjaki ob tem dodajajo, da se investicija v solarne panele ne povrne zgolj s privarčevano energijo, ampak tudi s potencialno zmanjšanimi stroški popravil in vzdrževanja strehe, ki jo solarni paneli dodatno ščitijo pred zunanjimi elementi. 

Zmanjšan ogljični odtis

Ogljični odtis je parameter, o katerem se zadnje čase vedno glasneje pogovarjamo. Gre za ključno spremenljivko v enačbi okoljske odgovornosti in prav prehod na sončno energijo dramatično zniža ogljični odtis bodisi podjetij, bodisi gospodinjstev. Manjša odvisnost od fosilnih virov energije je pomemben korak do zagotavljanja bolj trajnostne prihodnosti. 

Energetska neodvisnost

Investicija v sončne celice morda ne pomeni takojšnje energetske neodvisnosti, a strokovnjaki namigujejo, da bi lahko manjša gospodinjstva z večjimi solarnimi celicami ponekod kmalu že proizvajala več energije, kot jo potrebujejo – akumulatorji sodobnih sončnih celic lahko že zelo učinkovito shranjujejo energijo za uporabo ponoči ali v deževnih dneh. Z vključevanem sončne energije se gospodinjstva in podjetja tudi bolje zaščitijo pred posledicami volatilnega trga z energenti.

Tehnološki napredki

Tehnologija v industriji sončne energije je v neprestanem razvoju. Novejše konstrukcije že vključujejo inovacije s področij kvantne fizike in nanotehnologije, kar bi potencialno lahko še povečalo učinkovitost sočnih celic. Po napovednih strokovnjakov, bi sistemi tako lahko že z manjšimi nadgradnjami začeli proizvajati celo dvojno, če ne kar trojno količino energije

Primer dobre prakse - podjetje Telemach

V sklopu dobrih praks, ki sledijo okoljski in družbeno osredotočeni misiji za boljši jutri, se te dni večkrat izpostavlja podjetje Telemach. Investirali so v postavitev sončne elektrarne na 3000 m2 veliki strehi njihove poslovne stavbe. Iz zraka je videti fascinantno, številke pa vse skupaj le še bolj olepšajo. Kot so izračunali pri Telemachu, bo s strešno sončno elektrarno njihova poslovna stavba naslednjih 30 let vsaj 20-odstotno energijsko samooskrbna, v enem letu pa bodo prihranili za kar 17.600 evrov električne energije. Od konca leta 2019, ko je Telemach postavil sončno elektrarno, pa so prihranili že impresivnih 430 ton ogljičnega odtisa