4 tekstilni materiali, za katere niste vedeli, da škodijo živalskim vrstam

12. 4. 2023
Deli
4 tekstilni materiali, za katere niste vedeli, da škodijo živalskim vrstam (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne govorimo o usnju in krznu - obstajajo tudi drugi materiali, za katere se sploh ne zavedamo, da z njimi škodujemo živalskim vrstam...

Modna industrija je eden največjih onesnaževalcev, ki pušča vse bolj grozljive posledice na naše zdravje, okolje in druge prebivalce Zemlje. Številni materiali, ki jih danes uporabljamo za izdelavo oblačil, povzročajo veliko škodo živalskim vrstam.

Predstavljamo vam 4 materiale, za katere še niste vedeli, da škodujejo divjim živalim in ekosistemom.

Povpraševanje po kašmirju prispeva k izumiranju leopardov

Mongolska stepa in prostoživeče živali, ki tam živijo (snežni leopard ter določene vrste lisic in svizcev), so trenutno resno ogroženi zaradi večjega povpraševanja po cenejšem kašmirju.

V originalu se kašmirska volna prične nabirati spomladi, kos e kašmirske koze znebijo svoje poddlake. Tradicionalno se pobirajo šopi volne, ki ostanejo po kamenju in grmovju, ob katere se drgnejo koze, ki se po koncu zime želijo znebiti toplega kožuha. S tem, ko narašča povpraševanje po poceni kašmirju, pa narašča tudi namerna paša takih koz.

V Mongoliji prihaja do degradacije travišč kot posledica prekomerne paše koz, katerih poddlaka se uporablja za izdelavo kašmirja. Zaradi vse večjega števila koz prihaja torej do sprememb v ekosistemu, ta pa pripomore k izumiranju živalskih vrst, ki so včasih tam živele.

Sintetični materiali ogrožajo morske živali

Zdaj že vemo, da je plastika v oceanih velik problem, ki ogroža prav vse morske prebivalce.

Ena od poti, po katerih pride plastika v morje, pa je tudi s pomočjo naših pralnih strojev. Ko oblačila iz sintetičnih materialov operemo v stroju, s tem v morja, reke in jezera spustimo na milijona drobnih mikrovlaken, ki vsebujejo strupene kemikalije.

S tem, ko imamo doma (in peremo) kakršne koli sintetične materiale, kot so poliester ali najlon, ogrožamo rake, ribe, želve, pingvine, tjulnje ter druge morske živali, ki jih toksična mikrovlakna najbolj ogrožajo.

Viskoza in rajon pripomoreta k krčenju gozdov in podnebnim spremembam

Celuloza je osnova za viskozo in rajon, materiala, ki sta uporabljena v oblekah, tunikah, majicah, bluzah, jaknah, puloverjih in drugih priljubljenih kosih. Ravno to celulozo pa največkrat pridobivamo z dreves, kar pomeni, da s takimi oblačili neposredno prispevamo k krčenju gozdov.

Kljub temu, da nekatere znamke viskozo pridobivajo iz "trajnostnih gozdov", število posekanih dreves z namenom izdelave viskoze strmo narašča tudi na že ogroženih območjih.

S krčenjem gozdov številne živali izgubijo svoj dom, obenem pa manj dreves vpliva tudi na podnebne spremembe, ki so zaslužne za izumiranje vrst po vsem svetu.

Tudi bombaž ni vedno najboljša izbira

Morda menite, da so oblačila iz bombaža dobra izbira, saj gre za naravni material. A tudi bombaž ni vedno trajnostni. Pravzaprav postaja eden najbolj "netrajnostnih" pridelkov na svetu.

Zanj se porabi veliko vode, obenem pa se uporabi tudi veliko pesticidov in drugih nevarnih kemikalij, ki se izpirajo v tla in onesnažujejo vodo.

Uporaba pesticidov in onesnažena voda ponovno prispevajo k izumiranju številnih živalskih vrst, zato je še posebej pomembno, da v primeru oblačil iz bombaža izbiramo takšna, ki imajo ustrezne ekološke certifikate.

Kaj lahko storimo?

Za začetek je pomembno, da kupujemo oblačila samo takrat, ko jih resnično potrebujemo. S tem zmanjšamo število izdelanih oblačil in posledično zmanjšamo tudi strošek za naš planet.

Tukaj pa je še nekaj dodatnih trikov, s katerimi lahko svojo omaro naredite bolj okolju (in živalim) prijazno:

  • Izmenjujte oblačila s prijatelji in družino;
  • Namesto da bi jih zavrgli, popravite oblačila in obutev;
  • Poiščite trajnostne blagovne znamke;
  • Izbirajte bolj kakovostne kose, ki bodo trajali dlje časa.

V kolikor pa vas zanima, kako lahko še dodatno prispevate k bolj zeleni prihodnosti, se pridružite našemu 5-tedenskemu izzivu za Zemljo. Skupaj bomo odkrivali, kako lahko z majhnimi spremembami v svojem vsakdanu naredimo veliko za boljši jutri. 

Vabljeni, da se nam pridružite in v času izziva prejemate nasvete, trike in predloge, kako lahko zmanjšamo svoj vpliv na okolje. Ustvarjajmo lepši svet z majhnimi dejanji. 

Vir: bbcearth.com

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu