Barve za lase niso tako nedolžna reč

Obiskali smo frizerski salon Organic Way, saj nas zanima, kako lahko poskrbimo za svoje lase na čim bolj zdrav in naravi prijazen način.  

Barve za lase niso tako nedolžna reč (foto: sensa.si) sensa.si
15. 7. 2020

Tekom našega izziva 5 tednov za Zemljo smo se že dotaknili vsakdanjih eko dejanj, pomembnosti ekološke in lokalne hrane, pa ekoloških in recikliranih oblačil... Prav je, da se dotaknemo tudi kozmetike. 

Veliko ljudi poskuša živeti zdravo in okolju prijazno, pri kozmetiki pa se nam zlahka zatakne. Morda uporabljamo naravne kreme za obraz, kaj pa, ko pridemo do barvanja in nege las? Zato smo obiskali frizerski salon Organic Way v Kranju, kjer uporabljajo organsko lasno kozmetiko Oway. 

Njihova filozofija je naslednja: Če si želimo barvati lase, lahko posegamo po manj agresivnih oz. kemičnih barvah, ki so poleg tega, da so bolj prijazne do naših las, bolj prijazne tudi do okolja, živali in celotnega planeta. 

Kot razloži Manca Podpeskar, ki skupaj s Klavdijo Roblek vodi salon: "Barve za lase niso tako nedolžna reč, saj je lasišče zelo dobro prekrvavljeno in je tam možnost vstopa raznih kemikalij v naš krvni obtok. Agresivne barve, ki denimo vsebujejo amoniak, uničijo naš naravni pigment, izsušijo lase, povzročajo lomljenje las, cepljenje konic, splošno slabitev las ter povzročajo alergične reakcije."

Sami uporabljajo italijansko organsko kozmetiko Oway. Njihove barve so brez amonijaka, vsebujejo zelišča, ki so pridelana na biodinamični in ekološki način ter naravna masla. Vse to pomeni, da niso agresivne in da las ne izsušujejo. Zelo dobro se obnesejo tudi pri ljudeh, ki imajo občutljiva lasišča ali probleme z alergijami. 

Na svoji kmetiji Ortofficina (v hribovju blizu Bologne) vzgajajo rastline po biodinamičnih (in Steinerjevih) načelih, nato jih destilirajo in iz njih naredijo eterična olja, čiste hidrolate in ostale sestavine, ki jih najdemo v njihovih produktih. 

Podpirajo tudi načela pravične trgovine oz. "fair-trade". Prav tako jim tudi ni vseeno za odpadke. Namesto plastike je 85% njihovi izdelkov v steklenih embalažah. Vse ostalo pa je zapakirano v kar se minimalističnih embalažah iz recikliranih in ekoloških materialov. Popolnoma se izogibajo odvečnemu ali dvojnemu pakiranju. V produktih pa uporabljajo mikrobiološko čisto vodo brez uporabe kemičnih dezifinkatorjev. 

Več pove Manca Podpeskar v videu: 

Če želite preizkusiti organsko lasno kozmetiko Oway, pokličite in rezervirajte svoj termin na tel. 040/522-286 pri frizerskem salonu Organic Way, ki se nahaja na Cesti Staneta Žagarja 30 v Kranju.