Celostna e-mobilnost ni tako oddaljena, kot si morda mislimo

»Električni pogon mi daje zagon,« se igrivo bere zapis na električnih avtomobilih podjetja Telemach, z njimi pa kot del navdušujočega razvojnega projekta pozdravljajo prihajajoče trende e-mobilnosti v Sloveniji.

Celostna e-mobilnost ni tako oddaljena, kot si morda mislimo (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2022 | Promocijsko sporočilo

Čeprav v sklopu e-mobilnosti radi govorimo predvsem o finih električnih avtomobilih, pa je koncept v bistvu skupek tehnoloških rešitev, ki zahteva doprinos visokotehnoloških podjetij iz različnih industrij. V kontekstu razvoja e-mobilnosti v Sloveniji zato pomembno vlogo igra tudi projekt E-mobilnost, ki trende električne mobilnosti zelo jasno prevaja v procese in storitve v realnem okolju.

Skupaj za električno prihodnost

Ideja, da bi električna vozila kar čim prej zapolnila slovenske ceste, je sicer plemenita, a ta preskok zahteva precej bolj celostne rešitve. Da bi jih izpeljali smiselno in učinkovito, so svoje strokovno znanje, izkušnje in idejne rešitve združila številna slovenska tehnološka podjetja (Ocean Orchids d.o.o., GEN-I, d.o.o., Metron Inštitut, ENERDAT - S, d.o.o, DS MERITVE, d.o.o., Telemach d.o.o., Inden d.o.o., Resalta d.o.o.) in zagnala projekt E-mobilnost, ki zdaj že lep čas prepričljivo drvi proti zastavljenim ciljem. 

Njihova skupna misija je jasna, četudi zelo zahtevna. Pripravljajo rešitve za vključevanje vedno večjega številka električnih vozil in obnovljivih virov energije na obstoječe elektro-energetsko omrežje. S končnim ciljem, da se bo brez težav omogočilo polnjenje večjega števila vozil z istočasnim zniževanjem obremenjenosti obstoječega električnega sistema.

Slovenija ima sicer že nekaj časa začrtan cilj glede elektrifikacije prometa. Po napovedih evropskih študij, naj bi tako do leta 2030 v Sloveniji imeli v obtoku že 200.000 električnih vozil, do leta 2050 pa naj bi po naših cestah vozili samo še električni avtomobili. 

Začeti moramo pri sebi

Med podjetji, vključenimi v projekt E-mobilnost, je tudi Telemach, ki je na edinstven način začelo vpeljevati rešitve kar pred svojim pragom. Ugotovili so, da je njihova tehnična služba najbolj mobilna, saj opravlja vsakodnevna terenska dela, zato so vpeljali čudovito rešitev - elektrificirali so njihovo avtomobilsko floto. Uvedli so že 17 električnih vozil, s katerimi so nadgradili njihov vozni park, s tem pa začeli pisati zgodbo o popolno e-mobilni prihodnosti. Ta je pri Telemachu že v zasnovi rešena celostno, saj se njihova električna vozila polnijo preko sončne elektrarne, ki so jo zgradili na strehi poslovne stavbe.