Ideje za izlete: TOP 9 kolesarskih poti po Sloveniji

Najbolj ekološki izlet je zagotovo tisti, na katerega se odpravite peš ali pa s kolesom. Predstavljamo nekaj idej za kolesarske izlete. 

Ideje za izlete: TOP 9 kolesarskih poti po Sloveniji (foto: profimedia) profimedia
12. 5. 2021

Na lep dan se odpravite na izlet v naravo s kolesom. 

TOP KOLESARSKE POTI PO SLOVENIJI 

1. Kolesarska pot Solkan – Plave

9270 metrov dolga dvosmerna kolesarska pot med Solkanom in Plavami poteka po spodnji Soški dolini in teče tik nad reko Sočo, zato velja za eno od najlepših v Sloveniji.

2. Vipava – Nanos

Krožna pot pelje na vrh Nanosa in najbolj vztrajne nagradi z nepozabnim razgledom. Kolesarsko potepanje se začne na Glavnem trgu v središču Vipave in pelje (v smeri Ljubljane) do vasi Podnanos, kjer se začne vzpon do Vojkove koče in razgledne točke na vrhu. Po okrepčilu sledi spust v smeri Abram, do istoimenske turistične kmetije, nato pa skozi gozd proti Sanaborju in Vrhpolju. Od tu je le še kratka pot do izhodišča.

Vipava

3. Od Tolmina do Kobarida

Lahka tura za najširši krog nezahtevnih kolesarjev. Razgibana pot skozi vasi omogoča, da se izognemo neprijetni glavni prometnici med Tolminom in Kobaridom.

Tolmin, soteska

4. Od Mojstrane do Rateč

Ena od najlepših slovenskih kolesarskih poti vodi od Mojstrane, mimo Gozd Martuljka vse do Rateč. Pot je zelo slikovita, saj deloma poteka po opuščeni železniški progi, prek mnogo mostov, skoraj v celoti ločena od motornega prometa. Brez hudih vzponov, z okrepčevalnicami in lepo urejenimi počivališči je primerna tudi za otroke. 

5. Okoli Uršlje gore

Uršlja gora, ki je visoka 1699 metrov, sodi med izletniške točke in ne toliko planinske vrhove, zato ni nič čudnega, da marsikaterega kolesarja pot zanese tja. Zaradi posrečene lege je z vrha moč videti celo Koroško, pa tudi vse do Kozjaka in Kamniško-Savinjskih Alp.

Izhodišče približno 40 kilometrov dolge trase, ki vodi po lokalnih in gozdnih cestah in povezujejo zaselke in kmetije, razdrobljene okoli Uršlje gore, je ob Ivarčkem jezeru nad Ravnami na Koroškem in je označena s kovinskimi tablami, izberete pa lahko tudi krajšo, dobrih 20 kilomerov dolgo traso.

6. Cerkniško jezero in Rakov Škocjan

Iz Postojne preko Javornikov do največjega presihajočega jezera v Evropi. Če bi pogledu v živo radi dodali podrobnejše ozadje, se ustavite v muzeju jezerski hram v vasi Dolenje jezero, kjer je na ogled maketa z razlago o nastanku in izginjanju jezera. V Postojno se boste vračali čez Krajinski park Rakov Škocjan, skozi dolino pa vas bo spremljala reka Rak.

7. Grajska pot

Izlet z izhodiščem v Postojni je še posebej zanimiv za ljubitelje zgodovine. Poleg vasi in cerkva kolesarska pot popelje tudi mimo gradov: grad Prestranek, grad Orehek in Predjamski grad, ruševin gradu Haasberg in Ravbarjev stolp, ki predstavlja edini ostanek Malega gradu. 

Predjamski grad

8. Kostanjevica na Krki – panoramska kolesarska pot

Naselje na otoku je dolgo približno 500 in široko okoli 200 metrov. Med zložnim sprehodom si lahko ogledate vse, cerkvi, hišo dr. Ivana Oražna, nekdanji dvorec, samostan, kostanjeviško jamo ... 

Izhodišče panoramske poti je Kostanjevica, pot pa vodi mimo cerkve sv. Miklavža, do nekdanjega cistercijanskega samostana, mimo Ivanjš do Kočarije, kjer nato skrene na jug do Malih Vodenic in naprej do Orehovca. V središču vasi sledi krajši spust in kmalu za tem vzpon, ki ga zaključite na lepi razgledni točki. Od tam pot pelje mimo Dolšc do Avguštin in mimo Jablanc pod Slinovce. Mimo Globočic se vrnete v Kostanjevico.

9. Od mlinov do gradov: Šmarješke Toplice - Otočec

S kolesom po neokrnjeni dolini potoka Radulja z ostanki mlinov ter po vinskih goricah s tremi gradovi.

Popotovanje se začne v Termah Šmarješke Toplice in vodi do čudovitega razgleda, od koder seže pogled vse do Zagreba, na vrh Koglega, skozi številne vasi v dolino Radulje, po Mirni dolini, proti Mokronogu ter v gozd na Jagodnik, kjer je nekoliko bolj strm vzpon. Kmalu za vasjo Jagodnik pridemo do razvalin gradu od tam pa skozi vas Dolenje Kamence na greben Trške gore. Spust s Trške gore pelje skozi Črešnjice, kjer od daleč vidimo Stari grad, in se zaključi v vasi Otočec. Sledi pot ob Krki v smeri Šmarjeških Toplic do Gradu Otočec.

Grad otočec

S kolesom na vlak

Želite na drugi konec Slovenije? Kako do tja? Z vlakom – potem pa hop na kolo.

Vlake, ki imajo možnost prevoza koles, si lahko ogledate v iskalniku voznega reda, označeni so s piktogramom kolesa. Cena prevoza kolesa z vlakom je 1,50 evra, cena prevoza električnega kolesa pa 3,00 evra.

Kolo je seveda najbolj ekološko prevozno sredstvo. A vedno pač ne moremo s kolesom. Če vas zanimajo električni avtomobili, si poglejte predstavitev električnega avtomobila in kaj so prednosti takega vozila za uporabnika.

Vir kolesarskih poti: aktivni.si