Kako poskrbeti, da vaše sobne rastline ne ogrožajo planeta?

Le kdo ne obožuje sobnih rastlin? Te polepšajo prostor, poskrbijo za kakovost zraka ter omogočajo stik z naravo kar doma. A tudi s sobnimi rastlinami lahko škodite planetu. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Kako poskrbeti, da vaše sobne rastline ne ogrožajo planeta? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2022

Če niste resni zbiratelji, bodo vaše sobne rastline imele precej nižji vpliv na okolje, kakor denimo vaša oblačila ali avtomobil. A je vseeno tudi na področju sobnih rastlin precej prostora, da zmanjšate vpliv na okolje.

Bodite pozorni na nezakonito nabiranje rastlin

Kot je v mnogih državah prepovedan lov na divje živali, je tudi nabiranje ogroženih rastlin nezakonito, a se vseeno dogaja. Samo v letu 2020 je bilo v čilski puščavi Atacama nezakonito nabranih 1000 ogroženih kaktusov. Prepovedano nabiranje rastlin je pogosto sploh v južnem delu Afrike, v jugovzhodni Aziji ter v Južni Ameriki. Take rastline imajo ponavadi poseben videz, zaradi česar so tudi prodane za velike vsote, a z nakupom škodimo okolju. Pred nakupom rastline se torej dobro pozanimajte o njenem izvoru.

Gojite svoje rastline

Edini način, kako zagotovo veste, od kod prihaja vaša rastlina je, da jo vzgojite sami. Iz večje rastline naredite potaknjence, ki si jih lahko izmenjujete s prijatelji. S tem prihranite denar, obenem pa tudi poskrbite, da rastlin ni treba pripeljati iz oddaljenih krajev.

Izogibajte se uporabi šote

Šota je povsem običajen dodatek v zemlji za lončnice. Gre za organsko snov, ki leta in leta nastaja na šotiščih. Dolgotrajno pridobivanje šote moti ekosistem in onesnažuje okolico. Da bi se temu izognili, poiščite mešanico prsti brez šote - odlična in okolju prijaznejša alternativa so denimo kokosova vlakna.

Izogibajte se uporabi gnojil in pesticidov

Če je le možno, uporabljajte organska gnojila, namesto sintetičnih. Rastline pa lahko pognojite z domačimi ostanki, kot so denimo kavne usedline ali zmlete jajčne lupine.

Reciklirajte

Vso opremo za rastline uporabljajte čim dlje časa. Reciklirajte stare lonce za rože in vanje posadite nove rastline. Lahko jih tudi podarite kakšni cvetličarni ali bližnjim ljubiteljem rastlin. Semena lahko posadite tudi v prazne škatle za jajca ali v drugo embalažo, ki bi jo sicer zavrgli.

Z nekaj kreativnosti in volje je lahko tudi vzgoja rastlin okolju prijaznejša, obenem pa še vedno prijetna in sproščujoča za vas.