Kako zamrzniti zelišča in s tem preprečiti zavrženo hrano?

Najbrž že veste, da zavržena hrana predstavlja velik strošek za planet. Preverite, kako lahko zamrznete sveža zelišča in si tako zagotovite bogate okuse skozi celo leto, obenem pa preprečite zavrženo hrano.

Kako zamrzniti zelišča in s tem preprečiti zavrženo hrano? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 4. 2023

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste za določen recept potrebovali nekaj vejic svežega peteršilja. V trgovini ste kupili cel šopek v upanju, da ga boste uporabili tudi v drugih jedeh, nato pa je ta peteršilj ostal nedotaknjen v hladilniku, dokler ni bil več primeren za uporabo.

Hitro se lahko zgodi, da imamo doma preveč svežih zelišč, ki jih nato zavržemo. Da bi se temu izognili, jih lahko enostavno zamrznemo in si tako omogočimo pestro uporabo skozi celo leto, obenem pa naredimo veliko uslugo planetu.

Kako zamrzniti zelišča?

Obstaja več načinov, s katerimi lahko zamrznemo sveža zelišča. Lahko jih blanširamo v vreli vodi in nato zamrznemo, lahko pa jih preprosto nasekljamo in zapremo v vrečke za zamrzovanje.

Še en odličen način pa je zamrzovanje zelišč v oljčnem olju. Gre za zelo priročno obliko, ki jo lahko uporabimo praktično v vsaki jedi. Ker olje pomaga ohraniti okus zelišč, s tem zagotovimo tudi izjemno aromo.

Postopek zamrznitve zelišč v oljčnem olju

Potrebujete:

  • 1 šop svežih zelišč
  • 1 liter oljčnega olja

Postopek:

1. Operite in temeljito posušite zelišča, ki jih želite zamrzniti.

2. Zelišča nasekljajte ali zdrobite na velikost, ki jo najraje uporabljajte pri kuhanju. Ob tem odstranite vse dele, ki jih običajno ne uporabljate, kot je recimo olesenelo steblo rožmarina.

3. Vzemite model za ledene kocke in v vsako kocko stresite eno čajno žličko nasekljanih začimb.

4. Zelišča prekrijte z oljem. Uporabite le toliko olja, da prekrijete zelišča, ni vam trebe napolniti celotne kocke.

5. Z oljem prelita zelišča postavite v zamrzovalnik. Zamrznjene kocke uporabite v 6 mesecih.

Ko želite zelišča uporabiti pri kuhanju, preprosto vzemite kocko ali več ter jih stresite naravnost v lonec, ponev ali pekač. Kock pred uporabo ni treba odmrzniti.

Želite še več nasvetov o tem, kako lahko pomagate planetu?

V kolikor vas zanima, kako lahko še dodatno prispevate k bolj zeleni prihodnosti, se pridružite našemu 5-tedenskemu izzivu za Zemljo. Skupaj bomo odkrivali, kako lahko z majhnimi spremembami v svojem vsakdanu naredimo veliko za boljši jutri. 

Vabljeni, da se nam pridružite in v času izziva prejemate nasvete, trike in predloge, kako lahko zmanjšamo svoj vpliv na okolje. Ustvarjajmo lepši svet z majhnimi dejanji. 

Vir: moralfibres.co.uk