S kajenjem ne dušimo samo sebe, temveč tudi planet

Kajenje ima negativen vpliv tako na naše, kakor tudi na okoljsko zdravje. Preverite, kako ta navada vpliva na Zemljo in zakaj to predstavlja tako veliko težavo.

S kajenjem ne dušimo samo sebe, temveč tudi planet (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2022

Kajenje je navada, ki je pri nas že povsem normalizirana. Cigarete lahko v Sloveniji dobi vsaka polnoletna oseba in vsako leto prihajajo na tržišče novi izdelki iz strani tobačne industrije. Čeprav stroka že dlje časa opozarja, kakšen vpliv ima kajenje na naše zdravje, redko pomislimo na to, kako navada vpliva na naš planet.

Kako tobačna industrija vpliva na okolje?

Že sama izdelava cigaret ima negativen vpliv na okolje; tobačna industrija predstavlja veliko obremenitev za naš planet. Leta 2018 je samo v ZDA iz tobačnih obratov bilo izpuščenih 370 ton kemikalij.

Obenem gojenje tobaka prispeva k krčenju gozdov; za tobačne nasade proizvajalci posekajo gozdove, za gojenje tobaka pa se porabi več vode ter pesticidov, kakor se porabi za večino drugih pridelkov, kar dodatno pripomore k pomanjkanju vode in onesnaževanju okolja.

V okolje vsako leto odvržemo 766,571 ton cigaretnih ogorkov.

Se kdaj sprehajate po gozdu, po tleh pa zagledate cigaretne ogorke? Pojav ni prav nič nenavaden - v povprečju je vsak četrti odrasli Slovenec kadilec, veliko pa jih še vedno meni, da lahko cigaretne ogorke preprosto odvržejo kamorkoli, saj naj bi se ti razgradili. V eni od ameriških raziskav se je izkazalo, da kar 75% kadilcev ogorke vsaj občasno odvrže na tla ali kar skozi okno avtomobila. Nedolžni, majhni ogorki tako skupaj ustvarijo velik problem.

Zavržene ogorke najdemo na ulicah, pločnikih, pa tudi v naravi, parkih in na plažah. Na raznih čistilnih akcijah so ravno ogorki najpogostejši odpadki, ki jih najdemo. V veliki večini so narejeni iz plastičnih filtrov, kar pomeni, da se ne razgradijo tako, kot mnogi mislijo. Zavrženi ogorki pogosto pristanejo v odtokih in kasneje v rekah, jezerih ter morju.

Cigaretni ogorki zastrupljajo svojo okolico.

Ni težava samo v tem, da se ogorki ne razgradijo. Težava je tudi ta, da odvrženi ogorki v okolje sproščajo strupe, kot so nikotin ter ostanki pesticidov. Te spojine prihajajo v okolje in ogrožajo ekosisteme.

V eni od laboratorijskih študij so cigaretni ogorek za 24 ur namočili v liter vode. Izkazalo se je, da en sam ogorek sprosti dovolj toksinov, da ubije 50 % morskih in sladkovodnih rib, ki so bile toksinom izpostavljene 96 ur.

Cigaretni ogorki pa niso edini odpadki, povezani s kajenjem. Leta 2015 so v ZDA na eni od čistilnih akcij našli:

  • 12.089 vžigalnikov
  • 33.865 cigaretnih embalaž
  • 58.672 ogorkov cigar

Kaj pa elektronske cigarete?

Morda na prvo žogo elektronske cigarete delujejo okolju prijaznejše, a temu še zdaleč ni tako; strokovnjaki celo namigujejo, da so odpadki, povezani z e-cigaretami, še večja nevarnost za okolje. Izdelki vsebujejo kovine, plastične kartuše, baterije ter strupene kemikalije v e-tekočinah.

Najpogostejši odpadek so kartuše za e-cigarete. Slednje se sčasoma razgradijo v mikroplastiko in kemikalije, ki onesnažujejo okolje, predvsem vodo.

Tudi baterije vsebujejo nevarne snovi, kot so svinec in živo srebro. V primeru, da so baterije nepravilno odvržene, lahko eksplodirajo in povzročijo požare v smetnjakih in na odlagališčih smeti. V eni od kalifornijskih raziskav so ugotovili, da kar 56 % požarov na odlagališčih smeti povzročijo ravno baterije.

Nevarnost pa se ne konča pri baterijah in kartušah; tudi razni vložki in polnila za e-cigarete vsebujejo nikotin in težke kovine, ki se izlivajo v tla ali vodo ter tako ogrožajo ekosistem in prostoživeče živali.

Poglejmo še širšo sliko.

Če želimo poskrbeti za okoljsko zdravje, moramo v prvi vrsti skrbeti tudi za lastno zdravje. Kajenje je eden največjih dejavnikov tveganja za številne bolezni in težave, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni dihal ter rakava obolenja. Ko zbolimo, potrebujemo tudi zdravila in posebno oskrbo, vse to pa je zopet obremenjujoče za planet.

Za zdrav planet torej najprej poskrbite zase in za svoje zdravje. Preživite dovolj časa v naravi, privoščite si redno gibanje in uravnoteženo prehrano. Kajenju pa se raje izognite - hvaležna vam bodo tako vaša pljuča, kakor tudi pljuča naše Zemlje.