Spoznajte prvo "zero-waste" trgovino na obali!

V sklopu 5-tedenskega izziva za Zemljo smo tokrat obiskali trgovino Ekola, ki je prva "zero-waste" trgovina na obali. Preverite, kaj v trgovini ponujajo, katere izdelke ponujajo ter kako si prizadevajo ohraniti čim bolj zdrav planet.

Spoznajte prvo "zero-waste" trgovino na obali! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2022

Prva trgovina brez embalaže na obali

Trgovina Ekola se nahaja v Kopru in je tako prva trgovina brez embalaže na slovenski obali. Ponujajo vse, kar ljudje potrebujejo za "špežo" oziroma za nakup; od testenin, olj in kosmičev, pa do detergentov, čistil in kozmetike. Njihova želja je, da strankam ponudijo čim več okolju prijaznih izdelkov, da lahko resnično celoten nakup opravijo na okolju prijaznejši način.

Eno od glavnih vodil poslovanja je princip "kilometer 0"

Lastnica trgovine, Špela Bobič, pravi, da si prizadevajo, da je čim več izdelkov lokalnih in v bližini. Bolj pomembno ji je, da izdelki niso uvoženi iz tujine, kot pa to, da je njihova embalaža iz ekološkega materiala.

"Vse, kar se da, naročamo od manjših podjetij in v večjih embalažah (tako izdelke potem ponudimo na rinfuzo) ali v povratnih embalažah, vendar mi je pomembno tudi, da so izdelki od čim bližje. Če naročimo denimo deodorant v okolju prijazni embalaži iz Amerike, bomo zanj porabili toliko goriva, da s tem nismo naredili prav nobene usluge okolju," je povedala.

"Nehajmo misliti samo nase"

Ko smo Špelo povprašali, kaj lahko vsak posameznik naredi za bolj zdrav planet, je ponovno poudarila, da se ji zdi pomembna zmerna uporaba avtomobila. "Ko se jezimo, da je na cesti gneča, se ne zavedamo, da smo mi vsi del te gneče," je opozorila. Po njenem mnenju bi vsak od nas za krajše razdalje moral uporabljati kolo ali se odpraviti peš, opomnila pa nas je tudi na uporabo javnega prevoza.

Kot drugo je navedla premišljeno nakupovanje. V trgovino se ne odpravljamo lačni in kupujmo samo tisto, kar res potrebujemo. Če je le možno, izbirajmo lokalne izdelke brez embalaže ali v stekleni embalaži.

Za konec pa je povedala, da moramo ljudje nehati misliti samo nase. "Nehajmo razmišljati egocentrično in pomisliti kako stvari, ki jih počnemo vplivajo tako na druge ljudi, kakor tudi na naravo, ki si jo delimo."

Več o trgovini Ekola pa si oglejte v spodnjem posnetku.