Ste vedeli, da trata na vašem dvorišču lahko škodi okolju?

Je tudi vam všeč popolno pokošena zelenica na vašem dvorišču? A ravno s košenjem lahko ogrožate naravo. Preverite, kakšne so posledice košenja trave na okolje in kakšne so okolju prijaznejše alternative.

Ste vedeli, da trata na vašem dvorišču lahko škodi okolju? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 5. 2022

Zelena trata je postala že "obvezna oprema" vsake luksuzne nepremičnine. Praktično povsod po svetu je pokošeno dvorišče obvezno in ponazarja udobje, estetiko ter je na nek način tudi statusni simbol.

A ena glavnih težav trat je, da niso najbolj zdrave za okolje. Preverite zakaj.

Spreminjanje ekosistema

Nekatere vrste trav, ki jih najdemo na naših dvoriščih, ne sodijo v naš ekosistem. S tem, ko imamo te vrste doma, lahko ogrožamo avtohtone rastlinske in živalske vrste v našem okolju.

Za zeleno trato se ljudje pogosto odločajo za izvajanje monokulture. V praksi to pomeni, da nasejejo zgolj eno vrsto trave, obenem pa odstranjujejo druge vrste, kot so regrat in marjetice.

Poraba vode in kemikalij

Sploh poleti ob sušnih obdobjih je potrebno travo dodatno zalivati, če želimo, da bi ta ohranila živo zeleno barvo. S tem pa porabimo velike količine vode zgolj zaradi videza.

To pa še ni vse; danes imamo na trgu številne pesticide in kemikalije, ki poskrbijo za "lepši" oziroma bolj zelen videz trave. Vse te snovi onesnažijo tako zemljo, kakor tudi vodo in tako zastrupljajo planet.

Ogrožanje živali

V visoki travi, drevesih ter grmičevjih najdejo zavetje številne živali, kot so ježi, metulji, hrošči in čebele. S tem, ko ima vse več ljudi na dvoriščih (samo) pokošeno travo, imajo te živali vse manj površin zase.

Poraba goriva

Veliko kosilnic za delovanje potrebuje gorivo, kar je ponovno nepotrebna potrata surovin, ki jih že tako pretirano porabljamo.

Kako svoje dvorišče narediti okolju prijaznejše?

Z majhnimi spremembami lahko tudi vi svoje dvorišče naredite okolju prijaznejše. Tukaj je nekaj idej:

  • Ne uporabljajte kemikalij, pesticidov in drugih umetnih snovi;
  • Posadite drevesa, grmovje ali cvetlice, ki bodo predstavljale zavetje različnim živalim;
  • Izogibajte se prekomerni košnji;
  • Izogibajte se zalivanju trate;
  • Izogibajte se monokulturi;
  • Izbirajte električne kosilnice, ki za delovanje ne potrebujejo goriva.

Košček narave pred hišo je nedvomno nekaj, kar si želi marsikdo. Poskrbite, da narava ostane lepa in se izogibajte poseganju vanjo.