Higienski vložek potrebuje 500 – 800 let, da se razgradi!

19. 5. 2021 | Veronika Sivka
Deli
Higienski vložek potrebuje 500 – 800 let, da se razgradi! (foto: profimedia)
profimedia

Ko ugotovimo, da so ženski dnevi precej neekološki! A lahko jih naredimo okolju prijaznejše. 

Ženski dnevi so del narave in nanje smo "obsojene" veliko večino življenja. Menstruacijski ciklus je povezan z res ogromno stvarmi – z njim lahko povezujemo čustveno stanje, utrujenost, razdražljivost, imunski sistem, prebavo, apetit, splošno počutje... 

Ženski dnevi pa so lahko tudi velik strošek – tako za našo denarnico, kakor tudi za okolje. Vložki in tamponi niso brezplačni, prav tako pa z njimi proizvajamo veliko količino smeti. Kaj lahko torej naredimo, da pomagamo okolju in tudi prihranimo nekaj evrov?

Tamponi in vložki

Že praktično od osnovne šole so nas učili o vložkih in tamponih za enkratno uporabo. Ti so seveda praktični, saj jih po uporabi enostavno odvržemo in nanje več ne mislimo. A ravno to je problem; nanje bi morale misliti.

Kaj se zgodi z njimi, ko jih odvržemo?

  • Vložek potrebuje 500 – 800 let, da se razgradi
  • En vložek je približno enako, kakor 4 plastične vrečke
  • Vložki vsebujejo veliko kemikalij, ki so obremenjujoče za planet
  • Ženska v življenju porabi povprečno 11000 vložkov in/ali tamponov

Tako lahko hitro ugotovimo, da so vložki in tamponi res izjemno škodljivi za planet. 

Ne gre pa zanemariti tudi drugega dejstva; lastno zdravje. Vložki in tamponi vsebujejo veliko kemikalij, ki so poleg planeta škodljivi tudi za nas. Bombaž, ki je uporabljen v tamponih in vložkih je pogosto šprican z raznimi pesticidi. Poleg tega so predvsem tamponi velikokrat "pobeljeni", zaradi česar vsebujejo škodljive dioksine.

Veliko žensk ima ravno po menstruaciji težave z vnetji in veliko raziskav je že namigovalo na to, da razlog tiči prav v teh kemikalijah. Slednje povezujejo tudi z nekaterimi drugimi težavami kot so izpuščaji, srbečica, izsušena sluznica, celo z rakom na materničnem vratu.

Tampon lahko hitro postane leglo bakterij, tudi če ni vstavljen veliko časa. Manjša vlakna iz tampona lahko tudi ob odstranitvi ostanejo v nožnici, z njimi pa ostanejo seveda tudi te bakterije. 

REŠITVE

1. Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica je na trgu že lep čas, a je postala najbolj priljubljena zadnjih par let. Skodelico vstavimo v nožnico ter jo redno praznimo. Vsak mesec jo je po koncu uporabo potrebno prekuhati in tako razkužiti, prav tako pa to naredimo tudi pred ponovno uporabo.

Plusov skodelice je veliko. Ena izmed večjih prednosti je, da skodelica (vsaj večina njih) ne vsebuje škodljivih snovi. Je praktična in jo lahko imamo vedno pri sebi. Ob ustrezni uporabi nam služi več let, s čimer znatno zmanjšamo odpadek. Prav tako je cena skodelice 25-35€ (nekatere so tudi manj). Paket vložkov/tamponov je res cenejši, a ga kupimo praktično vsak mesec, kar skupno že v enem letu nanese več, kakor menstrualna skodelica.

Za razliko od tamponov ne draži ali suši sluznice in je tako odlična izbira za ženske, ki imajo pogosto vnetja, alergije ali glivična obolenja. Zasnovana je tako, da je maksimalno učinkovita tudi pri močnejših menstruacijah, prav tako jo lahko brez skrbi uporabljamo tudi med kopanjem in plavanjem, saj zanesljivo preprečuje vdor vode. Je udobna, zato vas ne bo motila niti pri najrazličnejših športnih aktivnostih, poleg tega pa je tudi enostavna za vstavljanje. Na voljo je v različnih barvah in velikostih.

2. Pralni vložki

Pralni vložki so druga alternativa, ki je prijazna okolju in zdravju. Uporaba je približno enaka vložkom za enkratno uporabo, le da jih po uporabi ne zavržemo, temveč operemo. Tudi pralni vložki navadno vsebujejo bistveno manj kemikalij, kakor običajni in so tako manj škodljivi za zdravje. Poleg tega so navadno na voljo v različnih barvah in oblikah in tako naredijo ženske dneve bolj zabavne.

Pri izbiri je veliko odvisno od tega, česa ste vajeni. Če ste navajeni na tampone, je ponavadi boljša izbira pralna skodelica. Če imate raje vložke, so za vas bolj primerni pralni vložki.

Ne glede na to, za kaj se odločite, boste za planet naredili veliko.

Vsekakor je v prvi vrsti treba poslušati sebe in svoje telo. Če vam skodelica ne ustreza, nima smisla siliti z uporabo. Res je, da je na začetku mogoče malo nenavadno in se je potrebno privaditi, a če vam po več mesecih poizkušanja še vedno ni v redu, je mogoče čas, da prenehate z uporabo. Smo pa prepričani, da vam bo, če preizkusite oboje, zagotovo ena od opcij ustrezala in boste lahko tako poskrbeli za lastno in okoljsko zdravje.

Poglejte si še naš pogovor z Ekologi brez meja: 

Več o organizaciji Ekologi brez meja najdete na njihovi spletni strani: ebm.si
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja