Zakaj in kako posaditi rastline, ki pripomorejo k OBSTOJU ČEBEL?

Zaradi sodobnega načina kmetovanja, krčenja gozdov in prevlade monokultur imajo čebele vse manj hrane. Preverite, kako lahko na svojem vrtu čebelam zagotovite obstoj.

Zakaj in kako posaditi rastline, ki pripomorejo k OBSTOJU ČEBEL? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2022

Čebele so izjemno pomembne za naš planet in obstoj. So najpomembnejši opraševalci in igrajo ključno vlogo pri pridelovanju hrane in ohranjanju ekosistemov. Vsaka tretja žlica hrane na svetu je odvisna od opraševalcem, obenem pa ti vplivajo na celoten ekosistem, ohranjanje naravnih habitatov ter biotske raznovrstnosti v naravi.

Zaradi sodobnega  načina kmetovanja, izginjanja cvetočih travnikov, prevlade monokultur in krčenja gozdov pa se srečujemo z velikim problemom; čebele imajo sploh poleti vse manj hrane.

Pri tem pa jim lahko pomaga prav vsak od nas. Na svoj vrt posadite rastline, na katerih lahko čebele nabirajo nektar ter cvetni prah.

Za čebele so v naravi najpomembnejše:

  • travniške rože;
  • sadno drevje;
  • spomladansko cvetje (leska, zvončki, trobentice, žafran, vrbe, teloh, resa, divja češnja, regrat),
  • akacija, lipa, javor, kostanj in gozdna podrast.

Kaj pa okrasne rastline?

Za čebele so koristne tudi rastline, ki jih imamo za okrasne namene. Posadite avtohtone okrasne rastline, ki bodo polepšale vaš vrt ali balkon, obenem pa boste s tem pomagali tudi čebelam.

Posadite okrasne rastline, kot so:

  • Medeče trajnice: skalni grobeljnik, avbrecija, zvončnica, nageljček, plamenka, grenik,  jesenska astra, rudbekija, orlica, potonika, plahtica, ivanjščica, lilija, maslenica, ostrožnik, ameriški slamnik, rman, jetičnik, jesenska anemona, kamnokreč, šmarnica, krvomočnica, hermelika, homuljica, jeglič, netresk.
  • Začimbnice in dišavnice: žajbelj, origano, bazilika, vse vrste met in žajbljev, hermelika, timijan, pelin, melisa.
  • Grmičevje: dišeča vrtnica, lešnik, ribez in kosmulja, vse vrste vrb oziroma mačic, liguster, hibiskus, vse vrste drenov in kovačnikov.
  • Drevesa: divja češnja, pravi in divji kostanj, evodija, japonska sofora, cigarovec, tulipanovec, amorfa in gledičij

Med rastlinami, ki so prijazne čebelam, se nedvomno skrivajo tudi takšne, ki so všeč vam. Omislite si rastline, ki vam bodo všeč, ki vam bodo polepšale okolico, obenem pa naredite tudi nekaj dobrega za čebele in planet.