5 knjig za poletno branje

26. 7. 2017
Deli
5 knjig za poletno branje (foto: profimedia)
profimedia

S pomočjo Knjigarne Zdaj smo izbrali nekaj idej za knjige, ki jih lahko to poletje vzamete s seboj na dopust, na plažo, v visečo mrežo, k reki, ali pa jih prebirate doma na terasi... 

 

1. Anita Moorjani: Kaj če so to nebesa?, Založba Gnostica

Anita Moorjani je avtorica knjižne uspešnice Z roba smrti v pravi jaz, v kateri opisuje svojo štiriletno borbo z rakom, ki je dosegla vrhunec v nadvse zanimivi in ganljivi obsmrtni izkušnji leta 2006. Slednja je temeljito spremenila avtoričin pogled na življenje.

Eden od najpresenetljivejših uvidov, ki jih je bila deležna v obsmrtni izkušnji, je, da bi življenje, ki ga zdaj živimo na zemlji, lahko za nas postalo nebesa, če bi preprosto razumeli, kako deluje in kaj moramo storiti, da bi ta nebesa ustvarili kot svojo resničnost. Pomemben razlog, zakaj se je med obsmrtno izkušnjo odločila vrniti v to življenje, je, da je doumela, da so nebesa stanje, in ne kraj.

Zaradi dejstva, da smo zmožni čutiti tako bolečino, ki prebiva v toliko srcih vsepovsod po svetu skupaj z močno željo, da bi v življenje vsakogar spet vnesli veselje, je občutila navdih, da napiše novo knjigo. Knjiga Kaj, če so to nebesa? je njen poskus ovreči nekaj največjih mitov, ki smo jim nasedli – mitov, ki nam preprečujejo v celoti zaživeti preprosto zato, ker so prevladujoče verovanje v kulturi, ki nas obdaja.

2. Arto Paasilinna: Deset prisrčnih trmoglavk, MK

Arto Paasilinna sodi med najbolj priljubljene, plodovite in prevajane finske pisatelje z nadvse širokim krogom bralcev vseh generacij. Preden se je Paasilinno povsem posvetil književnosti, si je denar služil kot novinar. Za njegove romane je značilen lahkoten pripovedni tok in nezgrešljiv humor, s katerim avtor opisuje prigode svojih značilno nenavadnih junakov.

V uvodnem zapletu duhovitega novega branja spoznamo podjetnika Rauna Rämekorpija, ki tistega dne praznuje šestdeseti rojstni dan in tekom dneva tako prejme kopico šopkov in daril. Ker je njegova žena alergična na rože, jih mora spraviti proč. Taksistu Seppu Sorjonenu, ki mu priskoči na pomoč, se zdi rož škoda za odpad in slavljencu predlaga, da jih razdeli med prijatelje in znance. Nemogoče, ti so mu rože vendar prinesli. Potem pa se spomni, da pravzaprav pozna nekaj dam, ki jih lahko osreči ...

  • »Res je poznal celo kopico žensk. V vseh letih življenja so mu mnoge prekrižale pot. Ženske so nekaj posebnega, drži ... in ravno njih so rože namenjen. Kako da se tega ni spomnil sam? Zamisel je bila res odlična! Industrijski svetnik je v duhu že zagledal opojne podobe veličastnih možnosti, ki jih bodo odprla cvetlična darila, ne da bi se nanje posebej pripravljal. Kar slinil se je in obenem se je počutil kot mož premnogih kvalitet – po drugi strani pa tudi kot precejšen prašič, kot ropar najhujše sorte.«

Na cvetlični obhod podolgem in počez po mestu se je nato odpravil skupaj z voznikom taksija. Bo njun prvi obisk pri predstavnici za odnose z javnostjo Eilo Huthatavesi ali pri Tarji Salokorpi, ki je učila umetnostno vzgojo, Rauno pa jo je spoznal pred več kot desetletjem v Tuniziji, kjer je prodajal savne-brunarice...

Več: Arto Paasilinna s finsko duhovitostjo o desetih prisrčnih trmoglavkah

3. Sarabraj - Tjaši Artnik: Ranljiva, Samozaložba

Tjaši Artnik Knibbe - Sarabraj je avtorica edinstvene knjige Ranljiva, ki se je po tragični izgubi brata, mame in očeta odločila sama prehoditi 850 km dolgo romarsko pot po Španiji. Izjemen izziv Camina jo nauči, kako dragoceno je življenje, da je tok vsepovezanosti veliko več, kot se zdi na površju, kako živeti polnovredno življenje, kako pogumno ljubiti sebe in druge, kam postaviti v vse to ranljivost in kako bolečino pretvoriti v moč.

"Gre za sposobnost ranljivega, da se polno preda toku življenja, ki teče po zakonu sinhrone pretočnosti v tukaj in sedaj. Gre za silo, ki jo enačim z ljubeznijo, in za njeno polno realizacijo v človeku, ko potrebuje ranljivo predajo. Ko se ji prepustimo, nas nato vodi do skritih delov notranje moči ... Pripravljenost na to, da se zavestno soočimo z dimenzijo ranljivosti, nam odstira pogled v globine, kjer se pravi stik z življenjem šele začne."

"Največ, kar lahko človeku sploh uspe, je, da ne glede na zunanje okoliščine ostaja to, kar je v svojem bistvu - ljubezen, sočutje, moč in milina."
 

4. Kako živeti sto let. Po osebni pripovedi Luigija Cornara (1464 - 1566), Ara Založba


Luigi Cornaro (rojen 1457 ali 1468, preminil 1566) je bil beneški plemič, ki je pisal razprave o načinih prehranjevanja, ena od njih je tudi Razprave o treznem življenju. Po tem, ko je pri štiridesetih pogledal smrti v oči, je preuredil svoje prehranjevalne navade in se na podlagi zdravniških nasvetov začel ravnati po dieti, ki je temeljila na omejevanju vnosa kalorij. Omejil se je na dnevno zaužitje 340-ih gramov svoji telesnosti primerne hrane in štirih decilitrov vina. Svojo prvo razpravo je spisal, ko je bil star 83 let. Omenjeni razpravi so sledile še 3 tematsko podobne razprave, ki jih je stavil pri 86-ih, 91-ih in 95-ih letih. Njegove prve 3 razprave so bile objavljene leta 1558 v Padovi. 

5. Primož Hieng: Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije, Založba Harlekin

Primož Hieng, novinar, fotograf in založnik, je izdal že dva Vodnika po zdravilnih energijah Slovenije, s katerima je zaključil večletno raziskovanje, obiskovanje, popisovanje in  fotografiranje skrite in zdravilne narave ter njenih energij. V obeh knjigah je predstavil mesta, kjer so na tak ali drugačen način zaznali zdravilno sevanje, blagodejne energije in ugodne učinke na človekovo počutje. 
 
Nekateri zgodovinski prispevki, v knjigi objavljeni kot primeri tovrstne prakse, nakazujejo, da so ljudje že v preteklosti iskali pomoč pri ohranjanju zdravja prav v naravi, ki jih je velikokrat bogato obdarila ali nagradila. 
Med Slovenci in Slovenkami je še vedno zelo veliko zanimanja za zdravilne vodne vire, studence in vrelce ter za energijske točke, gaje in parke. Knjiga Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije  predstavlja še zdravilne romarske poti, Sečoveljske soline in zdravilišča. Na voljo je že prvi ponatis knjige, saj je bil edini tovrstni vodnik na Slovenskem razprodan takoj po izidu.

Konec aprila je izšel že 2. del knjige Vodnik po zdravilnih energijah, ki prinaša nove zgodbe o novo odkritih zdravilnih vodnih virih in energijskih točkah v Sloveniji, ki jih je avtor raziskal, popisal in fotografiral v zadnjem letu. Poleg tega so v drugem delu energijskega in zdravilnega vodnika predstavljene še tovrstne točke v sosednjih krajih Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije. Novost drugega dela knjige je predstavitev labirintov, ki se v zadnjih nekaj letih pojavljajo tudi pri nas, medtem ko na sosednjem Hrvaškem nastajajo že prava mesta labirintov. Labirinti so namreč močni energijski vzorci, ki nam lahko pomagajo pri marsikaterih tegobah. Več tudi tukaj: Zdravilne vode Slovenije

Knjige predlaga Knjigarna Zdaj, ki jo najdete v trgovskem centru Koseze, na Vodnikovi cesti 187 v Ljubljani.