Bralni navdih za teden od 4. do 10. aprila

5. 4. 2016
Deli
Bralni navdih za teden od 4. do 10. aprila (foto: profimedia)
profimedia

Ljubezen do sebe je pot do zdravja. »Pot k odličnem zdravju se začne z vsako mislijo in vsakim grižljajem,« pravi Louise L. Hay

Kadar razvijate in izpopolnjujete svoje misli in prepričanja, se ljubezen prosto pretaka. Kadar se potegnete vase, se izključite iz toka. Se spomnite obdobja, ko ste bili zadnjič zaljubljeni? Vaše srce je pelo! Kako čudovit občutek! Enako je, ko ljubite sebe, le da sebe ne boste nikoli zapustili. Ljubezen ostaja z vami do konca življenja, zato si prizadevajte, da boste vzpostavili najlepši odnos, kar jih lahko imate.

Oblikujte nov pogled na zdravje

Vsak ima svojo življenjsko zgodbo in zgodbo svojega zdravja kje smo bili, kje smo in kam smo namenjeni. Morda smo jo že tisočkrat povedali sebi ali drugim. Toda kaj če vaše sedanje stanje ali težave iz preteklosti sploh niso pomembni? Kaj ko bi vedeli resnico — da je vaše telo narejeno tako, da se ozdravi samo? Kaj ko bi bila vaša zgodba pravzaprav ljubezenska? Verjetno so vas učili, da morate k zdravnikom ali strokovnjakom, da bi vas “spravili v red”. Kaj ko bi že tedaj vedeli, da imate v sebi veliko moč? Da, res je, imate jo.

Imate moč, da prisluhnete svojemu telesu. Kot vse drugo v življenju je tudi telo ogledalo vaših misli in prepričanj. Vsaka celica se odziva na vsako misel in vsako besedo, ki jo izrečete, nič čudnega torej, da se telo odziva na dolgotrajne miselne vzorce in prepričanja s prijetno umirjenostjo ali z boleznijo.

Bolj ko spoznavate svoje telo in bolj ko ga poslušate, bolj vas vodi k trdnemu zdravju. V knjigi bomo natančneje govorile prav o tem. V tem trenutku vedite le tole: Če imate zdravstvene težave, vas življenje vabi, da se vzljubite. Povedano drugače, ne glede na te težave je odgovor en sam: ljubite se.

Vsakič, ko zdravje zaškripa, vas telo prosi, da bodite prijaznejši do sebe. Začnite z majhnimi koraki, vsak dan se  imejte  malo  bolj radi.

Pomislite na človeka ali na žival, ki vam je najbolj pri srcu — kaj občutite? Za trenutek podoživite občutek. Tudi sebe imate lahko enako radi.

 STRES: KRONIČNE NEGATIVNE MISLI PRERASTEJO V PREPRIČANJA IN NAVADE

Večina strokovnjakov se strinja, da se za vsako boleznijo skriva stres.

Od kod ti občutki zaskrbljenosti in preobremenjenosti? Kako pride človek do točke, ko ne zmore več? Začne se z mislimi. Negativne misli sčasoma preidejo v prepričanja in navade, ki zelo hitro oblikujejo življenjski slog in povzročijo kronični stres — in kronični stres uničujoče deluje na zdravje.

O čem razmišljate, kadar ste preobremenjeni? Zelo verjetno o vsem, kar bi morali narediti. Bolj ko razmišljate, kaj vse vas čaka in kako malo časa imate na voljo, bolj se počutite preobremenjeni.

Kaj pa zaskrbljenost? Pogosto jo občutimo takrat, kadar se v mislih vračamo v preteklost in si želimo, da bi ravnali drugače, ali pa si belimo glavo z vsem, kar se utegne zgoditi v prihodnosti.

Mogoče ste — kot toliko drugih ljudi — preobremenjeni zato, ker prevečkrat rečete da, namesto da bi si privoščili počitek in obnovili moči. Zavedate se, da bi bilo za vas bolje, če bi postavili meje, a vam je pretežko reči ne.

Tudi negativne misli prispevajo h kroničnemu stresu, ki neposredno in kvarno vpliva na zdravje. Malo stresa telesu pravzaprav koristi, kronični stres pa povzroča bolezni. Raziskave kažejo, da čustva niso le nekaj v umu, saj vplivajo tudi na telo. Ko se razjezite, je telo napeto, prebavni organi otrpnejo, srčni utrip se zviša, čeljustne in obrazne mišice pa skrčijo.

Če doživljate kronični stres, vedite, da niste edini.

Mogoče tudi vi menite, da življenje ni varno. Čeprav so vas učili drugače in kljub drugačnemu prepričanju, boste začutili, da ste varni in da imate podporo, brž ko se boste vzljubili.

NOV POGLED NA ZDRAVJE – ZDRAVJE JE OGLEDALO ODNOSA DO SEBE

Uradna medicina ne pozna osnovnega vzroka naraščajoče “epidemije” stresa, obolenj, ki so posledica življenjskega sloga, in avtoimunskih bolezni. Menimo, da ga ni težko najti. Gre za epidemijo neljubezni do sebe.

To je nov pogled na zdravje. Nič skrivnostnega ni v njem, a vrača vam moč. Zdravje je ogledalo odnosa do sebe in do telesa. Ne verjamemo v neozdravljive bolezni; prepričane smo, da je bolezen le vabilo, da izboljšajte odnos do  sebe.

To potrjujejo tudi nova dognanja v znanosti. Bruce Lipton, doktor znanosti in mednarodno priznan celični biolog, je na stanfordski medicinski fakulteti opravljal pionirske raziskave. V knjigi The Biology of Belief (Biologija prepričanj) govori o novi paradigmi zdravja, ki temelji na epigenetiki.

Z raziskavami je dokazal, da geni ne nadzorujejo celic. Pomemben je odziv celic na okolje, v katerem so. Ker imamo ljudje možgane, je naš odziv na okolje veliko bolj kompleksen kot celični odziv. Določajo ga naša prepričanja.

Kakšno sporočilo pošiljate svojim celicam v tem trenutku? Če verjamete, da ste slab človek, celice to slišijo. Če ste prepričani, da ste bolni, vas slišijo. Podobno vas slišijo tudi takrat, ko menite, da ste lepi in vredni ljubezni in  zdravja.

Kaj menite, kakšen odnos vzpostavljate s seboj in svojim telesom, če pošiljate negativna sporočila in se oklepate negativnih prepričanj o sebi?

LJUBITI SE POMENI SKRBETI ZASE

Če se imate radi, skrbite za svoje potrebe. Danes ljudje (zlasti ženske) prepogosto mislijo, da morajo najprej poskrbeti za druge.

Na primer: Se vam dogaja, da rečete da, čeprav bi v resnici radi rekli ne? Ali tako pogosto pomagate drugim, da imate komaj kaj časa za počitek in sprostitev? Si govorite, da boste počivali, ko se boste upokojili ali ko bodo otroci odrasli?

Si kdaj rečete: “Samo še to postorim, potem bom lahko počivala?”

Si želite, da bi vas imeli ljudje radi, se bojite, da vas ne bi sprejeli? Imate občutek, da dajete in dajete, medtem ko od drugih ne dobivate veliko (ali sploh ne znate sprejemati pomoči, daril ali pohval od drugih)?

Poskušate pogosto postaviti meje, a vam ne  uspe?

Edina resnična epidemija je nepovezanost s seboj. Kadar se postavite na zadnje mesto, zmedete svoj imunski sistem.

Znanost trdi, da se osnovni vzrok skoraj vseh kroničnih bolezni — vnetij — pojavi takrat, kadar imunski sistem ne zmore več ločevati med tistim, kar koristi telesu, in onim,  kar mu škoduje.1

Gledano z metafizičnega stališča vam telo z vnetjem in s kronično boleznijo sporoča, da vas ljubi, in vas skuša prebuditi. Vabi vas, da se prebudite, mu prisluhnete in ga znova vzljubite.

Novorojenčki imajo radi vse okrog sebe. Veselijo se rok in nog in celo izločkov. Sčasoma jih naučimo, da nekatere stvari niso v redu. Prepogosto se sramujemo svojega telesa ali nekaterih značilnosti in mislimo, da nismo dovolj dobri. Sprejmemo dejstvo, da so “pravila” oziroma pričakovanja drugih pomembnejša od naših lastnih občutkov in želja. Tako zelo poslušamo vse druge, da si ne zaupamo več.

Nič presenetljivega, da v takih okoliščinah izgubimo stik s svojim notranjim vodstvom, ki ga Louise imenuje “notranje zvončkljanje”. Vsi ga imamo, čeprav nas niso naučili, da bi prisluhnili notranjemu glasu, občutku ali znaku, ki nas vodi. Telo globoko v sebi ve, kaj resnično potrebujete za zdravje in srečo.

 IzBran odlomek iz knjige Ljubezen do sebe je pot do zdravja, Louise L. Hay

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja