Carmen L. Oven: Tihotapci miru

Knjiga za tiste, ki verjamete v zdravilno moč zgodb

Carmen L. Oven: Tihotapci miru (foto: carmen l. oven) carmen l. oven
18. 11. 2016

O romanu:

Teodor se po uspešnem študiju v tujini vrne na domačo obalo. Namesto, da bi nadaljeval očetove sanje in si okoli vratu zavezal kravato, se zapre v svoj svet in se ob zajetni dedkovi zapuščini, ki mu je prinesla tudi veliko hišo nad morjem, suče v krogih nesmisla. Dokler prijateljici ne obljubi, da bo nekaj dni namesto nje bral umirajočim v hospicu. Dnevi branja se zavlečejo v tedne, ti v mesece. V zgodnji pomladi, pomladi mavric, začne brati gospodu M., ki verjame, da ''zgodbe zdravijo tudi napol mrtve''. Za branje si izbere knjigo z naslovom Tihotapci miru. In tu se zgodba šele zares začne …

Foto: Mankica Kranjec

O avtorici:

Carmen L. Oven se z romanom Tihotapci miru vrača na literarno polje po odmevnem prvencu Sprehajalka Gospodovega psa (Mladinska knjiga, 2012). Povezovalka prireditev, radijska in televizijska voditeljica, pripovedovalka in zvočna opisovalka filmov se kot avtorica tokrat preizkuša v inovativnem romanu, ki ga postavlja v dva svetova. Notri – v hišo umirajočih in ven – v vsakdanja življenja ljudi, med tihotapce miru. A bolj, ko beremo, bolj je jasno, da svetova nista dva, je le eden – naš.

Poklon knjigi:

Knjiga Tihotapci miru, ki je nastala izpod peresa čutne tkalke besed Carmen L. Oven, prinaša v slovenski literarni prostor potrebno svežino, milino in mehkobo. Pisateljica tenkočutno pripoveduje čarobne, pretresljive, dotakljive zgodbe, ki brez nepotrebne patetike nagovarjajo sočutnega bralca. V njej zapiše: ''So zgodbe in njih junaki, ki spolzijo čezte kot veter, ki poboža, hip za tem pa ga že pogoltne zakon pozabe. In so zgodbe, ki se te oprimejo z usodami junakov, kot bi nosile del tvoje osebne zgodovine''. Zgodbe, ki jih v knjigi niza pisateljica te pobožajo, prestrelijo srce in se te oprimejo tako močno, da jih ne more pogoltniti noben zakon pozabe. Zažrejo se vate, te pretresejo in sčasoma tudi umirijo nemirno srce, saj te opomnijo, da je vsakdo izmed nas junak zgodbe - zgodbe, ki jo lahko predrugačimo, poglobimo ali ustvarjamo tako, da navdihuje nas in druge.

Carmen je s svojim drugim romanom stkala navdihujoče zgodbe, ki očistijo človeško dušo. Odvzamejo ji vso nečistočo, ki nas odtuji od našega bistva in nas vrne k sebi. Tkalci miru je dokaz, da zgodbe zdravijo. V brezbrižnih časih, kjer pogosto pozabljamo, kako pomembno je videti, slišati in začutiti drugega, je ta knjiga darilo. Naj spolzi čez vas kakor veter, da vas predrami. In naj se oprime vašega srca.

Knjiga je izšla pri založbi LIBRIS.

Danaja Lorenčič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri