Ciril Zlobec: Biti človek

26. 6. 2014
Deli
Ciril Zlobec: Biti človek

Pretresljiva zbirka o bolečini, ljubezni dvoedini, prijateljstvu, očetovstvu in smrti

Nova pesniška zbirka Cirila Zlobca, ki je nastala štiri leta po odmevni zbirki Tiho romanje k zadnji pesmi je posvečena njegovima pokojnima otrokoma, ki sta ̎vsa še v njem ̎. V njej pesnik po hudih preizkušnjah išče odgovore na vprašanja o ljubezni, očetovstvu, prijateljstvu, usodnosti časa, staranju in smrti. Med branjem se je nemogoče izogniti vprašanju: kako v življenju, ki kot pravi avtor ̎manj kot mi daje, več nazaj si jemlje ̎ ostati človek? Kako ̎biti tu in zdaj med vsemi sam ̎?

Pesmi iz zbirke na nevsiljiv način dopuščajo odprt dialog z bralci, zato je bila pesnikova turneja po Sloveniji zelo zaželena. Med številnimi predstavitvami zbirke je avtor vzpostavil vez z bralci in z branjem poezije poklonil kapljo tolažbe tistim, ki so izkusili bolečino dvoedino.

Zlobčeva poezija je pretresljiva in hkrati tako ganljiva, da me je ob branju stiskalo v grlu. Med branjem sem se morala večkrat ustaviti, saj so se mi verzi izmikali med solzami. Redko posegam po poeziji. Morda zato, ker jo je bolj kot razumeti potrebno čutiti. Ob branju omenjene zbirke se mi je zdelo, da spremljam avtorjevo potovanje iz sebe vase, strukturirano v devet delov, kjer je večina pesmi opremljenih z datumi. Avtor razkriva globočine svojega dojemanja sveta, ljubezni in bolečine tako spretno in subtilno, da se zbirka ne bere le kot avtobiografija, temveč bralcu nastavi zrcalo, v katerem lahko uzre sebe. In mu vlije pogum, da si utre pot iz sebe vase.

Biti človek je pretresljivo- ganljiva izpovedna zbirka, v kateri bodo košček sebe našli tisti, ki hrepenijo po človečnosti (sklop Biti človek), ljubezni dvoedini (sklop Dokler se še imava) in ki raje izberejo bolečino kot praznino (sklop Trpko potovanje). Cikel pesmi O bog, kako si ves še v meni je avtor označil kot biografijo umrlega sina, kjer poteka najintimnejši dialog onkraj smrti. Pesmi v sklopu Bili so, ni jih več, a še živijo, ki so posvečene pokojnim prijateljem (Tonetu Pavčku, Leonardu Sciasci), opevajo prav posebno obliko ljubezni – prijateljstvo. V zbirki se neizbežno prepletata ljubezen in smrt, vendar temni odtenki prevladujejo, kar avtor utemeljuje s ̎slikam žalost, da bi bili vi bolj veseli. ̎

Zbirka ne vsiljuje odgovora na vprašanje, kaj pomeni biti človek. Odpira pa možnost iskanja odgovorov na vprašanje, če je v teh časih težko biti človek. In nudi tolažbo v obliki upanja, da v svetu polnem virtualnih pričakovanj obstaja Človek, ki ̎zmag ne slavi, poražen se ne vda ̎.

Zlobčeva poezija je slovenskemu prostoru ̎v teh blatnih časih ̎potrebna. Je glas Človeka, ki se s pesmijo pogumno odkriva in s svojo izpovedjo ostaja na milost in nemilost prepuščen bralcem. Predvsem pa ostaja zvest sebi, saj ̎še stiska v srcu svojo uporno pest ̎.

Z novo zbirko in uspešno turnejo je Ciril Zlobec vlogi pesnika dodal novo dimenzijo. Zdi se, da pesnik ni več le vest družbe, temveč je predvsem človek, ki si prizadeva ̎spet povrniti sebi in ljudem to krhko, usihajočo vero vase na spolzki poti skoz te blatne čase ̎.

Danaja Lorenčič

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga

Vabljeni na predstavitev zbirke, ki bo v Mladinski knjigi, Knjigarna konzorcij v Ljubljani, 3.7.2014 ob 18. uri.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu