4 čudovite knjige za drugačen pogled na življenje

21. 11. 2017
Deli
4 čudovite knjige za drugačen pogled na življenje (foto: promocijsko gradivo)
promocijsko gradivo

Da živimo v času, ko smo ljudje bolj kot kadar koli prej pripravljeni, da spremenimo naš način razmišljanja in bivanja, med drugim pričajo številne (nove) knjige na slovenskem tržišču. Izbrali smo jih nekaj, ki vam jih še posebej priporočamo v branje.

Čas je zdaj (avtorica: Erika Oblak)

Knjiga Čas je zdaj nas popelje v zgornje porečje Amazonke, kjer se je avtorica Erika Oblak prvič pobližje spoznala z ayahuasco - rastlino, ki pozamezniku omogoča razmeroma preprost prehod v spremenjeno stanje zavesti in v druge realnosti.

V deževnem gozdu je Erika preživela dve leti. Prek procesa številnih postov ob rastlinah učiteljicah jo je njen učitelj Percy Garcia Lozana počasi in potrpežljivo vodil do poglobljenega razumevanja spremenjenih stanj zavesti in drugih realnosti. Ayahuasca pa ji je postopoma razkrivala zgodbo, ki presega zgodbo kateregakoli posameznika.

Odlomek iz knjige: “Tako kot je svetovno oskrbo s pšenico rešila nekajtisočletna skoraj izumrla sorta, nam znanje domorodnih kultur lahko pokaže pot iz sveta, usmerjenega v materializem, za katerega postaja vedno bolj jasno, da gre v popolnoma zgrešeno smer. Znanje domorodnih kultur pa lahko ohranimo samo tako, da skromno priznamo, da je pomembno za vse nas. Gre za to, da iz vseh kultur lahko zberemo tisto najboljše in se globalno pomaknemo v nekaj novega, v nekaj, kar bo preseglo omejitve fizične realnosti.”

Hej, človek, spravi se meditirat! (avtor: Adrian P. Kezele)

Adrian P. Kezele je avtor več kot štiridesetih knjig in ustanovitelj Duhovne akademije, znotraj katere poučuje Integralno meditacijo. Na slednjo se osredotoča v svoji zadnji knjigi Hej, človek, spravi se meditirat!.

“Če ne poznate stanja popolnoma umirneje zavesti, stanja, v katerem ste budni, pozorni in prisotni, toda brez miselnega toka, misli ali kakršnekoli druge aktivnosti, je, kot da niste shodili, čeprav imate zdrave noge, kot da niste odprli oči, čeprav jih imate … Pravilna meditacija je postopek, ki odpira pot izkušnjam, za katere ste rojeni, toda jih ne poznate, ker vam o njih ni nihče govoril,” poudarja avtor v knjigi, ki bralcu služi kot vodnik skozi gozd neznanih pojmov in pomenov, ki obkrožajo besedo ‘meditacija’.

Odlomek iz knjige: “Če sodobni svet ne bi padel v krizo identitete in posamezniku vsilil brezosebno in podrejeno vlogo nasproti velikim poslovnim in državnim sistemom, morda ne bi nikoli odkrili meditacije, niti velikega števila drugih postopkov, ki so namenjeni izboljšanju kakovosti življenja.”

Hygge, umetnost dobrega življenja po dansko (avtor: Meik Wiking)

Avtor Meik Wiking, direktor Inštituta za raziskovanje sreče v Kobenhavnu, že dolga leta proučuje umetnost življenja in uživanja po dansko. S knjigo Hygge želi bralcu pomagati najti pristno zadovoljstvo, pa naj gre za izbiro pravih svetil in načrtovanje večerje, pripravo nujne opreme za hygge ali celo za slog oblačenja.

“Hygge pomeni marsikaj, od umetnosti ustvarjanja intimnosti do duševnega ugodja in uživanja v prijetnih stvareh,” pravi Wiking.

Odlomek iz knjige: “Ljudje smo družabna bitja, kar postane očitno, ko primerjamo svoje zadovoljstvo z medsebojnimi odnosi in življenjem na splošno. Na srečo najbolj vplivajo stiki z bližnjimi, s katerimi marsikaj skupaj doživimo in nas najbolj razumejo; z njimi si delimo misli in občutke, jih podpiramo in sprejemamo njihovo podporo. Vse to bi lahko opisali z eno besedo: hygge.”

Transurfing realnosti (avtor: Vadim Zeland)

Transurfing realnosti, avtorja Vadima Zelanda, ni novost na naših knjižnih policah. Njegove knjige o transurfingu, močni tehniki upravljanja z realnostjo, se vse od leta 2005, ko so prvič izšle v Rusiji, po vsem svetu prodajajo v rekordnih številkah.

V njih je predstavljen povsem nov pogled na življenje, v katerem se ni potrebno bojevati za želeno. Ponujajo nam nov način razmišljanja in delovanja, ki omogoča, da se želje uresničijo same, brez truda, trpljenja, trdega dela, napora ali brezplodnih poskusov, da bi spremenili sebe ali svet, ki nas obkroža.

Novost pa je, da so se pri založbi Primus lotili popolne prenove knjig o transurfingu, tako so v letošnjem letu že izšle prve tri stopnje: Prostor različic, Šelestenje jutranjih zvezd in Naprej v preteklost. 

Odlomek iz knjige Transurfing realnosti, Prostor različic: “Razumne rešitve še ne zagotavljajo pravilnih odločitev. Duša za razliko od razuma ne razmišlja, temveč čuti in ve - in zaradi tega se nikoli ne zmoti. Kako pogosto ljudje, žal prepozno, potožijo: ‘Saj sem vendar vedel, da se iz tega ne bo izcimilo nič dobrega!’ Vaša glavna naloga je, da ugotovite, kaj duša sporoča razumu takrat, ko ta sprejema odločitev.”

Pripravila: Špela Sila
Fotografije: promocijsko gradivo

Preberite še: 9 resnic, katerih nas v šoli niso naučili ali pa 8 znakov, da pozabljate nase

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk