Fredrik Backman: Mož z imenom Ove

Toplo, mehko in sočutno branje za tiste, ki vas lahko knjiga gane do solz

5. 2. 2015

Slutila sem, da me bo knjiga očarala. Nisem pa si mogla predstavljati, kako močno. Toplo mi jo je priporočala očarljiva trdovratna optimistka, ki strastno in glasno bere. In se bori, da Slovenci ne bomo izumrli, saj podobno kot jaz verjame, da če ne bomo brali, nas bo pobralo.

Po branju bi čudovito knjigoljubko in strastno ljubiteljico življenja najraje objela. Ker mi je z bralnim namigom podarila nekaj neprecenljivega – spoznanje, da se preko knjig sporazumevamo, čutimo in vidimo globoko. Knjiga o 59-letnem možaku, ki izpod mrkega obličja skriva globoko žalost, je presunljiva. In močno ogreje srce.

Mož z imenom Ove je knjiga o usahljivosti vere v življenje. Očarljiva zgodba ima moč, da se bralca dotakne globoko. Čeprav sem bila še nekaj strani pred koncem prepričana, da od ganjenosti ne bom jokala, sem se uštela. Pisatelju je uspelo mojstrsko prikazati zgodbo o možu, ki je skorajda obupal nad življenjem, vendar je vrata do svojega srca pustil na pol priprta, da je vanj lahko posijalo upanje.

Ni veliko zgodb, ob katerih od ganjenosti jočem. In med branjem čutim mravljince po celem telesu, ki se jim pridruži toplota, sestavljena iz sočutja in ljubezni do glavnega junaka. Tokrat sem bila hvaležna za neprecenljivo branje, med katerim sem začutila, kako se odpira moje srce in vanj pronica ljubezen do človeka, četudi fiktivnega lika. To je ena izmed tistih knjig, ki dokazuje, da branje povečuje stopnjo empatije, sočutja in razumevanja.

Sprva se mi je zdelo, da sem vsiljiva spremljevalka življenja junaka, ki si pozornosti ne želi. Sčasoma pa me je med vrsticami prevzel občutek hvaležnosti, saj sem bila počaščena opazovalka življenja, ki je izgubilo le barvo. Ni pa izgubilo vonja, okusa in upanja, da se vsak trenutek lahko v človeku obudi vera v življenje. To je zgodba o človeku, ki ni veliko govoril, vendar je veliko naredil. O človeku, ki ''če bi bil človek, ki razmišlja, kako in kdaj postaneš takšen, kakršen si, bi nemara lahko rekel, da je bil to tisti dan, ko je spoznal, kaj je prav in kaj ne.'' Je tudi zgodba o človeku, ki je videl svet črno-belo in ljubil njo, ki je bila barva. Vsa barva, ki jo je imel. Ko se je njegov svet obarval črno, je kljub nerganju  in zagrenjenosti dopustil, da ga življenje preseneti in mu pokaže mavrico. Mož z imenom Ove je nepozabna zgodba o človeku, ki je mislil, da sovraži življenje. Vendar ga je v resnici ljubil tiho in močno.

Najbrž ni naključje, da je med branjem skozi okno, kljub slabi vremenski napovedi, pronicala svetloba. Simbolično. Glavnega junaka je namreč v temi, žalosti in spogledovanju s smrtjo presenetila svetloba, ki je žarela upanje.

In še opozorilo: če verjamete, da vas lahko knjiga gane do solz, objemite zgodbo s celim svojim bitjem. Po njej boste za odtenek bolj ljubili življenje. In človeka.

Danaja Lorenčič