Joshua Fields Millburn in Ryan Nicodemus: Minimalizem - živeti s smislom

Branje za tiste, ki si upate vprašati, če ste zares srečni

30. 3. 2015

Kaj ste pripravljeni pustiti za seboj? sprašuje Joshua Fields Millburn, ki je skupaj s prijateljem Ryanom napisal knjigo o tem, kako živeti s smislom. Joshua in Ryan sta bila nekoč srečna mlada poslovneža. Čeprav sta imela imenitni službi z visoko plačo, lepa avtomobila in veliki hiši nista bila zares srečna. Spoznala sta, da nista zares izpolnjena in da s kupovanjem večjega števila reči ne bosta zapolnila praznine. Prevzela sta nadzor nad svojim življenjem in se z načeli minimalizma osredotočila na tisto, kar osrečuje, izpolnjuje in navdihuje.

Knjiga opisuje njuno pot iz konformizma v minimalizem. Avtorja minimalizem uporabljata kot orodje, ki omogoča, da zaživite bolj osmišljeno.

Opredelila sta pet dimenzij, ki omogočajo življenje s smislom:

1. Zdravje

2. Odnosi

3. Strasti

4. Rast

5. Prispevanje.

Skozi navedene dimenzije poskušata predstaviti pomen kakovostnega življenja. Potrošna družba nudi človeku vse več navideznih rešitev za doseganje sreče. Sreča pa se vse bolj izmika, saj srečni posameznik ni cilj družbe, ki svoj zaslužek gradi na nesreči, žalosti, razočaranju. Nesrečni ljudje uteho iščejo v nakupovanju in bežijo pred sabo. Ljudje, ki stremijo k resnični sreči in izpolnitvi pa se obračajo vase. Avtorja pravita, da še nikoli v zgodovini nismo bili pod hujšim pritiskom. Dan za dnem namreč skušamo držati korak s svetom, živeti v skladu z družbenimi pričakovanji in pretirano pritiskamo nase, da bi bili nekaj, kar nismo.

Stremeti k uspehu je v sodobni družbi pogosto bolj v ospredju kot stremeti k sreči. Vprašanje kdo sem se pogosto povezuje s tem, kaj delaš in kakšen je tvoj status. Logika ''delam, torej sem'' v kombinaciji z miselnostjo ''nakupujem, torej sem'' ima za rezultat vprašanje ''kdo, torej sem?'' To vprašanje si mnogi ne upajo zastaviti.

Osmišljeno življenje se ne more pojaviti čez noč. Niti po branju knjige, pa naj bo še tako preprosto in razumljivo napisana. V materialnem svetu je umetnost doseči, kar je zapisal C.S. Lewis: ''Ne dovolite si, da je vaša sreča odvisna od nečesa, kar lahko izgubite''.

Spraševati se o smislu življenja je privilegij, ki ni dan vsakomur. O sreči je namreč mogoče razmišljati, ko so osnovne življenjske potrebe zadovoljene. Avtorja bosta najbrž nagovorila tiste, ki se o sreči lahko sprašujete. Morda bo odvrnila tiste, ki se morate vsak dan  boriti za preživetje in je minimalizem vaša usoda, ne prostovoljna izbira.

Branje je primerno za tiste, ki verjamete, da je sreče na svetu dovolj in da si jo lahko vzamete. Začne se s tem, da se vprašate, če ste zares srečni.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Danaja Lorenčič