Marija Dolinar: Soloples za neveste

2. 11. 2015
Deli
Marija Dolinar: Soloples za neveste

Branje za tiste, ki se skozi pesem lahko prepustite plesu svojih občutkov

Zbirka balad Marije Dolinar, ki jih je izbral in uredil z Jenkovo nagrado ovenčani pesnik Janez Ramoveš, deluje skrivnostno. Najbrž tudi zato, ker o njeni avtorici, Mariji Dolinar ne vemo skoraj nič. Biografski podatki o njej so v veliki meri nezanesljivi in razdrobljeni. Razen obsežnega pesniškega opusa je edina ohranjena zapuščina avtorice devet pisem, pet fotografij, šolski zvezek, igralni karti, recept za piškote, napotek možu o dnevni negi telesa ter zapiska na papirnatih vrečkah, ki jih najdemo v knjigi in nas nekoliko približajo k skrivnostni, vendar izjemno nadarjeni pesnici.

Po besedah urednice Tjaše Koprivec je Marija Dolinar ''glas iz pokrajine, ki diši po vlažnih sencah. Glas, ki se dotika – kakor da bi odbiral seme. Prediren glas. Marija Dolinar korake stroji po spolzki brvi. Podobje, ki ga prižiga, zadoni iz globoke jame spoznave; je črno, nikdar brezosebno, brezobzirno umevajoče, čuteno.''

Njena poezija je občutna, prodorna, globoka. Prvi cikel Polke, kjer so zbrane balade, prirejene za uglasbitev in ples, prikličejo življenje. Med branjem so me začeli srbeti prsti in telo se je nehote začelo premikati v občutnem ritmu. Pesmi so tako žive! Kakor, da so se naselile v mojem telesu, duši in srcu. Nekatere pesmi so že dobile svojo zvočno podobo po zaslugi Uršule Ramoveš, ki jih je skupaj s Fanti z Jazbecove grape uglasbila. Drugi cikel Hribovske balade je ovit v bolj temačne barve, saj opeva težo in bridkost hribovskega življenja. Pronicljivo in pretresljivo. Pesmi zazvenijo globoko v duši, stresejo srce in te navdajo z otožnostjo, a hkrati milino, saj nas zmožnost občutenja bolečine skozi pesem vrača k svojemu bistvu.

O Mariji Dolinar ne vemo skorajda nič. A po branju njenih pesmi se zdi, da vemo dovolj. S pesmijo se dotakne tam, kjer boli. In poboža tam, kjer se še vedno iskri zmožnost čustvovanja, žalovanja in občutenja pesmi, ki je sad duše.

In še opozorilo: v kolikor dovolite, da pesem zleze v vas, ne bodite presenečeni, če vas kakšna gane do solz. Brati poezijo pomeni, da znate čustvovati. Sprejmite vase balade in zaplešite soloples. Zase.

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Danaja Lorenčič

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije