Za navdih Promocijsko sporočilo

Od obljube do varnejše prihodnosti – kaj lahko naredimo že danes

16. 5. 2022
Deli
Od obljube do varnejše prihodnosti – kaj lahko naredimo že danes (foto: Profimedia)
Profimedia

Kot vse trajne stvari v življenju, se tudi skrb za prihodnost zgodi z na videz zelo enostavnim, a v resnici zelo obvezujočim korakom – obljubo samemu sebi. Postalo je namreč jasno, da bomo takšno prihodnost, v kakršni bomo dejansko želeli živeti, ustvarili le s posameznikovimi dejanji, ki bodo dali zagon kolektivnim spremembah in s tem trajnejšim rešitvam. Kako? V bistvu lahko začnete že danes.

Danes je postalo jasno, da bomo sebi in generacijam, ki sledijo, zagotovili zdravo in srečno prihodnost le, če bomo sprejeli idejo trajnostnega življenja, pri tem pa skušali tako posamezniki, kot družba, zmanjšati porabo naših osebnih virov in virov planeta, ki si ga delimo. 

Ko nekoliko z distance pogledamo na ta koncept, se seveda zdi zastrašujoč. Na eni strani vidimo številne posameznike, ki se požvižgajo na vsak delček ideje trajnostnega življenja, na drugi strani pa se zdi, da smo kot posamezniki premajhni, da smo zgolj nepomemben košček globalnega mozaika, ki v resnici nima nobene moči, da bi lahko sprožil dejanske spremembe. A prav v tem je problem – ta občutek je namreč varljiv.

Zavarujmo prihodnost

Vse, ki bi radi sebi in prihodnjim generacijam zagotovili lepšo prihodnost, zdaj kot svetilnik upanja k sebi kliče ekskluzivni spletni ključnik #ZavarujmoPrihodnost, pod katerim se zbirajo kulturniki, športniki, vplivneži, poslovneži in drugi družbeni akterji, da pokažejo vsakomur, ki mu je mar za ustvarjanje lepše prihodnosti, da niso sami. Da je odmev trajnostnega življenja segel čez morja in gore, ustvaril skupnost in s tem – priložnost. Priložnost, da vsi postanemo del pomembnega gibanja že enim samim dejanjem, ki bo morda nekoč del večje rešitve. 

Zdaj verjetno razmišljate – le kaj naj jaz, navadni smrtnik, naredim za boljši jutri? Kot rečeno, najprej sprejmite obljubo. S samim seboj. Lahko jo tudi digitalno podpišete, da se bo zamisel bolj oprijemljiva. Obljuba, da boste nekaj naredili. Da boste poskusili. In to delili s tistimi, ki so sprejeli enako obljubo. 

Kako? Razmislite, kaj v vašem življenju lahko počnete na bolj trajnosten način. 

  • Kolikokrat vam v stanovanju gori luč v prostoru, kjer je dejansko ne potrebujete?
  • Kolikokrat uporabite sušilec, čeprav bi oblačila lahko sušili na stojalu?
  • Kolikokrat ste se nekam odpeljali z avtomobilom, čeprav bi lahko šli s kolesom ali peš?
  • Kolikokrat ste zapustili pisarno in pustili računalnik prižgan?
  • Kolikokrat podaljšate tuširanje, ker je preprosto – prijetno?
  • Koliko hrane vržete proč, ker kupite preveč?

Mali koraki, velike spremembe

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NZS - FA Slovenia (@nzs_si)

So male in velike stvari, ki ustvarjajo trajne spremembe. Seveda lahko posadite drevo, lahko pa tudi le poskrbite, da ko se podate v trgovino, vedno s seboj vzamete svojo vrečko. Ali pa, da za svojim kužkom ne pobirate s plastičnimi vrečkami ampak z vrečkami, ki so do okolja prijazne.

Težnja po trajnostnem življenju pa sega še veliko dlje. Pomeni dostopnost kakovostne izobrazbe, pomeni dostojno delo za vsakogar in posledično zagotovljena gospodarska rast, pomeni zmanjšanje neenakosti, pomeni pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo in seveda zdravje in dobro počutje.

Šport, kultura, gospodarstvo, pa tudi aktivna javnost – vsi smo zato ključni akterji na poti do skupnega cilja. Preko ključnika #ZavarujmoPrihodnost na vseh socialnih omrežjih pa je sedaj na voljo tudi kopica dobrih navdihov, če iščete še malce dodatne spodbude za svoj lastni korak na bolje.