Rhonda Byrne: Junak

Knjiga za tiste, ki verjamete, da za uresničevanje sanj ni nikoli prepozno

18. 11. 2014

Verjetno sem ena izmed redkih, ki še ni prebrala Skrivnost. Nič kaj pohvalno, vem. Običajno sem nekoliko skeptična kadar gre za prodajne uspešnice, ki bralcem nudijo rešitve za boljše življenje. Kar verjetno nič ne pove o knjigi, veliko pa pove o meni. Predsodki so nadležna zadeva, saj vedno znova ugotovim, koliko dobrega po njihovi krivdi zamudim.

Ne vem, kaj me je pravzaprav vodilo do odločitve, da se lotim branja Junaka. Karkoli je že bilo, sem temu hvaležna. Knjiga je bila zame prijetno presenečenje. V trenutku, ko sem začela brati sem občutila nekaj čarobnega. Kot da sem dobila nov vir navdiha, energije in zagona. Strastno sem se zagnala v branje zemljevida, ki pomaga odkrivati sanje, premagovati prepreke in razkriva način, kako se upreti neuspehu in doseči cilj. Za nekoga, ki ne ve, do kod seže, ve pa, kam gre, je bila ta knjiga pravi balzam za dušo. Najbrž je bilo za moje navdušenje nad knjigo krivo tudi to, da sem se kljub trdovratnemu optimizmu začela spogledovati s pesimizmom in vdanostjo v usodo. Ta knjiga me je našla, ko sem jo najbolj potrebovala.

Četudi se na prvi pogled zdi, da v knjigi ni zapisanega nič pretirano novega, je vendarle nekatere stvari lažje začutiti in razumeti, če jih prebereš. Med branjem sem občutila neverjetno energijo, vame se je naselil dobro znani ameriško mehurčkasti občutek, da je vse mogoče, če le imaš vizijo in slediš svojim sanjam. Navdihujoče zgodbe junakov, ki so predstavljene v knjigi so moj mehurček sreče raztegnile do neprepoznavne veličine.

Zgodba o junaku, ki se poda na pogumno pot po planetu Zemlja je topla, iskriva, navdihujoča. Navda te z zaupanjem vase in deluje pomirjujoče. Junak te zgodbe je namreč bralec sam in tako se tudi med branjem počutiš. Nezaupanje, strah, tesnoba so izpuhteli med besedami ''ko se podate na junakovo pot, niste nemočni. Rodili ste se z brezmejno silnimi zmožnostmi v sebi, ki vam omogočajo, da uresničite sanje in premagate vse preizkušnje, ovire in izzive, na katere boste naleteli. A ker ste se rodili v omejenem snovnem svetu planeta Zemlje, sta tudi vaš um in zavest omejena, kar pomeni, da se ne morete spomniti svoje prave narave in silnih zmožnosti v sebi. Odkriti jih morate sami.'' Knjiga pa vam je pri odkrivanju junaka v sebi lahko v pomoč.

In še opozorilo: ne bodite presenečeni, če vam, še preden knjigo odložite, nekaj čarobnega prekriža pot. Ne zato, ker ima knjiga kakšno posebno čudežno moč. Temveč zato, ker imajo besede čudežno moč, da razpirajo krila in odpirajo srce.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Danaja Lorenčič