Simboli runskega zapisa, čudovitega sistem prebujanja naših notranjih vrat

15. 10. 2016
Deli
Simboli runskega zapisa, čudovitega sistem prebujanja naših notranjih vrat (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Runa ni zgolj črka v abecedi, ampak je njen prvotni pomen neznanka oziroma skrivnost, znak, katerega ideja je zavita v tančico skrivnosti. Njena izpeljanka je v bistvu šepet. Prvotno so ti znaki predstavljali brezčasne in brezoblične ideje. Njen dragocen pomen so pozneje ljudje povezali s simboli, ki jih zdaj poznamo pod skupnim imenom rune, ki pa še vedno v sebi nosijo prvotno kvaliteto, misel in skrivnost.

To starodavno skrivnostno znanje, ki nam ga prinašajo, se dotakne tudi največjih skeptikov, ki ne verjamejo niti sebi, kaj še le drugim. Skrito je globoko v nas in naša naloga je, da ga odkrivamo po svojih sposobnostih, plast za plastjo svoje najgloblje biti.

Nasveti, ki jih lahko razberemo iz njih in njegovih zapisov, so tako univerzalni, da so dostopni vsakomur, ki je pripravljen odkriti njihovo skrivnost in prevzeti odgovornost za svoje življenje. Z njihovo pomočjo lahko poiščemo vzroke za svoje težave, šibkosti, pomanjkljivosti v nas samih, saj od tam tudi izvirajo in resnično smo le mi tisti, ki jih lahko odpravimo.

Seveda pa to ne pomeni, da ne poiščemo podpore in pomoči ob teh procesih samorazvoja. Dobro je, da jih kot simbole uporabimo, ko začutimo kakšno svojo šibkost v naši osebnosti, da se okrepimo. Nekaj izbranih run, ki so vam lahko v pomoč.

PMANNAZ – jaz, človek, individuum, bistvo življenja

Kamen: granat

Drevo: božje drevesce

Zelišče: naprstec

Glas: m

To je runa osebnega jaza, notranje magične posvetitve. Drugim runam daje podporo in pomoč pri odločitvah in razpletu. Združuje intuicijo in logiko ter krepi razum, da najdemo pravilno rešitev. Izboljšuje spomin, lajša glavobol. Uči nas, da spoznavamo svojo notranjo globino in se zavedamo samega sebe takšnega, kot dejansko smo. Spomni nas tudi na to, da smo zadovoljni in srečni s seboj in svojimi bližnjimi, namesto da iščemo pomanjkljivosti, kajti nikoli ne vemo, kdaj se nam vse to, kar imamo, lahko konča. Pomaga nam, da nehamo obsojati, nas usmerja, da smo tukaj in zdaj, ne v iluziji, podpira nas, da lažje spoznamo in se osredotočimo na to, kar je, ne na to, kar je bilo ali kar bo. Uči nas preprostosti, rasti, čiščenja in notranjega miru.

Priporočeno jo je imeti programirano na kristalu granat.

ANSUS – znanje, poslanstvo, komunikacija

Kamen: smaragd

Drevo: jesen

Zelišče: slak

Glas: a

Posreduje skrito znanje in varuje oči oziroma vid. Spomni nas, da stvari niso takšne, kot so videti, in da moramo postaviti jasne cilje sebi in drugim. Je ena najmočnejših run, kot nekakšen šaman med svetovi. Lastnost te rune je poslanstvo, prejemanje sporočil, znamenj, darov. Prinaša starodavno znanje, da smo resnično 'razsvetljeni'. Sporočilo je vedno klic k nečemu novemu, boljšemu v našem življenju. Veže energije, ki nam dajejo jasnost misli, modrost, samozaupanje, srečo pri izpitih in poslovnih potezah ter različnih razgovorih. Deluje tudi na povečanje aktivnosti magične energije. Ponazarja komunikacijo in strmenje k duhovnosti ter varnost v času velikih sprememb. Hkrati nas opozarja, da moramo najprej poskrbeti zase, nagovarja našo osebnost, da povežemo svoje podzavestne motive z zavestnimi nameni.

RAIDO – potovanje, kočija, urejeno zaporedje dogodkov in energij, raziskovanje

Kamen: krizopras

Drevo: hrast

Zelišče: navaden odolin

Glas: r

Ta runa nakazuje urejen tok poti, potovanja, selitve, premike, razburjenje in nemir ali navdušenje nad idejo, ki ni nujno izvedljiva, pa tudi pošten in iskren pogovor. Ukvarja se s komunikacijo, z uglaševanjem nečesa, kar ima dve plati, dva elementa, in s končnim združevanjem na koncu potovanja, ko se združita, kar je zgoraj in kar je spodaj, v eno dušo. Ponazarja notranje vzpenjanje. Uravnava kakršnakoli pretiravanja, zaletavost in pretiravanja v življenju. Je runa veselja, ker se stvari zaključujejo. Razbremenjuje našo preteklost in vas podpira vaši naši poti. Ščiti popotnika v smislu fizičnega in duhovnega potovanja. Vidimo jo lahko na šamanskih bobnih, saj posvetitev te rune ščiti šamana na njegovem duhovnem potovanju. Je zaščitna runa transformacije in pravičnosti. Ko se na svoji poti počutite nemočno in šibko, uporabite vibracijo te rune.

JERBA – žetev, (nagrada ali kazen, kar sejemo)

Kamen: karneol

Drevo: hrast

Zelišče: poljska plavica

Glas: j

Simbolizira razvojni cikel leta, katerega zaključek je pobiranje sadov. Hkrati nas opozarja, da ne smemo pričakovati hitrih rezultatov, saj se vse dogaja ciklično in v primerno določenem časovnem obdobju. Uči nas potrpežljivosti, saj je dober rezultat pogojen s stalno skrbnostjo, previdnostjo in se nadaljuje z ustvarjalnostjo. Smiselno podporo nam daje, ko nemirni čakamo na rezultate (izpiti, zaključki projektov, čakanje določenih financ ...). Nanaša se na katerokoli delo ali trud, prizadevanje. Privablja izobilje in deluje po principu: Vse, kar je posejano, mora biti tudi požeto!

KENAZ – bakla, ogenj, žar, notranja luč, odprtost, modrost, navdih, rešitev problema

Kamen: hematit

Drevo: bor

Zelišče: košeničica

Glas: k

Je runa odprtosti in obnovljene jasnosti (staro zgori, da lahko zraste novo), ki pomaga v vašem življenju premagati temo, ki ovija del vašega življenja, da lahko zadihate svobodo ter prejmete in spoznate veselje brezpogojnega, neobvezujočega dajanja. Izraža nepojasnjeno strast, ki jo je težko razložiti z razumom. Tu ni stalnosti, je magična zanesenost. Je runa razkritja in odpustitve. Spodbuja osredotočanje volje, jasnost izražanja in ustvarjalnost. Preganja sence nevednosti, ponuja zaščito, ki pomeni, da več imate svetlobe, bolje lahko vidite, kaj je v vašem obnašanju zastarelo in nepomembno, potencira strast in stabilnost. Predstavlja dobre harmonične energije in vaš center moči!

NAUTHIS – predstavlja ovire, zastoje, pritiske, bolečino

Kamen: lapis lazuri

Drevo: jerebika in bukev

Zelišče: žafran

Glas: l

Predstavlja ovire, ki si jih ustvarjamo sami, in tudi tiste, ki nas obkrožajo. Obe vrsti težav sta enako težko premagljivi. Hkrati vas ta runa opozarja, da ste premalo strpni in da se morate naučiti potrpežljivosti. Naloga te rune je, da odkrije vašo senčno, temno, pesimistično stran, ki otežuje in preprečuje vašo osebno rast in se kaže kot slabosti, ki se običajno projicirajo na druge. Opozarja na niz neprijetnih situacij in vam zaradi strahov ne dovoli napredovati ter vas pušča v ozadju. Delo z lastnimi sencami vam razjasni, kaj v vaši naravi povzroča stiske, nesreče in težave v vašem življenju. Za lažji prehod čez ovire si lahko pomagate s kristalom lapis lazuri in runskim zapisom, ki vas ščiti pred nevarnostmi. V kombinaciji s tem kamnom je esenca, primerna za to blokado, še učinkovitejša.

SOWILO – vzpon, notranja moč, zdravje, pozitivna energija, jasnost

Kamen: rubin

Drevo: brin

Zelišče: šentjanževka

Glas: s

Predstavlja sonce, moč osebnosti, ustvarjalnost, zmago, levitev, sintezo nasprotij, nov, jasen pogled na življenje in svet. Je runa časti, ponosa, gonilne sile zavesti. Vsebuje aktivnost, nemir, toploto, željo po uživanju življenja in intelektualnem razvoju. Je zora novega dne, je preporod. Je tudi edina runa, ki se s svojim pomenom odločno zoperstavlja pasivnosti, negativnemu razmišljanju in bolezni. Aktivira neomajno zaupanje v boljši jutri. Govori nam, da bomo našli odločnost in pozitivno silo za samouresničevanje. Z njeno podporo se začnemo zavedati, da je telo tempelj duše in ga je treba skrbno negovati. V procesu razdiranja lažne predstave o sebi opravljamo levitev, s katero se poraja nov pogled na življenje in svet. Enostavnost postane način našega bivanja. Čeprav runa naznanjuje dobro zdravje in zavzetost pri delu, študiju, projektih, pa govori tudi o napetostih v partnerstvu. Gre za to, da osebi postane vsakdanje partnerstvo rutina in s tem moreče. Pomaga nam pri razjasnitvi nejasne situacije in pravilnih odločitvah. Transformira negativne duhovne izkušnje, deluje na krepitev magičnih sil in daje podporo človeku, ki se je odločil spremeniti samega sebe in svet. Prinaša videnje, zmage in uspeh.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu