Varja Kališnik: Bela v ljubezni

Za tiste, ki hrepenite po pristni, topli, mehki, nežni ljubezni

28. 1. 2015

Literatura o ljubezni me je večinoma zanimala tako kot kvantna mehanika. Vero v ljubezen, ki je vezana na dvojino, sem namreč opustila. In nisem čutila potrebe, da bi jo obnovila. Po številnih razočaranjih sem v ednini našla varnost in svojo cono udobja. Knjige, ki so me želele prepričati, da je ljubezen smisel življenja, so me navdajale z nelagodjem.

Če bi pred meseci brala knjigo, ki se začne s poglavjem Ko ljubezen zapoje novo pesem, bi se najbrž med držanjem za glavo smejala in z branjem kmalu zaključila. Ker je branje moja velika ljubezen, verjamem, da se mora zgoditi ob pravem času. Tople in mehke misli so me našle, ko sem vanje ne le verjela, temveč jih tudi doživela: ''Alkimija ljubezni preobrazi vsakega človeka. Črno-beli svet se prebarva v mavričnega in vsakdanjost se spremeni v pravljico''.

Bela v ljubezni je mogoče brati kot kuharsko knjigo, ki pomaga iz sestavin ljubezni pripraviti magično jed, čarobni napoj. Lahko jo berete kot priročnik, ki vam pomaga utreti pot do izpolnjujočega partnerskega odnosa. Ali pa kot priročnik, ki razkriva, kako prepoznati boginjo v sebi. In kaj pomeni, biti ženska. ''Ženstvenost je stanje, ko je ženska pomirjena s seboj, se sprejema telesno, čustveno, njena pozornost je v telesu, je čutna, nežna, ljubeča, sproščena in zabavna. Ženska esenca je mehkoba'' piše Varja Kališnik, ki je knjigo namenila ženskam.

Knjiga je darilo ženskam, ki ne čakajo na princa na belem konju. Ki ne upajo na pravljično ljubezen. Ki si ne želijo ''imeti ljubezen'', temveč želijo ''biti ljubezen''. Branje bo očaralo tiste, ki v ljubezni ne iščete obliža za rane in rešitve za vse vaše težave, temveč hrepenite po izpolnjujočem odnosu, kjer lahko ohranjate svojo navzočnost. In negujete svoje talente, veščine, strasti. To je knjiga o ljubezni, ki ne sme boleti. Temveč o ljubezni, ki jo je možno živeti.

Prednost knjige je, da je osebnoizpovedna. Občudujem avtorje, ki pišejo, kar živijo in ob tem kakšno nežno dušo osvobodijo ter jo obogatijo s čarobnimi spoznanji. Pisateljica z iskreno, srčno, toplo zgodbo vliva upanje, optimizem in pogum.

Po branju me je prevzel občutek globoke hvaležnosti, ker sem ženska. Biti ženska, ki pogumno in s celim svojim bitjem jadra v globinah ženske energije je blagoslov. Dolžnost, in ne le pravica, ženske je, da se ima rada. Le tako ima lahko iskreno, globoko, nežno in mehko rada tudi druge(ga).

In še opozorilo: Če se imate rade, preberite knjigo, ki je namenjena vam – ženskam, ki hrepenite po ljubezni. Najbrž ne boste takoj po branju spoznale vašega sanjskega moškega. Boste pa verjetno že med branjem prepoznale sanjsko žensko. V sebi.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Danaja Lorenčič