Danaja Lorenčič: Ana v meni

6. 6. 2014
Deli
Danaja Lorenčič: Ana v meni

Iskrena in pretresljiva izpoved o življenju z anoreksijo, s katero se je avtorica knjige, ki je med drugim tudi sodelavka revije Sensa, spopadala dobrih deset let.

Danaja je pogumno in neposredno spregovorila o svojem življenju z Ano, kot skrajšano imenujemo anoreksijo, zato je njena knjiga hkrati odličen priročnik za vse, ki so ujeti v labirintu motenj hranjenja.

"Napisala sem knjigo. Tisto, ki sem jo iskala na knjižnih policah. Kjer je ne bi nikdar našla. Ker sem zgodbo, ki sem jo iskala, nosila v sebi več kot deset let. Knjiga odkriva, kaj je anoreksija, kakšno je življenje z njo, kako jo je mogoče prepoznati in se spopasti z njenimi uničujočimi učinki. Zgodba razkriva najbolj temačne globočine mojega življenja. Ni fikcija, temveč refleksija mojega življenja z Ano, kot skrajšano imenujemo anoreksijo." Tako je zapisala Danaja v članku, objavljenjem v pomladni številki revije Sensa.

Iz spremne besede dr. Vesne Vuk Godina:

"Zgodbe o motnjah hranjenja običajno razumemo kot osebne zgodbe. S čimer ni nič narobe. Ker so, konec koncev, kadar gre za vsakdanje življenje, to tudi res osebne zgodbe. Kakršna je Danajina zgodba. Ali zgodba katerekoli posameznice ali kateregakoli posameznika, ki se mora iz dneva v dan soočati s svojo osebno resničnostjo. Če že ne soočati, pa z njo vsaj živeti. In – vsaj nekaj časa – tudi preživeti. Ob čemer je to konkretno vsakodnevnost gotovo izoblikovala cela vrsta posebnih dejavnikov. Situacij. In slučajev. Zaradi katerih se zelo lahko zdi, da gre v resnici za docela osebne, individualne reči. Ki so povezane s posebnostmi določenega posameznika. Ali posameznice. In s posebnostmi njene ali njegove individualne zgodovine."

»Motnje hranjenja je preprosto spregledati, ker so kruta akumulacija vsega, kar sodobna zahodna družba časti – vitkosti, perfekcionizma, samokontrole in storilne naravnanosti.«

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan