Elif Shafak: Štirideset pravil ljubezni

Sladko branje za tiste, ki znajo izklopiti razum. In vklopiti srce.

Elif Shafak: Štirideset pravil ljubezni (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 7. 2014

Elif Shafak, nagrajena turška pisateljica in univerzitetna profesorica je pripovedovalka zgodb. Doslej je izdala dvanajst knjig. Štirideset pravil ljubezni je njen tretji roman preveden v slovenščino. Živi med Istanbulom in Londonom. Piše v turščini - poetično in čustveno, in v angleščini - matematično in racionalno. Na ta način ostaja povezana z obema jezikoma.

Že pri osmih letih je začela pisati fikcijo in ustvarjati like, ki so zaživeli na papirju. Med pisanjem splete posebno vez s svojimi liki.

Glavna junakinja romana Ella Rubinstein je štiridesetletna, nesrečno poročena gospodinja. Avtorica ni želela, da bi bila Ella nenavadna, bralkam tuja ženska, temveč je bil njen namen ustvariti lik, ki ga je mogoče prepoznati takoj. »Če si muslimanka, ki živi v Ankari ali Judinja iz Bostona«.

Štirideset pravil ljubezni se začne kot zgodba o razočarani gospodinji, vendar je vse prej kot to. Ko Ella sprejme delo pomočnice literarne agentke, dobi v poskusno branje zgodovinski, mistični roman Sladka blasfemija neznanega avtorja Aziza Zahare. Skupaj z Ello beremo zgodbo o izjemni vezi med Rumijem, pesnikom in najbolj čaščenim spiritualnim vodjo v zgodovini islama in Šamsom iz Tabriza, nekonvencionalnim dervišem.

Po dvajsetih straneh se knjiga ne bere več kot zgodba o Elli, temveč kot magično-realistični roman, ki razkriva bistvo sufizma. Avtorica, ki je vzljubila sufizem v študentskih letih trdi, da več kot prebereš o sufizmu, bolj moraš prisluhniti. Sufizem izbriše tisto kar veš. In te spodbudi, da moraš začeti razmišljati. Ponovno. Ne z umom, temveč s srcem.

Roman je razdeljen na pet poglavij, ki predstavljajo pet zaporednih stopenj človekovega duhovnega razvoja: Zemlja, Voda, Veter, Ogenj in Praznina. S pomočjo različnih pripovedovalcev te popelje iz udobja dnevne sobe na popotovanje od vzhoda do zahoda, iz sedanjosti v preteklost.

Knjiga najbrž ni primerno čtivo za zahtevne bralce, ki pričakujejo žensko verzijo pisateljičinega sonarodnjaka, nobelovca Orhana Pamuka. Kritiki, ki v njenih romanih iščejo manifestacijo njene osebnosti so razočarani. Elif Shafak se zaveda, da jo bralci in kritiki presojajo po njenem poreklu. In pričakujejo od nje pisanje o njenem izvoru in kulturi. Če bi se držala reka »piši tisto, kar poznaš«, bi brez težav pisala politično obarvane romane, saj je doktorirala iz političnih ved. Ker pa piše tisto kar čuti, piše fikcijo. In pripoveduje zgodbe o drugih, kar je strategija, s katero že od otroštva beži pred realnostjo. Poudarja, da zgodbe izgubijo pomen, ko se jih obravnava več kot zgodbe.

Knjiga morda ne poteši uma zahtevnega bralca. Vsekakor pa zadovolji dušo bralke, ki si želi prodirati v duhovno-eksistencialne globine človekove notranje neskončnosti in hrepeni po odkrivanju bistva življenja.

Štirideset pravil ljubezni je zgodba o iskanju ljubezni in odkrivanju sebe, pri čemer ni potrebno odpotovati na drugi konec sveta. Dovolj je, če vzamete v roke knjigo. Glavna junakinja ni jedla v Rimu, molila v Indiji in se zaljubila na Baliju, da bi našla ljubezen in spoznala sebe. Temveč je razpeta med neutrudnim kuhanjem in nenehnim bojem za ohranjanje družinske harmonije začela brati knjigo, ki ji je spremenila življenje. In spoznala človeka, ki je bil njeno zrcalo.

Elif Shafak: Štirideset pravil ljubezniIn še opozorilo: knjiga lahko vodi v odvisnost od branja romanov Elif Shafak. Če ste kompulzivni bralec, ki bere po logiki »ko najdem avtorja, ki mi je všeč, moram prebrati vsa njegova dela« je Štirideset pravil ljubezni lahko usodna knjiga za vas. Morda ne boste, kot glavna junakinja, zaradi nje spoznali usodnega moškega. Lahko pa spoznate usodno avtorico.

V slovenščino sta prevedena še Bolšja palača in Pankrt iz Istanbula. Za strastne, neučakane bralce (in poliglote) so na voljo številni prevodi knjig Elif Shafak: točno toliko jih je kot pravil ljubezni v opisani knjigi.

Danaja Lorenčič

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.