Ina May Gaskin: Modrost rojevanja

Knjiga, ki vrača zaupanje v žensko telo

18. 8. 2014

Modrost rojevanja: porodni vodnik vodilne svetovne babice je prva knjiga v slovenskem jeziku, ki odraža babiški način razmišljanja. Prevajalka dr. Zalka Drglin, doktorica ženskih študij in feministične teorije, se že vrsto let ukvarja s preučevanjem poroda. Pri združenju Naravni začetki deluje kot soustvarjalka in vodja programov za ženske in pare v pričakovanju, porodne spremljevalke, ženske v stiskah.

Vodnik je informativni pripomoček za bodoče mamice in vabilo k učenju o resničnih zmožnostih ženskega telesa med porodom. Ameriška babica InaMayGaskinv knjigi razkriva elemente naravnega poroda. Leta 1970 je skupaj z možem in dvestopetdesetimi drugimi mladimi soustanovila skupnost Farma. Babice iz tega centra so doslej pomagale pri več kot 2.200 porodih.

Porodni vodnik je rezultat dolgoletnih izkušenj in združuje modrost tradicionalnega babištva z najsodobnejšimi znanstvenimi dognanji.V prvem delu so predstavljene pozitivne porodne zgodbe žensk. Za nekatere bralke so lahko navdihujoče, za druge odbijajoče. Avtorici je mogoče očitati preveč enostransko in nepristransko podajanje informacij o naravnem porodu na Farmi, medtem, ko so druge oblike porodov (v bolnici) prikazane kot negativne, celo grozljive. Ob tem se lahko bralka – bodoča mamica prestraši poroda v bolnišnici. Namen priročnika naj bi bil bralko razsvetliti in opogumiti, ne pa prestrašiti.

Nikakor ne želim omalovaževati vrednost priročnika, saj je njegova neprecenljiva vrednost v tem, da vrača zaupanje v žensko telo. V sodobni družbi, kjer smo ženske podvržene ideologiji, da je vitkost telesni lepotni ideal, resnična vrednost ženskega telesa skorajda tone v pozabo. V tem smislu je ta knjiga neprecenljiv biser, saj pripovedi žensk, ki so (večkrat) rodile dokazujejo, dažensko telo nikakor ni polomija.

V drugem delu avtorica spregovori o tem, zakaj obstaja toliko skrivnosti o delovanju ženskega telesa pri porodu. Pojasnjuje tudi, zakaj obstaja tako široka pahljača porodnih izkušenj. In zakaj so mogoča tako različna razumevanja tega, kaj je med porodom varno in kaj ne.

Knjiga verjetno ne bo navdušila vsako bodočo mamico, vsekakor je pa primerno branje za tiste, ki si želite o sebi, svojem telesu in sposobnostih rojevanja vedeti več.

Morda se zdi, da so nekatere informacije v porodnem vodniku odveč (primerjava poroda z orgazmom in kako obrniti seksualnost poroda sebi v prid) in da gre za nekoliko preveč pozitivno opisovanje naravnega poroda doma. Opis kakšne negativne izkušnje bi bil zaželen, saj bi priročnik s tem pridobil na verodostojnosti.

Vodnik je smiselno vzeti v roke le, če se pripravljate na porod ali vas ta tema resnično zanima. Vsekakor pa je branje primerno za tiste, ki želite vstopiti v svet pozitivnih porodnih izkušenj in razumeti, zakaj je porodna kultura na Farmi uspešna. »Pozitivne zgodbe, ki jih pripovedujejo ženske s čudovitimi porodnimi izkušnjami, so nenadomestljiv način prenosa vednosti o resničnih ženskih zmožnostih med nosečnostjo in porodom« pravi vodilna ameriška babica.

Danaja Lorenčič

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.